Ειδήσεις

Τσίπρας: Πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς

altΔήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός από τις Πρέσπες

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, στο χωριό Ψαράδες, «εδώ στις Πρέσπες, με φόντο το Τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία», όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον «φίλο και γείτονα Ζόραν», κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», είπε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει ότι «αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς».

Σημείωσε ότι είναι μια συμφωνία «που σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δύο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες και απολύτως σεβαστές ευαισθησίες των πολιτών μας». Υπογράμμισε ότι η σημερινή υπογραφή, βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας.

Ειδικότερα, κατά την τελέτη υπογραφής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια συνάντηση: «σε ένα σημείο που στο διάβα της ιστορίας τον έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι της ιστορίας. Θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες. Κυνηγοί και κυνηγημένοι, όπως μας έχουν αφηγηθεί με λόγο και εικόνες οι μεγάλοι ποιητές της ανθρώπινης περιπέτειας».

«Βρισκόμαστε εδώ», υπογράμμισε, «για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης», «για να απευθυνθούμε, πρώτα από όλα, στους λαούς μας, αλλά και στους λαούς όλων των Βαλκανίων», «λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σωβινισμού και τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας», «χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς, αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις, από αλλαγές συνόρων, από αλυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας. Από την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου».

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "tovima.gr" (εδώ)
 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"