Πανελλαδικές: Η πανδημία γράφει τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ανάλυση από τον καθηγητή και σύμβουλο σταδιοδρομίας, Στράτο Στρατηγάκη

Μόλις 15 ημέρες απομένουν έως την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το άγχος των υποψηφίων κορυφώνεται, μαζί με την αγωνία για την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων που θα κρίνει και την πορεία των βάσεων. Πρόβλεψη για το πού θα κινηθούν οι βάσεις είναι σχεδόν ανέφικτη και μόνο επιπλέον αγωνία στους υποψηφίους προκαλεί.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το χρηματιστήριο των βάσεων καθώς και τις εκτιμήσεις για τα φετινά θέματα. Η διαμόρφωσή τους εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Τον αριθμό των εισακτέων, τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις σχολές που προτιμούν, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ο αριθμός των εισακτέων δεν άλλαξε φέτος, γιατί το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μη φορτίσει πιο πολύ τους ήδη ταλαιπωρημένους υποψηφίους από τον εγκλεισμό στο σπίτι και τα κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας.

Συνεπώς, ο αριθμός των εισακτέων φέτος δεν θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων, σε σχέση βέβαια με τις περσινές. Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν το 86% των υποψηφίων. Ως στοιχείο είναι ενθαρρυντικό για να πάνε οι υποψήφιοι με καλή ψυχολογία και αισιοδοξία. Ο δεύτερος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο καθηγητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, εξηγεί ότι «φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων θα εξαρτηθούν από τη δυσκολία των θεμάτων που θα επιλεγούν από τους θεματοδότες, αλλά και από την προετοιμασία και την απόδοση των υποψηφίων, που διάβαζαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί ήταν εγκλωβισμένοι στο σπίτι και αφετέρου γιατί έκαναν διαδικτυακό μάθημα, που ομολογουμένως είναι πιο δύσκολο από το διά ζώσης για τους περισσότερους μαθητές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)
 

 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.25
Δύση: 19.43
Τελευταίο Τέταρτο
1571
Μετά από πολιορκία, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν από τους Ενετούς την Αμμόχωστο.
1821
Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη εφημερίδα των Ελλήνων επαναστατών με τίτλο "Σάλπιγξ Ελληνική".
1859
Θεμελιώνεται η Ακαδημία Αθηνών.
1921
Αρχίζει η ηρωική προέλαση της Ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας προς τον Σαγγάριο ποταμό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.