altΗ προσπάθεια για τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες ξεκίνησε δεκαετίες νωρίτερα με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της ΟΛΜΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

 

Από τότε έχουν διεξαχθεί πάνω από είκοσι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί μαθητικής δημιουργίας με διαφορετικό θέμα και πηγές έμπνευσης κάθε χρόνο, καλώντας μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς και παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, να λάβουν μέρος με έντυπες ή ηλεκτρονικές καταχωρήσεις, εικαστικές, οπτικοακουστικές δημιουργίες, δράσεις κ.λπ.
Σκοπός αυτών των Μαθητικών Διαγωνισμών είναι να δώσει μια αφορμή ώστε οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να ενημερωθούν για το θέμα των προσφύγων στην Ελλάδα και τον κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις, να προσεγγίσουν το θέμα βιωματικά, μέσα από ανάλογες δραστηριότητες, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά.Εξάλλου ο συναγωνισμός έχει σημαντική θέση στην εκπαιδευτική κουλτούρα και φιλοσοφία.
Σε αυτά τα πλαίσια κατά το τρέχον σχολικό έτος προκηρύχθηκε ο 25ος Πανελλαδικός Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα: «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!».
Οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας,Γιαννακοπούλου Λεμονιά, Γκαραβέλα Ελευθερία, Διδάγγελος Γεώργιος, Καβαλάρη Ευαγγελία, Καρακώστα Μαρία, Κατσιαβάρα Αικατερίνη, μαζί καιη υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Τσιαμούρα, με τηνεργασία τουςπροέβαλαν την εκπαίδευση ως μέσο ικανό να προσφέρει στα παιδιά με προσφυγική βιογραφία μία δεύτερη ευκαιρία, υπερασπιζόμενοι την άποψη ότι η μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία της ένταξης και συμπερίληψης των εκτοπισμένων σε μια νέα πατρίδα δε μπορεί παρά να περνάει από το χώρο του σχολείου.
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα, Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού,Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευσηκαι Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕγια τους Πρόσφυγες αξιολόγησαν όλες τις συμμετοχές στον διαγωνισμό βάσει της ειδίκευσής τους βραβεύοντας την καλύτερη ενημερωτική εκστρατεία με την υψηλότερη βαθμολογία καιμεταξύ 860 μαθητώνκαι μαθητριών από όλη την Ελλάδα, η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσαςέλαβε την πρωτιά.
Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σε διαδικτυακή εκδήλωση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ενώ η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρουανήγγειλε το βραβείο στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, ευχαριστώντας τους μαθητές για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θετική αλλαγή στην κοινωνία.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.42
Δύση: 20.20
Τελευταίο Τέταρτο
1826
Οι Νικηταράς, Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης νικούν τον Ιμπραήμ στο Βασαρά Λακωνίας.
1849
Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.
1916
Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν το Σιδηρόκαστρο.
1921
Λήγει η μάχη του Αρτίζ Νταγ, μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Σύνταγμα Πεζικού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.