«…ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του νερού και τη δημόσια υγεία…»

altΔήλωση, για τα σχέδια πώλησης της Λίμνης Πλαστήρα, του Στέλιου Αναστασόπουλου *

Σα να μην έγιναν ποτέ εκλογές, σαν να μην έπεσε η ΝΔ 7,5 μονάδες και σαν να μην έχασε τη δύναμή του το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ κατά 35% από τις βουλευτικές του Ιουνίου του ’12, η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα του δημόσιας περιουσίας, τώρα και του φυσικού πλούτου!

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει ο δρόμος για την για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών παραλιών αλλά και για την πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων και περιοχών σε παραποτάμιες και παραλίμνιες όχθες. Το άρθρο 2, συγκεκριμένα, ορίζει τις παρόχθιες περιοχές που μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για «ανάπτυξη», ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Λίμνη Ν. Πλαστήρα με τις παραλίμνιες όχθες της και τις ζώνες προστασίας. Σημειώνουμε ότι οι λίμνες αποτελούν πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Με λίγα λόγια η λίμνη και το νερό της, απ’ το οποίο πίνουν και χρησιμοποιούν 100.000 και πλέον Καρδιτσιώτες, κινδυνεύει να βρεθεί στα χέρια ιδιωτών, ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητά του και για την δημόσια υγεία. Οι επίδοξοι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν τη λίμνη με μόνο στόχο, φυσικά, το κέρδος τους αδιαφορώντας με ποιον τρόπο θα προκύψει αυτό και χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο. Αν αυτό περνάει, φερ’ειπείν, μέσα από την ελαχιστοποίηση των δαπανών συντήρησης και καθαρισμού του υδρευτικού δικτύου δεν τους απασχολεί. Απασχολεί όμως εμάς. Όπως μας απασχολεί το τιμολόγιο, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, που θα χει το νερό που πίνουμε!

Παράλληλα, σε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του Αχελώου ποταμού (δεν αναφέρεται ποιο τμήμα του), γεγονός για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει σχετικά: έχει μεγάλη σημασία ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ του, με την εκτροπή του ή χωρίς. Αν δεν είναι δημόσιος ο φορέας διαχείρισης αυτό θα έχει άμεσο δραματικό αντίκτυπο στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στο αγροτικό εισόδημα και φυσικά στους καταναλωτές. Για αυτά, βέβαια, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και όλοι οι μνημονιακοί φορείς, αλλά και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, δεν είπαν κουβέντα, τόσο καιρό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη προειδοποιούσαν, εδώ και πολύ καιρό, ότι η «ανάπτυξη» της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως πηγή βίαιης, κερδοφόρας εκμετάλλευσης για λίγους και «ημέτερους». Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση των μνημονιακών αιρετών, και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απέναντι σε αυτό το φλέγον, για την περιοχή και τους κατοίκους της, ζήτημα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ανατρέψουν οι ίδιοι οι Θεσσαλοί και οι Καρδιτσιώτες αυτά τα σχέδια απειλής της δημόσιας υγείας και καταστροφής των πανέμορφων οικοσυστημάτων αλλά και του τουρισμού της περιοχής. Τα σχέδια αυτά πρέπει να μείνουν και θα μείνουν στα χαρτιά!

* συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του Περιφερειακού συνδυασμού «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Καρδίτσας