Θ.Τσούχλος*: «Διαρροές…με νόημα»

Η τακτική του νεομνημονιακού και πλήρως υποταγμένου στους «θεσμούς» ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πλέον γνωστή. Διαρρέει αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, διαθέτει πολυγλωσσία και εφευρίσκει δυσνόητους-μεταμοντέρνους όρους για να «εκφράσει» αυτό που επιθυμεί. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής στον Εθνικά ευαίσθητο χώρο της Παιδείας πειραματίζεται, αλληλοαναιρείται και με βάση τις πεπερασμένες ιδεοληψίες του επιχειρεί να επιβάλει μια άκρως επικίνδυνη αντιμεταρρύθμιση.

Προ δύο ετών με τυμπανοκρουσίες άλλαξε το σύστημα επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων. Μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε. αναδιπλώνεται και φαίνεται να προκρίνει την επαναφορά της συνέντευξης σε ένα διευρυμένο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Η διαδικασία αυτή τον ευνοεί , καθώς διαχρονικά τα συμβούλια επιλογής έχουν κατηγορηθεί ότι πρόσκεινται στις κυβερνητικές βουλήσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι αιρετοί του κλάδου, των οποίων η συμμετοχή απομειώνεται με τη διεύρυνση του οργάνου. Η πρόταση για την ύπαρξη και τρίτου αιρετού εξαφανίστηκε από όσους παλαιότερα την υποστήριζαν. Τώρα πλέον κυβερνούν έχοντας εξαπατήσει τον λαό με συνθήματα όπως «ανατροπή», «παράλληλο πρόγραμμα» ή «αντίμετρα».
Η σχετική προοπτική καθιστά το σύλλογο των διδασκόντων ένα απλό συμβουλευτικό όργανο. Ποιο μέλος του θα εκφέρει αρνητική κρίση, όταν αυτή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, αιτιολογημένη και δημόσια; Ο κίνδυνος μηνύσεων και αγωγών είναι ορατός και οι συνάδελφοι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται από τους νομικούς τους παραστάτες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Το σχέδιο για την «άλωση του δημοσίου» είναι σε εξέλιξη και θα επιχειρηθεί να προβληθεί ως μία ακόμη δημοκρατική και ανοικτή διαδικασία. Οδηγούμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου ο κομματισμός, η ευνοιοκρατία και η υποταγή στην επαχθή αξιολόγηση θα είναι κυρίαρχες συνιστώσες. Ας μην επιχαίρουν ορισμένες και ορισμένοι, η όλη αυτή διαδικασία ευνοεί την κυβερνητική παράταξη και τις επιδιώξεις της. Στο υπάρχον σύστημα υπάρχουν ατέλειες με κυριότερη αυτή της μίας ουσιαστικά επιλογής και όχι ενός μεγαλύτερου αριθμού σχολείων. Δεν είναι όμως λύση η επιστροφή στο παρελθόν και στα «περίκλειστα συμβούλια επιλογής».
Η Ομοσπονδία οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες και να μην αρκεστεί σε λεκτικές διαμάχες ή «κροκοδείλια δάκρυα». Η μεγάλη παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. έχει το καθήκον να υπερασπιστεί την έκφραση της συλλογικότητας βασικό στοιχείο στην ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία που οραματιζόμαστε. Πρωτοπόρες και πρωτοπόροι οι λειτουργοί της Εκπαίδευσης, που αγωνίζονται και μοχθούν για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο.
Θ.Τσούχλος, μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε., Ε.Ε. Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.45
Σελήνη
5 ημερών
1794
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από τη Θεσσαλονίκη.
1821
Οι Υδραίοι διορίζουν τον Γιακουμάκη Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Σύσταση της Γερουσίας της Πελοποννήσου από την Συνέλευση των Καλτεζών.
1826
Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.
1919
Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.
1941
Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ διατάζει την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.