Απαιτητικά τα θέματα, λιγότεροι οι άριστοι φέτος

Σαφέστερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, η φετινή Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έκανε στροφή στη φιλοσοφία της επιλογής θεμάτων. Το μήνυμα προς τους υποψηφίους είναι ότι η ορθή επίλυση των θεμάτων για τις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες από το 16-17 και άνω, απαιτεί στέρεες βάσεις και συνδυαστική γνώση της ύλης και από προηγούμενες τάξεις του λυκείου.

Αυτό απαιτεί ενίσχυση της κριτικής σκέψης και όχι μόνο παπαγαλία. Ετσι, τα φετινά θέματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βαθμολογικές επιδόσεις να έχουν πτωτικό πρόσημο.
Η εκτίμηση είναι ασφαλέστερη για τα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία σχολών, καθώς για το πεδίο των επιστημών υγείας απομένει, την Τρίτη, η εξέταση στο κρισιμότερο μάθημα για τις πλέον περιζήτητες σχολές: η Βιολογία που οδηγεί στις ιατρικές. Πάντως, τα θέματα στη Χημεία, που εξετάστηκε την Παρασκευή, κρίθηκαν δυσκολότερα του 2017.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «φέτος διερευνάται το συνολικό υπόβαθρο των μαθητών που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς φοίτησής τους στο σχολείο και όχι μόνο το στενό πλαίσιο των γνώσεων της Γ΄ Λυκείου».
Από την πλευρά του, ο χημικός Δημήτρης Τακόπουλος των φροντιστηρίων «έλιξ-Θεσσαλονίκη», κάνει λόγο στην «Κ» για «θέματα με σωστή φιλοσοφία, που ζητούν από τους υποψηφίους να μην έχουν μόνο αποστηθίσει τη θεωρία αλλά να την έχουν αφομοιώσει ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν στην επίλυσή τους». Βεβαίως, σύμφωνα με τη φιλόλογο Αμαλία Τριπαμπούκη από το φροντιστήριο «Εκπαίδευση Θεωρητικό», πολλά θα κριθούν από τις οδηγίες που θα δοθούν στους βαθμολογητές.
Ειδικότερα, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, οι εκτιμήσεις είναι ευκρινέστερες για τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Στους υποψηφίους δόθηκε κείμενο του διακεκριμένου κλασικού φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη και τους ζητήθηκε να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα και να προτείνουν τρόπους για την αναβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας του. Μπορεί το θέμα να θεωρείται πως έχει διδαχθεί και άρα μελετηθεί, ωστόσο η εικόνα των πρώτων γραπτών δείχνει ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στη σύνταξη της περίληψης, καθώς και στην ανάπτυξη με ευκρίνεια και τεκμηρίωση επιχειρημάτων για τον παιδευτικό ρόλο του σχολείου. Ουσιαστικά, δεν αποκλείεται να υπάρχει μείωση των γραπτών με βαθμολογίες από 17 και πάνω (πέρυσι το ποσοστό ήταν 5,79%) και υπερσυγκέντρωση των υποψηφίων στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες από 17 έως και 10. Στον αντίποδα δεν διακρίνεται πανωλεθρία, με αύξηση του ποσοστού των γραπτών κάτω από τη βάση.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “kathimerini.gr” (εδώ)

  • image
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 19.27
Σελήνη
11 ημερών
480 π.Χ.
Ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.
1532
Ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια απελευθερώνει την Κορώνη από τους Τούρκους.
1827
Ο ρωσικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χάυδεν φθάνει στο Ναύπλιο.
1828
Τέσσερα Ελληνικά πολεμικά πλοία εισέρχονται στον Αμβρακικό κόλπο, κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.
1904
Το αντάρτικο σώμα του Καούδη επιτίθεται εναντίον κομιτατζήδων στο χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων.
1918
Απόσπασμα του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων εισέρχεται στις Σέρρες.
1944
Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εισέρχεται στο Ρίμινι Ιταλίας και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Στο ίδιο βαγόνι

Στο ίδιο κουπέ ενός τρένου βρίσκονταν ένας Έλληνας και ένας Γερμανός. Απέναντι τους κάθονταν μια γριά 80 χρόνων και μια γκομενάρα 20. Την λιγουρεύονταν ο Έλληνας με τον Γερμανό αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν η γριά μπροστά. Κάποια στιγμή το τρένο περνάει μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ και ξαφνικά ΣΠΛΑΑΑΤΣ!! Ακούγεται μια σφαλιάρα που έπεσε. Σκέφτεται ο Έλληνας:
- "Ατιμος ο Γερμανός πήγε να βάλει χέρι στην κοπέλα και αυτή τον χαστούκισε."
Σκέφτεται ο Γερμανός:
- "Εγώ την σφαλιάρα κατά λάθος."
Σκέφτεται η κοπέλα:
- "Αυτοί οι δυο μαλάκες πήγαν να μου βάλουν χέρι αλλά κατά λάθος το έβαλαν στη γριά."
Σκέφτεται η γριά:
- Γερμανέ απ' την Κατοχή στη χρωστούσα!"