Αναδρομικά: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Ο τελικός απολογισμός

Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο εφάπαξ τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις n Ανοίγει νέος κύκλος δικαστικών διεκδικήσεων

Σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εφάπαξ τα αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα ποσά που αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα και ανοίγοντας έτσι έναν νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων από τους συνταξιούχους.

Περισσότεροι από 1.500.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.500.000 οι οποίοι δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή στις επικουρικές, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την κυβερνητική απόφαση. Μένουν εκτός των αναδρομικών που θα μοιράσει εφάπαξ η κυβέρνηση φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των αναδρομικών του 11μήνου ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα δώσει φέτος εφάπαξ 1,4 δισ. ευρώ. Κερδισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά είναι περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που θα λάβουν αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016. Η σχετική τροπολογία αναφέρει επιστροφές, και μάλιστα άτοκα, μόνο για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα στις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις το 2012, για το διάστημα από 11/6/2015 έως και τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) στις 13 Μαΐου 2016.

Από 550 έως 7.800 ευρώ
Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται από 550 έως 7.800 ευρώ μεικτά, με το ποσό για την πλειονότητα των δικαιούχων να κυμαίνεται στα 900-1.000 ευρώ. Μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών, άνω των 3.000 ευρώ, θα λάβουν κυρίως οι συνταξιούχοι που εισπράττουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις και οι συνταξιούχοι που είχαν πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.
 
Ξανά στα δικαστήρια
Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος βλέπει να ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων κυρίως από αυτούς που δεν θα δικαιωθούν κανενός ποσού.
«Είναι απορίας άξιο γιατί γίνεται η διάκριση  με τη σχετική διάταξη ανάμεσα σε συνταξιούχους που άσκησαν αγωγές και σε αυτούς που δεν κινήθηκαν δικαστικά» σημειώνει ο κ. Μπούρλος, εξηγώντας ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης αναιρεί τη σημασία και την αξία διεξαγωγής της πιλοτικής δίκης, η οποία ακριβώς πρέπει να στοχεύει σε μια κεντρική επίλυση που θα οδηγεί σε όμοια αντιμετώπιση όλων όσων έχουν αξιώσεις.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών περί καθολικής δικαίωσης του συνόλου των συνταξιούχων, όπως φαίνεται κάποια ποσά θα τα πάρει όχι περισσότερο από 1 εκατομμύριο συνταξιούχων».

Περισσότερες λεπτομέρειες στα “ tanea.gr” (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"