altΗ ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ οργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας. Η πρόταση του ΚΚΕ».

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας με την Λαϊκή Συσπείρωση Βασίλης Κρανιάς που μίλησε για την στάση του δήμου Καρδίτσας στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν από τις ελλείψεις στον χώρο της υγείας στην Καρδίτσα.

Κατήγγειλε ότι δεν στήριξαν ούτε καν το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα αυτό. «αυτοί και τα κόμματα που τους στηρίζουν (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ- και ΝΔ) ζητούν την ψήφο του λαού για να του λύσουν τα προβλήματα. Ας γίνει για όλουςτο θέμα της υγείας της λαϊκής οικογένειας κριτήριο ψήφου» κατέληξε ο Βασίλης Κρανιάς.
Στη συνέχειαο Έκτορας Γάζοςστέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με την Λαϊκή Συσπείρωση, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τη υγείας και για την περιοχή μας τόνισε μεταξυ των άλλων:«Τα 3 περιφερειακά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, αφού από τις 32 συνολικά μόνιμες θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων υπηρετούν μόνο 5, με αποτέλεσμα να στηρίζονται σε γιατρούς που έχουν αναλάβει αγροτικά ιατρεία. Το ΚΥ της πόλης δεν έχει ακόμα οργανισμό. Η προσπάθεια για δημιουργία ΤΟΜΥ αφορά μόνο χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, άρα έχει ημερομηνία λήξης.
• Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και αντίστοιχες εγκαταστάσεις αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Η ενεργειακή αναβάθμιση παραπέμπεται κάθε χρόνο και προς τα πίσω. Η συντήρηση και οι επισκευές των παλαιωμένων κτηριακών εγκαταστάσεων βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός είναι παλιωμένος και σε ορισμένες περιπτώσεις ακατάλληλος. Η αίθουσα χειρουργείων πάσχει τακτικά όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, τα απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα, τις υδραυλικές εγκαταστάσεις και τη θέρμανση. Το ίδιο και για την αίθουσα τοκετών που αποτελεί τη μόνη στο νομό, αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης θέρμανσης!
• Ταυτόχρονα στο νοσοκομείο περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις (πάνω από το 15%), πάνω από το 20% των γιατρών είναι επικουρικοί και συνολικά πάνω από το 90% των εργαζομένων που προσλήφθηκαν την τελευταία δεκαετία είναι συμβασιούχοι.
• Για το 2019 η χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο ευρώ και ισούται περίπου με το 30% του περσινού προϋπολογισμού.
• Οι περιφέρειες ήδη διαχειρίζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ, άρα ρυθμίζουν αποφασιστικά την κατανομή κονδυλίων για την ΠΦΥ μέσω των ΤΟΜΥ. Το παράδειγμα της Καρδίτσας και της νυν Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει να δείξει ετήσιες συμβάσεις εργασίας, ΤΟΜΥ χωρίς επαρκή αριθμό προσωπικού και προεκλογικά μάλιστα 2 η ΤΟΜΥ χωρίς καν κτηριακές εγκαταστάσεις.
• Για το νοσοκομείο Καρδίτσας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έκανε 3 χρόνια να ολοκληρωθεί και ακόμα περιμένουμε τους ιατρικούς εξοπλισμούς, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δόθηκε οικονομική ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ σε ιδιωτική κλινική για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μέσα σε μια μέρα.
• Προληπτικά μέτρα για την υγεία έχουν περάσει στους Δήμους, όπως οι απαραίτητοι ψεκασμοί για τα κουνούπια και οι εμβολιασμοί ζώων, χωρίς όμως αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.Αποτέλεσμα είναι τα μέτρα αυτά και καθυστερημένα να υλοποιούνται και οι Δήμοι να μεταφέρουν τα βάρη στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.
• Ταυτόχρονα Δήμοι και Περιφέρειες δεν παίρνουν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας των εργαζομένων τους και πρωτοστατούν μάλιστα στις περικοπές των ΒΑΕ.
• Το επόμενο διάστημα προβλέπεται τα ΚΥ να περάσουν περισσότερο στην οικονομική διαχείριση των Δήμων με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να μετακυλήσουν τα βάρη στις τσέπες των δημοτών.
• Επίσης οι Δήμοι εδώ και καιρό πρωτοστατούν στην προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ και των ΜΚΟ, που έχουν στόχο να αντικαταστάσουν σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και στον τομέα της υγείας.
Επίσης, έχουμε παραδείγματα από τη στάση των υγειονομικών που είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους άλλους συνδυασμούς:
• Η πλειοψηφία του ιατρικού συλλόγου, πολλά μέλη της οποίας είναι απανταχού υποψήφιοι στους συνδυασμούς για δήμους και περιφέρειες των αστικών κομμάτων, καταψήφισε πρόσφατα το κοινό ψήφισμα δεκάδων σωματείων και φορέων του νομού για τα ζητήματα της υγείας και δε συμμετείχε σε καμία από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του λαού της Καρδίτσας
• Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το νυν αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο δήμαρχο, είναι επικεφαλής της πλειοψηφίας στον ιατρικό σύλλογο που στηρίζει και προτείνει να ανοίξει ο δρόμος για είσοδο των ιδιωτών στο νοσοκομείο και την πραγματοποίηση στο δημόσιο χειρουργείων από ιδιώτες
• Το μέλος το ΔΣ του ιατρικού συλλόγου, νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εκ νέου υποψήφιος με το νυν δήμαρχο, την προηγούμενη χρονιά στη διάρκεια της επίσχεσης των ειδικευόμενων του νοσοκομείου με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, εκφόβιζε και απειλούσε τους ειδικευόμενους για να μην προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε σε αντεπίθεσημε ισχυρό το ΚΚΕ παντού ώστε «ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.»
ΟΤάσος Τσιαπλές μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση, ανέλυσε την πρόταση του ΚΚΕ για την υγεία. «Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση-τόνισε μεταξύ των άλλων-θεωρούμε ότι η υγεία μπορεί να παρέχεται σήμερα ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές, χωρίς διακρίσεις. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Μπορεί να υπάρχει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, δραστική μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων. Υπάρχει πλούτος, τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει και αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για την αποκόμιση νέων κερδών.
Επομένως φέρνουν πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για την διεκδίκηση από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού, ανάμεσά τους και την δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας σε όλους, μέσα από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα.
Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, ένα καλά οργανωμένο κίνημα της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, που θα παλεύει για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.
Γι’ αυτό χρειάζεται στις ερχόμενες εκλογές για τους δήμους, την περιφέρεια, την ευρωβουλή και πιθανόν και για την βουλή, να έχουμε ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμους και περιφέρεια, του ΚΚΕ σε ευρωβουλή και βουλή. Να χάσουν σημαντικό έδαφος, όλα τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοί τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και θέλουν απλά κάποια μερεμέτια του βαθύτατα ταξικού συστήματος υγείας.»
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πλούσιος διάλογος.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.46
Δύση: 19.09
Σελήνη
11 ημερών
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"