altΑλλάζουν όλα με τη νέα ΚΑΠ στις επιδοτήσεις

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων περιλαμβάνει το νέο εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, που την επόμενη εβδομάδα θα λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν για την εφαρμογή του.

Ο εθνικός φάκελος για τις άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες (βοσκότοποι, εκτάσεις πολυετών και ετήσιων καλλιεργειών) με αναπροσαρμογές στις αξίες των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες με ετήσιο πριμ 100 εκ. ευρώ μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες που υπολογίζεται σε 50 εκ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Οπως μας έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης περί τους 19.000 νέους αγρότες θα ευνοηθούν από το 2% των κονδυλίων που θα δεσμευθούν για την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, ενώ με το αναδιανεμητικό πριμ θα ανοίξουν οι πόρτες για χιλιάδες νέους που θα θελήσουν τα επόμενα χρόνια να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Το εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες και τη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων σε αυτές. Οι τρεις αυτές περιφέρειες θα είναι: Βοσκότοποι, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών και ο διαχωρισμός σχετίζεται με το παραγωγικό δυναμικό των εκτάσεων και την αξία της αγροτικής γης.

Πρόστιμα
Παράλληλα όμως επιβάλλονται πρόστιμα έως 50% σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες για το λεγόμενο «πρασίνισμα», ενώ μπαίνει τέλος στις αδικίες του παρελθόντος με προοδευτική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων προς μια ενιαία τιμή που θα ολοκληρωθεί το 2019.
Μπαίνει φραγμός στις ενισχύσεις των μεγάλων εκμεταλλεύσεων με ανώτατο πλαφόν τις 150.000 ευρώ. Τα ποσά που θα προκύψουν από την περικοπή αυτή θα αναδιανεμηθούν στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα.
Ακόμα, προβλέπεται η εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης με σταδιακή γραμμική προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών. Οι ενισχύσεις των γεωργών θα συγκλίνουν προοδευτικά προς μία ενιαία τιμή εντός κάθε περιφέρειας που θα επιτευχθεί στο έτος 2019.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"