Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: «Εντός στόχων, ίσως και λίγο καλύτερα ο Προϋπολογισμός του 2012»

«Aς μην προτρέχουμε, υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας» είπε για τον Παπακωνσταντίνου

Αιφνιδιασμένος από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ο νυν υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν το περίμενα. Ας περιμένουμε όμως τη Δικαιοσύνη να καταλήξει, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στον ραδιοσταθμό Alpha το πρωί της Τετάρτης. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει και τον ίδιο στο κάδρο στο αίτημα για προανακριτική ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:«Σε μία Δημοκρατία καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα- δεν την έφερε κάποιος άλλος- σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλει στο κάδρο, ας με βάλει, δεν έχω αντίρρηση»...
«Είμαστε εντός στόχων, μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί - και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012.
«Ο προϋπολογισμός για το 2012 δεν πήγε άσχημα. Δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η ύφεση έφτασε περίπου το 6,5%. Επιβιώσαμε όμως. Δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας» δήλωσε και προχώρησε σε προβλέψεις: «Πιστεύω ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Όπως πιάσαμε τους στόχους του 2012, έτσι θα πιάσουμε και τους στόχους του 2013. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία έγινε διορθώνοντας τραγικά λάθη μιας δεκαετίας. Ξέρω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή περνούν πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε όμως προς το τέλος της προσαρμογής και αυτό πρέπει να μας δίνει ελπίδα. Δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος. Έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα 2 χρόνια με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τελειώνουμε. Άρα έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Συνολικά για τους στόχους του 2013 και την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Υπουργός ανέφερε:
«Υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας, αν και οι τελευταίες αναφορές τις τελευταίες μέρες του 2012, δίνουν μία πιο αισιόδοξη άποψη για τη διεθνή οικονομία το 2013, απ' ότι μερικούς μήνες πριν. Όσον αφορά στην Ελλάδα έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας, δεν έχω σταματήσει να το τονίζω αυτό. Πετύχαμε αρκετά με ό,τι είχαμε βάλει ως στόχους στο τραπέζι για το 2012. Πήραμε παραπάνω χρήματα από ότι περιμέναμε, έχουμε μεγάλη βοήθεια από τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, μείωση επιτοκίων, πάει αρκετά καλά ο προϋπολογισμός. Με ενημέρωσε πριν από λίγο ο κ. Σταϊκούρας ότι στο ενδεκάμηνο σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης έχουμε πλεόνασμα σε σχέση με σημαντικό έλλειμμα πέρσι. Άρα είμαστε εντός στόχων. Μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί - και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα.
Το 2013 έχουμε να εκπληρώσουμε ορισμένες υποχρεώσεις για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις. Μέσα στον Ιανουάριο το βασικό είναι το «μίνι» φορολογικό. Θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια ομάδα εργασίας και το «μάξι» φορολογικό που θα κατατεθεί Απρίλιο- Μάιο και εκεί πραγματικά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη φοροδιαφυγή, καθώς και για το διοικητικό και ποινικό κομμάτι. Επίσης, θέλουμε να πάρουμε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, να δούμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2020 ή το 2025 και με τι μέσα θα πάμε εκεί που επιδιώκουμε.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο «tovima.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
9 ημερών
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"