Πανελλαδικές: Η πανδημία γράφει τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ανάλυση από τον καθηγητή και σύμβουλο σταδιοδρομίας, Στράτο Στρατηγάκη

Μόλις 15 ημέρες απομένουν έως την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το άγχος των υποψηφίων κορυφώνεται, μαζί με την αγωνία για την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων που θα κρίνει και την πορεία των βάσεων. Πρόβλεψη για το πού θα κινηθούν οι βάσεις είναι σχεδόν ανέφικτη και μόνο επιπλέον αγωνία στους υποψηφίους προκαλεί.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το χρηματιστήριο των βάσεων καθώς και τις εκτιμήσεις για τα φετινά θέματα. Η διαμόρφωσή τους εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Τον αριθμό των εισακτέων, τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις σχολές που προτιμούν, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ο αριθμός των εισακτέων δεν άλλαξε φέτος, γιατί το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μη φορτίσει πιο πολύ τους ήδη ταλαιπωρημένους υποψηφίους από τον εγκλεισμό στο σπίτι και τα κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας.

Συνεπώς, ο αριθμός των εισακτέων φέτος δεν θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων, σε σχέση βέβαια με τις περσινές. Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν το 86% των υποψηφίων. Ως στοιχείο είναι ενθαρρυντικό για να πάνε οι υποψήφιοι με καλή ψυχολογία και αισιοδοξία. Ο δεύτερος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο καθηγητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, εξηγεί ότι «φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων θα εξαρτηθούν από τη δυσκολία των θεμάτων που θα επιλεγούν από τους θεματοδότες, αλλά και από την προετοιμασία και την απόδοση των υποψηφίων, που διάβαζαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί ήταν εγκλωβισμένοι στο σπίτι και αφετέρου γιατί έκαναν διαδικτυακό μάθημα, που ομολογουμένως είναι πιο δύσκολο από το διά ζώσης για τους περισσότερους μαθητές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.59
Σελήνη
17 ημερών
1656
Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο από τους Τούρκους.
1824
Ολιγάριθμοι Έλληνες τρέπουν σε φυγή 6.000 Τούρκους και Αλβανούς στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου.
1908
Σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων του Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο Καϊμακτσαλάν.
1921
Οι Ελληνικές δυνάμεις που κατείχαν τον τομέα Δορύλαιον-Σεϊντί Γαζή, αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».