Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη φέτα από τους λιανέμπορους του εξωτερικού είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων εβδομάδων, λίγο πριν ξεκινήσει η γαλακτοπαραγωγική περίοδος (περί τα Χριστούγεννα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, διότι στην Ήπειρο οι τιμές της Δωδώνη μειώθηκαν, αλλά σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα θα κρατηθούν σταθερές ή θα δούμε μία ελαφριά αύξηση.

Στην Ελασσόνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρήνα αιγοπρόβειου, οι τιμές για το πρόβειο κυμαίνονται από 0,98 ως 1,05 ευρώ/κιλό.Για παράδειγμα, στην Ελασσόνα, όπου βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος πυρήνας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, μετά τα Γιάννενα, οι τιμές για το πρόβειο κυμαίνονται μεταξύ 0,98 και 1,05 ευρώ/κιλό και για το γίδινο μεταξύ 0,58 και 0,64 ευρώ το κιλό από τα τοπικά τυροκομεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ο Βοσκός», Τάσο Αντωνίου. Πρόκειται για τις ίδιες τιμές που δόθηκαν και πέρυσι από τους τυροκόμους.

Ο Γιώργος Χώτος, που με το τυροκομείο του στη Λάρισα απορροφά μεγάλο ποσοστό της θεσσαλικής παραγωγής, έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώνει με 1 ευρώ/κιλό το πρόβειο και 0,55 ευρώ/κιλό το γίδινο. Την ίδια τιμή για το πρόβειο δίνει η ΕΒΟΛ, αλλά στο γίδινο φτάνει τα 0,61 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον Νικήτα Πρίντζο.
Και οι τρεις συνομιλητές της Agrenda συμφωνούν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγωγές, χωρίς να εντοπίζουν ακόμα τις σαφείς αιτίες. Πάντως, λένε ότι «είναι πιο ενθαρρυντική η ζήτηση, αν και επικρατεί ένας μίνι πόλεμος τιμών αυτή τη στιγμή, γιατί πολλοί νέοι παίκτες θέλουν να τοποθετηθούν στη διεθνή αγορά».
Aπό την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΤΙΜΑ (φέτα Ήπειρος), Στέφανος Παντελιάδης, είπε στην Agrenda ότι «η αγορά των τυροκομικών έχασε σε όγκο από 10% εώς και 25%, ανάλογα με την κατηγορία. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στα ακριβά εισαγόμενα σκληρά τυριά ή στα τυριά τύπου φέτας με χαμηλά λιπαρά, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες που είχαν αύξηση, όπως η Gouda και τα αγελαδινά λευκά τυριά. Η φέτα είχε μια συνολική πτώση πέρσι και φέτος περίπου 10%. Περισσότερο από τους όγκους επηρεάστηκαν οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους (ή ζημίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου), καθώς  οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στις προσφορές και στις οικονομικότερες λύσεις.»

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "agronews.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Σελήνη
6 ημερών
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"