Ειδήσεις

Μετά τη δόση μαμούθ των €52,5 δισ. στόχος η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2013

Πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα - Η ανακοίνωση του Eurogroup, οι δηλώσεις Σαμαρά, Γιούνκερ και Λαγκάρντ

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Υψηλός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλεγε ότι δυστυχώς η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο, καθώς ούτε εμείς, εννοώντας τις χώρες της Ευρωζώνης ούτε η ίδια η χώρα ήξεραν να χειριστούν την κρίση αυτή. Εγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, ενώ από την Ευρωζώνη υπήρξε δισταγμοί και καθυστερήσεις. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός πλέον από τους λαούς της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό για την αντοχή που έχει επιδείξει, όταν σε άλλες χώρες για πολύ λιγώτερα βάρη υπάρχουν πολ χειρότερες αντιδράσεις. Ο ίδιος παράγοντας πιστεύει ότι θα υπάρξει μία παρηγορητική συναίνεση από τη διεθνή τράπεζα για περισσότερα χρήματα για επενδύσεις, δεν είναι όμως αισιόδοξος ότι θα έρθουν στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις πριν περάσει μία διετία. Αντίθετα πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί μετά τον Μάρτιο του 2013 καθώς μέχρι τότε θα έχουμε πάρει τα τρία τέταρτα των χρημάτων από τη δόση.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ανακούφιση μετά την απόφαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου που ανέρχεται στα 34 δισ. ευρώ.
«Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα απ' ότι αναμέναμε» σχολίαζε ανώτατη κυβερνητική πηγή και συμπλήρωνε πως η εκταμίευση της δόσης θα σημάνει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
«Διαλύονται τα σύννεφα πάνω από τη χώρα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να δώσουμε άμεσα περισσότερα και πιο αποτελεσματικά δείγματα γραφής για να ενισχύσουμε πιο πολύ την αξιοπιστία της χώρας» σημείωναν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα έδιναν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με συγκεκριμένες πολιτικές η κοινωνική συνοχή, ώστε να μην διαψευστούν οι προσδοκίες των πολιτών.
Με βάσει τις πληροφορίες από την ομάδα των συνεργατών του Πρωθυπουργού, έως τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49,1 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,4 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η απόφαση του Eurogroup σημαίνει επί της ουσίας για τον Πρωθυπουργό, η πρώτη φάση ολοκλήρωσης μιας δύσκολης πορείας, αλλά και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, αφού πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο για να κερδίσει τη στήριξη της κοινωνίας.
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ δήλωσε: «Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις.
Όπως επισήμανε τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
«Πρώτα, ένα ποσό για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων οροσήμων στο μνημόνιο κατανόησης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πως οι «Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος», τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι μετά την έγκριση του Eurogroup το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ως εξής: 16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους.
Διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο «tovima.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.35
Δύση: 17.49
Σελήνη
17 ημερών
1821
Οι Τούρκοι καταστρέφουν τους μπαρουτόμυλους των Σπηλιοτόπουλων στην Δημητσάνα.
1822
Παραχωρείται υπό όρους αμνηστεία στους Αγιορείτες. Έτσι λήγει η επανάσταση στη Χαλκιδική.
1825
Ιδρύεται στο Ναύπλιο νοσοκομείο για τους τραυματίες αγωνιστές.
1828
Ορκίζεται στην Αίγινα η Κυβέρνηση του Καποδίστρια.
1867
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη.
1878
Έλληνες επαναστάτες δρουν κατά των Τούρκων στη Δυτική Μακεδονία.
1897
Τμήμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος απελευθερώνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.
1944
Βούλγαροι εκτελούν Έλληνες στα Ριζανά Σερρών.
1956
Στην Αμμόχωστο οι Άγγλοι σκοτώνουν τον μαθητή Πέτρο Γιαλλούτσο, που ήταν σημαιοφόρος σε διαδήλωση.
1957
Στο Προδρόμι Κύπρου οι Άγγλοι σκοτώνουν τον επικηρυγμένο μαθητή Γ. Παπαβερκίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"