alt20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη*

Ήταν κάποτε ένα αγόρι που δεν είχε που να κοιμηθεί ,που μεγάλωσε με ελάχιστα χάδια, με λίγο φαί και παλιά χρησιμοποιημένα παιχνίδια. Στα όνειρα του έβλεπε πως μαγικά γινόταν κάτι, που το βοηθούσε να βρει το κουράγιο και να συνεχίσει την προσπάθεια για να επιβιώσει, να μορφωθεί, να προκόψει.

Εκείνο το αγόρι πίστευε στα όνειρα και περίμενε αυτά που δικαιούνταν .
Ήταν κάποτε ένα κορίτσι πουη λαχτάρα της για μάθηση δεν είχε όρια. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί κάποιοι ήθελαν να στερήσουν από τα κορίτσια το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ένα απόγευμαενώ επέστρεφε με το σχολικό λεωφορείο, από τοσχολείο στο σπίτι της, ένας στρατιώτης την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Απέτυχε όμως να τη σκοτώσει και αυτή συνέχισε να πιστεύει πως «ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
Ιστορίες πέρα για πέρα αληθινές και ας μοιάζουν με ανατριχιαστικά παραμύθια. Ιστορίες που θέτουν συλλογισμούς και προβληματισμούς, πως, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες, εξακολουθούν να καταστρατηγούνται τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πως ακόμα και σήμερα, αντέχουμε να μένουμε θεατές στις εικόνες ντροπής που κάθε τόσο έρχονται στο φως της δημοσιότητας και πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας.
Εικόνες με παιδιά κακοποιημένα, παιδιάθύματα εκμετάλλευσης, παιδιά που στερούνται τη στοιχειώδη μόρφωση, παιδιά που ζουν μέσα στον φόβο, παιδιά χωρίς φαγητό ,νερό , στέγη και προστασία.
Τελικά τα δικαιώματα ενός παιδιού δεν είναι αυτονόητα. Οι περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών παραμένουν ένας άγνωστος αριθμός, αφού δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής τους στις περισσότερες χώρες.
Γι’αυτό ένα παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι έχει δικαιώματά ,κατοχυρωμένα από τον νόμο που κανείς δεν επιτρέπεται να του τα στερήσει, αν και πολλοί μπορεί να το επιδιώξουν.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα, που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν και αποτελείται από 54 άρθρα.
Τα παιδιά είναι πολίτες του σήμερα, όχι μόνο του αύριο ,μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να ενηλικιωθούν ή να φύγουν από το σπίτι. Δικαιούνται να τα ακούμε, να σεβόμαστε την προσωπικότητα και τη γνώμη τους, να τα καταλαβαίνουμε, να υπολογίζουμε τα συναισθήματά τους .
Υπάρχει, ωστόσο, τεράστιο χάσμα του τι συμβαίνει στην πράξη και στη θεωρία. Παρόλο που τα δικαιώματα των παιδιών, έχουν γίνει περισσότερο ορατά και αναγνωρίσιμα, βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με δυσκολίες και εμπόδια ,που για να ξεπεραστούν είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αν όλοι οι ενήλικες σέβονταν τα δικαιώματα των παιδιών και δεν προσπαθούσαν να τα παραβιάσουν ή να τα καταχραστούντότε θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.
Οι κυβερνήσεις ,οι θεσμοί, καλούνται να επέμβουνκαινα υπερασπιστούντα δικαιώματα των παιδιών ,αλλά δεν το κάνουν πάντα .Τότε πρέπεινα τα περιφρουρήσουμε εμείς . Κι ίσως να μην υπάρχουν μαγικά ραβδιά αλλά υπάρχουμε όλοι εμείς που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά υποστηρίζονταςμε όλεςτις δυνάμεις μας τον σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού και την εφαρμογή τους
“Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, ακόμη και μια φωνή γίνεται ισχυρή.”

*Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
Γενική – Οικογενειακή Ιατρός
Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής
Ισότητας των Φύλων
Περιφέρειας Θεσσαλίας
Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων
και Προαγωγής της Υγείας ΠΕ Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
9 ημερών
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"