«Σπάζουμε τα δεσμά του μνημονίου»

alt

Γράφει ο Νίκος Μιχαλάκης*

Στις 25 του Γενάρη, η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Έκλεισε έναν ιστορικό κύκλο που κυριάρχησαν και στο τέλος ταυτίστηκαν, συγκυβερνώντας, οι δυνάμεις της διαπλοκής, της αντιπαραγωγικότητας, της παρακμής, του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Η αλλαγή σηματοδοτεί το τέλος των πολιτικών του μνημονίου, της λιτότητας, της φτωχοποίησης, του αποπληθωρισμού.
Η χώρα μας είχε επιλεχτεί από τον σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Ευρώπης και από το παλαιό πολιτικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ) σαν πειραματόζωο εκείνων των πολιτικών που ως αποτέλεσμα είχαν τη διεύρυνση των πολιτικών ανισοτήτων.

Με πρόσχημα το χρέος επιβλήθηκε το μνημόνιο με ένα μεγάλο δάνειο, το οποίο δε δόθηκε ποτέ σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τρεις κυρίως ήταν οι στόχοι αυτού του μνημονίου. Κατά πρώτον, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στην Υγεία, την Παιδεία και την κοινωνική Ασφάλιση, δεύτερον, αποσκοπούσε στις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και των κατακτηθέντων με αγώνα εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ τρίτο στόχο αποτελούσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αυτές οι καταστροφικές πολιτικές σταμάτησαν στις 25 του Γενάρη, ημερομηνία που σηματοδοτεί και το τέλος του μνημονίου. Η ευθύνη, αλλά και η τιμή που έχει η κυβέρνηση είναι μεγάλη. Η μάχη που θα δώσουμε και έξω από τη χώρα μας, αλλά κυρίως μέσα σ΄ αυτήν ενάντια σ΄ εκείνες τις δυνάμεις που υπηρέτησαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο θα είναι δύσκολη και διαρκής.

Δεσμευτήκαμε να εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που στόχο του έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναδιοργάνωση του κράτους προς όφελος των αναγκών του λαού μας. Δεν είναι τυχαίο το ότι το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έχει ρόλο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό. Να ανακουφιστούν επιτέλους όλοι αυτοί που υπέφεραν και άλλαξε δραματικά η ζωή τους μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής και έπαψε ήδη να είναι ο φτωχός συγγενής που πρέπει να υπακούει στις εντολές και να εφαρμόζει καταστροφικές πειραματικές πολιτικές. Η διαπραγμάτευση για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση έχει αρχίσει και θα συνεχίζεται, κερδίζοντας συμμάχους σε μια ατζέντα που εμείς βάζουμε πια για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε στη χώρα μας, σπάζοντας έτσι τα δεσμά της ομηρίας από την πιο ταξικά σκληρή νεοφιλελεύθερη ελίτ. Ανοίγεται ένας καινούργιος διάλογος που αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης για πολιτικές ανάπτυξης και όχι ύφεσης.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος, οι μάχες που θα δώσουμε, οι ρήξεις και οι συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα είναι μπροστά μας και θα είναι καθημερινές. Η νίκη όμως και η δικαίωση του λαού θα είναι δική μας. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε στους ανθρώπους της χώρας μας, στους λαούς της Ευρώπης, σε όλους αυτούς που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία

Νίκος Μιχαλάκης
Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ» στις 8 Μαρτίου 2015.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».