«Η χώρα σε κατάληψη, η κυβέρνηση σε ακαταληψία»

alt

Γράφει ο Κώστας Τσιάρας

Πολύ φοβάμαι ότι η χώρα μας θυμίζει όλο και περισσότερο την κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδώ και αρκετό καιρό (17 ημέρες: μια αιωνιότητα για τα δεδομένα ενός καθημερινά απαραίτητου διοικητικού κτηρίου), ετερόκλητες ομάδες με αλλοπρόσαλλα αιτήματα — τα οποία δεν κινούνται απλώς στα όρια της νομιμότητας αλλά σαφώς πέραν αυτών των ορίων — κατέλαβαν το διοικητικό κτίριο του σημαντικότερου πανεπιστημίου της χώρας.

Το άλλοτε ένδοξο κτίριο, ένα από τα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσας, δίνει τώρα μια αποκαρδιωτική εικόνα. Συνθήματα είναι γραμμένα σε κρεμασμένα μαύρα πανό, παρωχημένες επαναστατικές μουσικές ακούγονται από τα μεγάφωνα, ενώ οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στην κυβέρνηση να... λειτουργήσει ως κυβέρνηση και να διαλύσει την κατάληψη. Διότι, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, επίκεινται ανυπολόγιστες υλικές ζημιές αλλά και απώλεια ζωών, αφού ναρκομανείς κάνουν χρήση ουσιών μέσα στο κτίριο. Και ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εκπληκτική απάθεια ως προς την υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, ταυτόχρονα δείχνει μια εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στο να προωθεί το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ΄ και, ουσιαστικά και φωτογραφικά, για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, όπως ακριβώς ήθελαν οι καταληψίες...

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τί θα γίνει με την κατάληψη, πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Γνωρίζουμε όμως πως δεν ασχολείται κανείς στην κυβέρνηση με την εφαρμογή της νομιμότητας και με την συλλογική μας ευταξία. Το χάος μοιάζει να είναι το επιθυμητό, ο στόχος. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη χώρα ως σύνολο. Ετερόκλητες πολιτικές ομάδες και υπο-ομάδες με αλλοπρόσαλλα ιδεολογήματα κατέλαβαν την εξουσία, υποσχόμενες οράματα που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν. (Θα υπενθυμίζαμε ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τον δημόσιο βίο του ως σχολικός καταληψίας, μα είναι πλέον χιλιοειπωμένο και κλισέ — ας σημειωθεί όμως ότι έτσι τον πρωτογνώρισαν, από τηλεοράσεως, οι Έλληνες πολίτες). Σήμερα κάνουν πολιτική με εξαγγελίες: μεταφέρουν τις προεκλογικές υποσχέσεις και στο μετεκλογικό επίπεδο, αλλά... και πάλι μόνο σαν υποσχέσεις, προθέσεις ή κούφιες εξαγγελίες: επιτροπή αλήθειας του χρέους, διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, και λοιπά. Ωστόσο, το τί θα γίνει πραγματικά στην χώρα δεν γνωρίζουμε — με το κρίσιμο eurogroup να λαμβάνει χώρα σε λίγες μόλις μέρες, στις 24 Απριλίου. Εκεί τελειώνει η συμφωνία-γέφυρα, εκεί τελειώνει το περιθώριο που είχαν δώσει οι ευρωπαίοι εταίροι στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία αισιόδοξη ένδειξη ότι το eurogroup θα καταλήξει σε μια επωφελή συμφωνία. Έχουμε όμως τα διεθνή μέσα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάθε μέρα... Η χώρα μοιάζει με την κατάληψη της Πρυτανείας. Μαύρα κρεμασμένα πανό εξαγγέλλουν με πανηγυρισμούς την «κυβέρνηση της Αριστεράς» και το κανάλι της Βουλής παίζει… επαναστατικούς σκοπούς, ενώ δεν γνωρίζουμε μέχρι τις 24 Απριλίου τί γίνεται μέσα, ποιές είναι οι ζημιές και — κυρίως — αν θα υπάρξουν θύματα από αυτήν την ιστορία. Εδώ όμως, τα θύματα θα είμαστε εμείς.

Οι αποφάσεις του eurogroup δεν θα είναι απλώς συμφωνίες σε χαρτί. Αφορούν συντάξεις και μισθούς, την δυνατότητα του κράτους να πληρώνει ή την πραγματικότητα ότι πτωχεύει. Στην κυβέρνηση «περί άλλα τυρβάζουν —ενός δε εστί χρεία»… Θα θέλαμε πραγματικά να ήταν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει! Και ελπίζουμε πραγματικά η μετεκλογική ευφορία που ακόμα υπάρχει στην πολιτική ατμόσφαιρα να μην διακοπεί δραματικά από ένα ναυάγιο στις 24 Απριλίου...

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.59
Σελήνη
17 ημερών
1656
Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο από τους Τούρκους.
1824
Ολιγάριθμοι Έλληνες τρέπουν σε φυγή 6.000 Τούρκους και Αλβανούς στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου.
1908
Σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων του Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο Καϊμακτσαλάν.
1921
Οι Ελληνικές δυνάμεις που κατείχαν τον τομέα Δορύλαιον-Σεϊντί Γαζή, αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».