altΓράφει για τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καρδίτσας, οεπικεφαλής της παράταξης, κ. Βασίλης Κρανιάς, δημοτικός σύμβουλος

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18/7/2018 δεν ήμουν παρών και έστειλα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κείμενο με τις απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για δύο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Το ένα ήταν για το λεγόμενο ‘’νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας’’ (θέμα 1 της ημερήσιας διάταξης) και το δεύτερο για την «έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022» (θέμα 21 της ημερήσιας διάταξης). Το κείμενο αυτό έπρεπε να αναγνωστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με την έναρξη της συνεδρίασης γνωστοποιήθηκε στο σώμα ότι θα ήμουν απών και ότι θα διαβαστεί ένα κείμενό μου ως ανακοίνωση(!;) πριν τις ερωτήσεις. Μετά δόθηκε ο λόγος για ανακοινώσεις σε όποιον είχε κάτι να ανακοινώσει αλλά το κείμενο με τις απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν διαβάστηκε ποτέ. Όταν έφτασε η συζήτηση στο 21ο θέμα ο πρόεδρος άρχισε να διαβάζει το σχετικό κομμάτι του κειμένου αλλά με προτροπή του δημάρχου σταμάτησε για να σταλεί με e-mail στους συμβούλους όπως είπε ο δήμαρχος (εστάλη την επομένη). Για το 21ο θέμα διάβασε δέκα σειρές… αλλά ‘’ξέχασε’’ ότι στο κείμενο αναφέρονταν και το 1ο θέμα…Γιατί άραγε δεν διαβάστηκε; Ενοχλούσε κάποιον;
Μάλιστα από τη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση που αναρτήθηκε στο κανάλι του Δήμου στο YouTube λείπει ένα κομμάτι της συνεδρίασης… Όποιος επιχειρήσει να δει το βίντεο θα αναρωτιέται γιατί λείπει αυτό το κομμάτι… ‘’Λάθος’’; Λογοκρισία; Τεχνικό πρόβλημα φαντάζομαι θα πουν…..
Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνονται για να καταχωρούνται στα πρακτικά αλλά για να ακούγεται και η άλλη άποψη και φυσικά να ενημερώνονται οι δημότες ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Αυτός είναι ο λόγος που οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες, μεταδίδονται ζωντανά και παραμένουν στο διαδίκτυο για όποιον θέλει να ξαναδεί κάτι. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι έχουμε να δούμε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά συνεδριάσεων πολλούς μήνες…ακόμα ψάχνουν για εργολάβο;

Το κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης που προφανώς τους χάλαγε τη σούπα της ομοφωνίας και της συναίνεσης και δεν διαβάστηκε είναι το παρακάτω:

«Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι
Λόγω απουσίας μου από την Καρδίτσα δεν μπόρεσα να πάρω μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Θα ήθελα όμως να πω λίγα λόγια για δυο από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης…

Για το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
 Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, με μεγαλύτερο πάθος και χωρίς να ακούει κανέναν, όπως και σε όλα όσα έκανε μέχρι σήμερα άλλωστε, φτιάχνει το λεγόμενο «νέο Πανεπιστήμιο» με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προχωρώντας σε ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Πανεπιστημίου, ίδρυση νέων σχολών, ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση τμημάτων και ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης, επιχειρώντας έτσι να καλλιεργήσει την αυταπάτη της αναβάθμισης των ΤΕΙ και συνολικά της καλύτερης λειτουργίας και μελλοντικής απορρόφησης των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στόχος αυτών των αλλαγών είναι η προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η δημιουργία των νέων σχολών και τα διετή προγράμματα κατάρτισης θα τους παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας, τζάμπα έρευνα στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας και μετανάστες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παραμένουν και δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα νέα σχήματα.
Η υποβάθμιση των σπουδών, η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, η απουσία της φοιτητικής μέριμνας, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων θα χειροτερεύουν την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
Οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από δημοτικά συμβούλια, άλλους φορείς και βουλευτάδες των αστικών κομμάτων κρύβουν την πραγματική κατάσταση και τους υπαίτιους και διεκδικούν σχολές και τμήματα ο καθένας για την περιοχή του αντιμετωπίζοντας την νεολαία μας ουσιαστικά σαν χρηματοδότη των ντόπιων επιχειρήσεων και τίποτα άλλο. Δε βγάζουν άχνα για την ανεργία που σπρώχνει χιλιάδες νέους επιστήμονες στα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού. Και τι να πουν άλλωστε… αφού αυτοί οι ίδιοι κυβερνούν τόσες δεκαετίες και δικό τους έργο είναι όλα τα καλούδια που ζούμε όλοι μας. Είναι πιστά τσιράκια και σφογγοκωλάριοι της αστικής τάξης και των μεγάλων συμφερόντων και αυτούς υπηρετούν και αυτή τη φορά με τη στάση τους, με τα μνημόνια και τους άλλους νόμους που ψηφίζουν ή στηρίζουν ο καθένας από τη θέση του.
Οι φοιτητές, η νεολαία, ο λαός, πρέπει να παλέψουν για παιδεία που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες διεκδικώντας:
•ενιαία προγράμματα σπουδών, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.
•το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
•όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
•αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα – υλικά, κατάργηση των διδάκτρων.
•προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
•κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
•πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η πρότασή πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης με βάση και την αναλυτική πρόταση του κόμματός μας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Για το 21ο θέμα που αφορά στο μεσοπρόθεσμο 2019-2022:
Είναι γνωστή η θέση της παράταξής μας και του κόμματός μας, για την απαίτηση της κυβέρνησης από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να βάλουν την υπογραφή τους στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της…
Ζητά να συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο:
•ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση του δήμου τουλάχιστον μέχρι το 2022.
•ότι θα παραμείνουν παγωμένες -στα όρια του 2018 - για τα επόμενα τουλάχιστον 4χρονια κάθε είδους κοινωνικές παροχές και οι πόροι για την κοινωνική πολιτική.
•ότι και αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων θα μείνει στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξής” τους. μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.
•να βάλει πλάτη στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού.
•ότι τα μόνα “έσοδα” που θα αυξάνονται στο δήμο θα είναι αυτά που αφορούν σε κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, η διευρυμένη δηλαδή φοροληστεία και η μέγγενη των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.
Αυτή είναι ουσιαστικά η διαταγή της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που φέρατε για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που στήσατε με την κυβέρνηση, σε προηγούμενη συνεδρίαση, με αφορμή το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” και το εκλογικό σύστημα. Στην ουσία των αντιδραστικών ανατροπών, στο όλο και μεγαλύτερο πέρασμα της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης στις πλάτες του λαού, στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της τοπικής διοίκησης στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δε λέτε κουβέντα, εκεί υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και συστράτευση με την κυβέρνηση.
Θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη λογική για το πώς ο δήμος μας θα γίνει πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός στην προώθηση της βαθειά αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά να διεκδικήσει:
•την πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•την μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.
•το σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό- περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς -πυρκαγιές κλπ.
•την γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, για την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.
•Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε το δήμο σαν επιχείρηση.

18-7-2018
Ο επικεφαλής της παράταξης
Βασίλης Κρανιάς, δημοτικός σύμβουλος»

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.37
Δύση: 18.36
Σελήνη
13 ημερών
1205
Ολόκληρη η βορειοδυτική Μικρά Ασία περιέρχεται στους Λατίνους.
1770
Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πολιορκία της Κορώνης.
1914
Οι Αλβανοί πνίγουν στο αίμα εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς.
1919
Αποφασίζεται και επιτυγχάνεται η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία.
1941
Ισχυρή ιταλική επίθεση στο μέτωπο Τρεμπεσίνας αποκρούεται με βαρύτατες απώλειες για τους Ιταλούς.
1959
Η Ελληνική Βουλή ανακηρύσσει ομοφώνως "άξιον της Πατρίδος" τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα (Διγενή).

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».