Μάρτης, γδάρτης

altτου Νικ.Καλιακούδα, Οικονομολόγου

Η κατάσταση, εμφανίζεται για άλλη μια φορά, ζοφερή. Το «ουάου», γνωστό επιφώνημα του υπουργού οικονομικών, ηχεί και πάλι στα αυτιά μας. Οι «στρόφιγγες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το χαμηλότερο επιτόκιο 0,05% προς τις ελληνικές τράπεζες, έκλεισαν, τη στιγμή που ο Ντράνγκι «απλώνει» σε όλη την Ευρωζώνη 60 δις € κάθε μήνα.

Οι αναλήψεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα, πριν και μετά τις εκλογές, ανήλθαν στα 16,25 δις € με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Tο ελληνικό δημόσιο μέσα στο Μάρτη πρέπει να ανταποκριθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 6,95 δις €. Μάρτης, γδάρτης ο τρέχον μήνας!

Τα γεράκια των αγορών, αλλά και το ευρωπαϊκό ιερατείο δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν θετικά, στο πρόσκαιρο αυτό αδιέξοδο. Ο κλοιός σφίγγει και καθώς φαίνεται η κατάσταση, κάπως έτσι θα κινηθεί και στο μέλλον. Σκοπός τους, η χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας, έτσι ώστε αυτή να αναγκαστεί να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις» της λιτότητας, της συρρίκνωσης των επικουρικών συντάξεων και της οικονομικής αφαίμαξης του πληθυσμού, που είχαν συμφωνήσει με τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Η προσπάθεια κλίματος αβεβαιότητας αποτυπώνεται στην καθημερινή - ξένη και εγχώρια –ειδησεογραφία. Από τη πλευρά της κυβέρνησης εκδηλώνεται αμηχανία, προβληματισμός αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας! Η ακράτεια σε δηλώσεις και συνεντεύξεις Ελλήνων και ξένων δίνει και παίρνει. Όλοι επιδίδονται στην επικοινωνία, στις ατάκες και στις "σοφιστικέ" δηλώσεις, που μόνο κακό κάνουν στην οικονομική διπλωματία. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ακόμη δύσκολο σταυρόλεξο της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Και ο λαός; Αυτός είναι έτοιμος να δεχθεί τις όποιες λύσεις προταθούν, αρκεί να νοιώσει ότι σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα απεμπλακεί από τον βραχνά της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Συμπέρασμα! Μπαίνουμε σε μια πολύ δυσκολότερη περίοδο, με όλο το ξένο και ντόπιο κατεστημένο να έχει πάρει θέση μάχης και να  ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της σύγκρουσης. Μπαίνουμε στα αχαρτογράφητα νερά της νέας εποχής. Η ελληνική πλευρά επιμένει σε ένα νέο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης και πραγματικών μεταρρυθμίσεων, κόντρα στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως το χαρακτηρίζει η γερμανική ηγεμονία, που όπως αποδείχθηκε, απέτυχε παταγωδώς. Μπροστά στη κατάσταση αυτή, το ερώτημα είναι ένα. Θα ανοίξει ο δρόμος για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, που θα δικαιώνουν τον μικρό και μεσαίο άνθρωπο της καθημερινής δημιουργίας ή θα ακολουθήσουμε τη πεπατημένη της κατ´ επίφαση μεταρρυθμιστικής  πολιτικής, που επιδιώκουν οι συντηρητικοί πιστωτές- εταίροι μας; Ένα ερώτημα που θα βασανίσει την ελληνική κοινωνία για αρκετό διάστημα, όσο η κατάσταση δεν ξεκαθαρίζει…

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».