Με πίστη στη νίκη!

alt

Γράφει ο Στέλιος Αναστασόπουλος*

O ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη έδωσε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για τερματισμό της λιτότητας. Μήνυμα για τερματισμό των απολύσεων, της μείωσης μισθών και συντάξεων, για τερματισμό της ληστρικής φορολογίας των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, γιατί παρουσίασε ένα κοστολογημένο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΔΕΘ και έπεισε σχετικά με τη βούλησή του για σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε ένα μήνα η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, με δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων, με απροκάλυπτους εκβιασμούς, με σκωτσέζικα ντουζ, με τελεσίγραφα, μέσα σε ένα – στημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - καθεστώς χρονικής ασφυξίας κατάφερε:
-Να καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτώντας ξανά διαπραγματευτική ισχύ, ανακτώντας την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών
-Να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι δυνάμεις της Ευρωδεξιάς που υποστηρίζουν την ακραία και τιμωρητική λιτότητα, επιδιώκοντας, παράλληλα, την πολιτική εξόντωση του ελληνικού αριστερού παραδείγματος.
-Να διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα και να αποσπάσει την στήριξη και ισχυρών δυνάμεων μέσα και έξω από την Ευρώπη
-Να καταργήσει αυτό το ενιαίο μόρφωμα υπαλλήλων που λεγόταν «τρόικα», το οποίο δεν είχε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση
-Να ακυρώσει την παράταση του Μνημονίου (το λεγόμενο «πρόγραμμα»), το email Χαρδούβελη – Σαμαρά και να ανατρέψει πλήρως το περιεχόμενό του σε φορολογικό, εργασιακά και ασφαλιστικό,
-Να μη δεσμευτεί σε κανένα επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δημιουργούσε ασφυξία στην ελληνική αγορά και στους εργαζόμενους μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επισημαίνουμε ότι στη Λίστα της Ευρωπαϊκής συμφωνίας περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα της ΔΕΘ, όπως τα μέτρα για τη φορολογική δικαιοσύνη, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημο κείμενο καταγράφεται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, λοιπόν, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται και η λίστα αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε μια νέα κατεύθυνση, αντίθετη από αυτή που έζησε ο τόπος μας τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων. Στο κείμενο της συμφωνίας, που είναι προφανώς προϊόν συμβιβασμού και των δύο πλευρών, περιλαμβάνονται ασφαλώς και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση - και ο ΣΥΡΙΖΑ - δεν συμφωνεί. Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη είναι βέβαιο πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Κι εδώ χρειάζεται η στήριξη του ελληνικού λαού, ένα συνεπές αρραγές εσωτερικό μέτωπο αλλά και η στήριξη της διεθνούς αλληλεγγύης. Θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης στην οποία ο λαϊκός παράγοντας θα παρεμβαίνει θετικά προκειμένου να έρχονται στη βουλή νομοσχέδια πιστά στο Πρόγραμμα της ΔΕΘ αλλά και για να μπουν γερά διαπραγματευτικά θεμέλια ενόψει του Ιουνίου.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε. Με πίστη στη νίκη, μαζί θα καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από τη μέγγενη των ευρωπαίων ολιγαρχών εντός της Ε.Ε, να καταφέρουμε, μέσα από συμμαχίες, ισχυρά ρήγματα στον καπιταλισμό και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη, την ισότητα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σε αξιοπρεπή επίπεδα. Τα δύσκολα αλλά και τα καλύτερα έρχονται…και ο Λαός βοηθός!

Στέλιος Αναστασόπουλος*
Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».