•Αύξηση στο 25% των ενισχύσεων για την κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ
•Προσεκτικά βήματα για να μην πληγεί η αγελαδοτροφία

Ανταποκρινόμενος σε έκκληση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου. Κατά τη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα του κλάδου της γαλακτοκομικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας και όσων εμπλέκονται με αυτόν, σε περίπτωση που υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ο κ. Χαρακόπουλος από τη μεριά του τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την πρωτογενή παραγωγή ως έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη. Προανήγγειλε, μάλιστα ότι στη νέα ΚΑΠ οι ενισχύσεις προς την κτηνοτροφία θα ξεπεράσουν το 25% του συνόλου, από 19%, που είναι σήμερα. Τέλος, δήλωσε ότι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό των αγελαδοτρόφων ότι μια πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα έχει πενιχρά αποτελέσματα ως προς την τιμή του, αλλά θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία, όπως αναγνωρίζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ.  
Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

Η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση
«Είμαστε σε ανοιχτούς διαύλους με τους κτηνοτρόφους μας. Σήμερα είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής. Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία, συμφωνούν όλοι, ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα».

Με τη νέα ΚΑΠ οι άμεσες ενισχύεις στην κτηνοτροφία θα ξεπεράσουν το 25%
«Δυστυχώς, είμαστε ελλειμματικοί ως χώρα και σε κρέας και σε γάλα. Δαπανούμε πολλά χρήματα για εισαγωγές κόκκινου κρέατος, ενώ ταυτόχρονα αδυνατούμε να καλύψουμε την ποσόστωση παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από 19% επιδιώκουμε να ξεπεράσουν το 25%. Στη νέα Προγραμματική Περίοδο επιδιώκουμε να μειώσουμε το κόστος των εισροών. Γι’ αυτό θα δώσουμε συνδεδεμένη ενίσχυση και για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ψυχανθών».

Το γάλα μακράς διάρκειας είναι σήμερα ακριβότερο από το φρέσκο
«Είμαστε σε διαρκή συζήτηση με τους παραγωγούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής εξέφρασε την αγωνία του για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία, από μια πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Θέλω να πω ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών καταναλωτή, για τη μείωση των τιμών στο ράφι. Ωστόσο, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ και όσον αφορά στο γάλα, θέλω να διατυπώσω ορισμένους προβληματισμούς με βάση και τα όσα ειπώθηκαν από το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων. Εάν η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι ο βασικός λόγος για τις υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, τότε γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στο ράφι, σήμερα που μιλούμε, όταν κάλλιστα μπορούν να γίνουν εισαγωγές φτηνότερου γάλακτος, φτηνότερης πρώτης ύλης, από χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες;».

Η επιμήκυνση θα ωφελήσει τη μέση οικογένεια με μόλις 1,5 ευρώ το μήνα
«Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζεται ότι το κόστος επιστροφών ληγμένων προϊόντων είναι της τάξεως του 5%, άρα εάν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα μειωθούν οι επιστροφές. Και εάν ακόμα επιβεβαιωθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, τότε μιλούμε για μια εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια μέση τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει ημερησίως 4 ποτήρια γάλα, δηλαδή 1 λίτρο την ημέρα. Επομένως θα πρέπει να δούμε αλλού που υπάρχουν στρεβλώσεις, -γιατί πράγματι υπάρχουν στρεβλώσεις- και πράγματι είναι ακριβό το γάλα στο ράφι για τον καταναλωτή».

Οι αιτίες που έχουμε ακριβότερο γάλα
«Έχουμε ακριβό γάλα στην Ελλάδα, γιατί: Πρώτον, έχουμε υψηλές τιμές παραγωγού που οφείλονται στο κόστος παραγωγής, στο κόστος των εισροών, στην ακριβή ενέργεια. Δεν έχουμε τα αχανή λιβάδια των βόρειων χωρών ή της Κεντρικής Ευρώπης. Αντιθέτως έχουμε πολλές μικρές κτηνοτροφικές μονάδες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, αλλά και αυξημένο κόστος ζωοτροφών και υψηλό κόστος ενέργειας. Ο δεύτερος παράγων που επιβαρύνει την τιμή είναι το κόστος συλλογής του γάλακτος από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που είναι διάσπαρτες και το κόστος αυξάνεται λόγω του ανάγλυφου της χώρας και βεβαίως σε δεύτερο χρόνο το κόστος διακίνησης του παστεριωμένου γάλακτος. Το τρίτον είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια η έκθεση σημειώνει ότι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή στο ράφι είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε αυτές τις στρεβλώσεις. Τα περιθώρια κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας και τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αντιθέτως, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ομοειδή προβλήματα, μικρές εκμεταλλεύσεις, ανάγλυφο όμοιο με τη χώρα μας, δηλαδή χώρες όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό στον καταναλωτή. Επομένως, θα πρέπει σε συνεργασία όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή, χωρίς επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία».

Προσεκτικά βήματα να μην πλήξουμε την ελληνική αγελαδοτροφία
«Ήδη η αγελαδοτροφία αντιμετωπίζει προβλήματα, μειώνεται συνεχώς, σας είπα ότι δεν πιάνουμε ως χώρα το πλαφόν παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Μην επιφέρουμε ακόμη ένα πλήγμα, με μια βιαστική τέτοια κίνηση, στην ελληνική αγελαδοτροφία. Η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι θα υπάρχουν ανακατατάξεις εάν υιοθετηθεί η πρότασή της. Θα υπάρχουν εξαγορές μικρότερων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μάλιστα σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τη σχέση κόστους/οφέλους με βάση τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία. Άρα χρειαζόμαστε προσεχτικά βήματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, Γιώργος Κεφαλάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, η μελέτη του ΟΟΣΑ, λέει πράγματα που η επιστημονική κοινότητα και η τεχνολογική κοινότητα έχουν επαρκώς ορίσει ποια είναι. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι ένα γάλα που παρασκευάζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο κι έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Εφόσον επιμηκυνθεί η ζωή του γάλακτος στην Ελλάδα, αυτό θα σημάνει αφανισμό του κλάδου μας, θα σημάνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα σημάνει μεγάλη επιβάρυνση στο έλλειμμα από το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Ήδη όπως ξέρετε 600 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνεται κάθε χρόνο το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας από εισαγωγές γαλακτοκομικών, γάλακτος, τυριών, γιαουρτοειδών και λοιπών προϊόντων. Αυτό θα επιδεινωθεί σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα που γίνεται ένας πραγματικός αγώνας για να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η μείωση στο Α.Ε.Π. και η άνοδος της ανεργίας είναι κάτι που απευχόμαστε όλοι μας».

«Η επιμήκυνση συνιστά «διατροφικό μεσαίωνα» για τον καταναλωτή. Την περίοδο, της δεκαετίας του ’50 μετά τον Εμφύλιο, τα ελληνόπουλα τρέφονταν, με «νεκρό» γάλα από την εξωτερική βοήθεια. Νομίζω στη σημερινή εποχή, μπορούμε να παράγουμε γάλα στην πατρίδα μας ανταγωνιστικά, υψηλής ποιότητας, υγιεινό και ασφαλές για τους Έλληνες καταναλωτές και μάλιστα σε καλή τιμή. Αυτό που ζητάμε εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να πάρει εκείνα τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση των όρων λειτουργίας της αγοράς».

«Η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλατος στην Ελλάδα σήμερα είναι 44 λεπτά. Έχουμε 3.400 αγελαδοτρόφους. Εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ο κλάδος παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης του γάλακτος μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα. Εννοώ γεωργικά εφόδια που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του γάλακτος. Τα τελευταία 4 χρόνια η εθνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% και από τις 800.000 τόνους έχουμε κατέβει στις 600.000 τόνους αγελαδινό γάλα το χρόνο. Ενώ πριν από 4 χρόνια ήμασταν 6.500 παραγωγοί, σήμερα είμαστε 3.400. Νομίζω ότι αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να καταλάβετε πού πηγαίνουμε. Η αλήθεια των αριθμών είναι πάντα αδιάσειστη».
 
«Ζούμε σε ελεύθερη αγορά όπου οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μην στρεβλώνεται η αγορά είτε από λανθασμένα διοικητικά μέτρα, είτε από όσους ασκούν καταχρηστική εξουσία ή καταχρηστική θέση στην αγορά.
Η μελέτη του ΟΟΣΑ λέει ότι: Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα, θα είχαμε ένα όφελος για τον καταναλωτή ενδεχομένως 5%, χωρίς, όμως, να έχει γίνει ανάλυση του κόστους/ωφέλειας. Τι επιπτώσεις δηλαδή θα είχε στην ανεργία, στην απώλεια θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο μονάδων, στη συρρίκνωση του Α.Ε.Π.; Εγώ λέω ότι αν το Υπουργείο Ανάπτυξης καταργήσει -είμαστε η μοναδική χώρα που δεν το έχει κάνει- τη μεταχρονολόγηση των πληρωμών τότε αυτό το 5% θα έχει κερδηθεί άμεσα. Κι εννοώ ότι σήμερα υπάρχει Κοινοτική Οδηγία όπου τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, το αργότερο 35 μέρες από την τιμολόγησή τους, πρέπει να εξοφλούνται. Στην Ελλάδα ακολουθείται η πρακτική από τις αλυσίδες λιανικής να πληρώνουν με διάφορες τεχνικές με 8 και 10 μήνες καθυστέρηση. Μόνο αυτό το μέτρο αν εφαρμοζόταν, και μάλιστα εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία που είμαστε και υπόχρεοι να το κάνουμε, θα είχαμε αυτό το όφελος.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψαλίδα. Στην Ε.Ε. των 15 χωρών η τιμή παραγωγού έχει εξομοιωθεί με την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής o πρόεδρος κ. Γιώργος Κεφαλάς, ο αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Μωραΐτης καθώς και τα μέλη οι κ.κ. Νίκος Σδάνης, Κώστας Τανός, Παναγιώτης Δαργινάκης, Πασχάλης Γλαβίνας, Νίκος Χατζηζήσης, Αθανάσιος Αυγερινός και Παναγιώτης Λεβεντογιάννης.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Σελήνη
6 ημερών
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"