Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προχωρήσετε σε φορο- μεταρρύθμιση

Παρουσίαση δύο εκθέσεων για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα» έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να φορολογηθούν οι πλούσιοι και να περιοριστεί η γραφειοκρατία για επενδύσεις συνιστά στην κυβέρνηση η Ευρωπαική Επιτροπή. Μάλιστα ο Ματίας Μόρς ο οποίος υπογράφει την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν και το αναθεωρημένο μνημόνιο κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει πιέσεις του κατεστημένου για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

 

Η επιτροπή στην έκθεση της αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προυποθέσεις για να πάρει τη βοήθεια των 52,4 δισ. ευρώ υπολογίζει στα 3,8 δις ευρώ τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2015- 2016 και επισημαίνει ότι το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα έρθουν νέες περικοπές δαπανών τον Μάρτιο αν δεν επιτευχθούν φορολογικοί και άλλοι στόχοι.

Στο τελικό κείμενο που περιλαμβάνει τις επιστολές προς την τρόικα, την σύνοψη, το αναλυτικό Μνημόνιο και σειρά παραρτημάτων με πίνακες των όσων πρέπει να κάνει η Ελλάδα, περιλαμβάνονται και οι τελικές ρήτρες αποκρατικοποιήσεων, περικοπών δαπανών και αποδέσμευσης δόσεων.

Ευρωπαικές πηγές εκτίμησαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας το 2012 στο 18% καθώς "ο τραπεζικός τομέας υπέφερε από την κρίση".

Για τις αποκρατικοποιήσεις το μνημόνιο αναφέρει ότι ορίζονται στα 22 δισ. ευρώ έως το 2020.

Οι ίδιες πηγές έδωσαν εύσημα για την πρόοδο της χώρας, παραδέχθηκαν ότι η ύφεση «ξέφυγε» και επισήμαναν ότι η Ελλάδα πέτυχε να καλύψει το έδαφος, τον χαμένο χρόνο αλλά «υπάρχουν όμως πολιτικές αντιδράσεις που πρέπει να καμφθούν, και αντιδράσεις του «κατεστημένου».

Έστειλαν σήμα κινδύνου για επαγρύπνηση, καθώς όπως είπαν «αν γίνει μία 2ετής αναδρομή το βασικό πρόβλημα του μνημονίου ήραν η μη εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων. Παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν μακροοικονομικοί κίνδυνοι (ύφεση).

Πρόσθεσαν ότι τελικά υπήρξε συναίνεση στην αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε φέρνοντας σήμερα τη δόση. Πρόσθεσαν ότι αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν πλήρως, τότε θα έρθει η ανάκαμψη το δ΄ τρίμηνο του 2014...

Παραδέχθηκαν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό χάσμα το 2013 αλλά πρόσθεσαν ότι τότε θα δούμε αν θα χρειασθούν πιο πολλά κονδύλια». Το Δεκέμβριο παραδέχθηκαν ότι φτάνει μικρότερο κομμάτι της δόσης για κάλυψη αναγκών προϋπολογισμού, λέγοντας ότι το επιπλέον ποσό ήταν ουσιαστικά «μαξιλάρι» και τα έρθει στην αρχή του 2013.

Ερωτηθείς για το ποιος φέρει την ευθύνη για την απόκλιση του μνημονίου από το στόχο του 2010 επέρριψαν την ευθύνη στην πολιτική αστάθεια, στο δημοψήφισμα, και στις διαδοχικές εκλογές αποφεύγοντας να απαντήσουν ευθέως για το αν υπήρξε επίπτωση στην πορεία της οικονομίας λόγω του μείγματος μέτρων που τότε επιλέχθηκαν. Απέδωσαν πάντως εύσημα στην νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει πλέον αλλάξει η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "tovima.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.35
Δύση: 17.49
Σελήνη
17 ημερών
1821
Οι Τούρκοι καταστρέφουν τους μπαρουτόμυλους των Σπηλιοτόπουλων στην Δημητσάνα.
1822
Παραχωρείται υπό όρους αμνηστεία στους Αγιορείτες. Έτσι λήγει η επανάσταση στη Χαλκιδική.
1825
Ιδρύεται στο Ναύπλιο νοσοκομείο για τους τραυματίες αγωνιστές.
1828
Ορκίζεται στην Αίγινα η Κυβέρνηση του Καποδίστρια.
1867
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη.
1878
Έλληνες επαναστάτες δρουν κατά των Τούρκων στη Δυτική Μακεδονία.
1897
Τμήμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος απελευθερώνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.
1944
Βούλγαροι εκτελούν Έλληνες στα Ριζανά Σερρών.
1956
Στην Αμμόχωστο οι Άγγλοι σκοτώνουν τον μαθητή Πέτρο Γιαλλούτσο, που ήταν σημαιοφόρος σε διαδήλωση.
1957
Στο Προδρόμι Κύπρου οι Άγγλοι σκοτώνουν τον επικηρυγμένο μαθητή Γ. Παπαβερκίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"