«Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απάνθρωπης λιτότητας»

altτου υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Στέλιου Αναστασόπουλου*

Την Παρασκευή το βράδυ ψηφίζεται στη βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στα μουλωχτά, μέσα στον «θόρυβο» των εκλογών. Πρόκειται για νομοσχέδιο εξωπραγματικά, ύποπτα “αισιόδοξο”, αλλά και ακραία νεοφιλελεύθερο. Με το μεσοπρόθεσμο αποδεικνύεται  πως όχι μόνο δεν φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων, αλλά πως μπαίνουμε σε μια νέα μνημονιακή εποχή!

Περιλαμβάνει δημοσιονομικούς στόχους και προβλέψεις που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία της οικονομίας. Είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας η υπόθεση ότι τεράστια πλεονάσματα (2,5% έως 5,3% του ΑΕΠ ή 4,7δις έως 11,6 δις) θα συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (2,9% έως 3,7%). Προβλέπει δημοσιονομικά κενά μόλις 2,8 δις, ενώ στην αναθεώρηση προβλέπονται κενά 7,7 δις. Η κάλυψη αυτών των κενών γίνεται με… την καλή καρδιά και την αισιοδοξία!
Ανάλογα αισιόδοξη ήταν η αρχική πρόβλεψη του 1ου μνημονίου για τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή ταυτόχρονα με ελάχιστη ύφεση. Το μεσοπρόθεσμο δεν είναι «σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο», αλλά αντίθετα, λόγω του ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συνέχιση της εξάρτησής μας από τους (εκτός αγορών) δανειστές και σε συνέχιση άσκησης πολιτικών λιτότητας. Όταν θα διαψευστούν οι στόχοι, θα δημιουργηθούν νέα δημοσιονομικά κενά και τελικά νέες ανάγκες για χρηματοδότηση και για επιπλέον μέτρα προσαρμογής.
Αξίζει να προστεθεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερη συγκυρία που μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει: Υπέρογκο χρέος που αποτρέπει τις επενδύσεις, αποσαθρωμένη οικονομία μετά από σωρευτική ύφεση 25% και διεθνές οικονομικό περιβάλλον που πασχίζει με πολύ κόπο να βγει από μια πολυετή στασιμότητα. Οι εξαγωγές (σε επίπεδο δωδεκαμήνου) κινούνται σε αρνητικό πρόσημο, οι τράπεζες δεν έχουν καμία δυνατότητα να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εξαντλήσει τα όρια της φοροδοτικής τους δύναμης.
Παράλληλα, είναι τόσο έντονος ο νεοφιλελεύθερος φανατισμός της Κυβέρνησης Σαμαρά που στο μεσοπρόθεσμο μας πληροφορεί ότι θα συνεχίσει ακριβώς την ίδια πολιτική των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Το Μεσοπρόθεσμο συνοπτικά περιλαμβάνει:
-μειώσεις των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, καθώς και του εφάπαξ
-περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μια αγορά εργασίας που η κατάσταση είναι ήδη τραγική για τους εργαζόμενους.
-την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών εις βάρος  της μικρομεσαίας επιχείρησης και υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.
-Ξεπούλημα των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
-Περαιτέρω μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση.
Σε έναν τόπο που εφαρμόζεται πολιτική απάνθρωπης λιτότητας, που μετράει 1,5 εκατ. άνεργους, 300.000 νοικοκυριά χωρίς καθόλου εισόδημα, 3 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες,  τα 2/3 των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία, νοικοκυριά καταχρεωμένα με συνολικά 75 δις χρέη προς τις τράπεζες που επίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν, 200.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αυτό τον τόπο έρχεται αυτό το μεσοπρόθεσμο.

Είναι σαφές ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα και αυτό που προετοιμάζουν για μετά τις εκλογές είναι ακόμα χειρότερο για τον ελληνικό λαό, τους Θεσσαλούς και τους Καρδιτσιώτες. Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για τη μαζική πολιτική καταδίκη των κυβερνόντων και των τοπικών εκπροσώπων τους σε δήμους και περιφέρειες. Είναι στο χέρι μας κι είναι απλό. Στις (18 και) 25 Μαΐου ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν!

* με το «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία» και υποψήφια περιφερειάρχη Θεσσαλίας την ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Γραφείο Τύπου «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
Καρδίτσα, 05-04-2014

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
24 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».