Θα ταξιδέψετε τις γιορτές; Με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται...

altΧειμώνιασε και καλό είναι να δούμε μερικά θέματα στο αυτοκίνητο για ν’ αποφύγουμε αναίτιες ταλαιπωρίες.
 
Αν η πρώτη σας αντίδραση είναι ότι δεν έχετε χρόνο αναλογιστείτε πως κάνοντας έναν απλό προληπτικό έλεγχο στο αυτοκίνητό σας ενόψει του χειμώνα πιθανόν θα εξοικονομήσετε πάρα πολύ χρόνο. 
Επιπλέον πολλά επίσημα εξουσιοδοτημένα συνεργεία προσφέρουν χειμερινό έλεγχο του αυτοκινήτου. Φυσικά αν το αυτοκίνητό σας θέλει σέρβις μην το αναβάλλετε για μετά τις γιορτές. 
 
Ας δούμε μερικά βασικά βήματα:
Ηλεκτρικό κύκλωμα
Σίγουρα αν υπάρχουν διαρροές μια βροχερή μέρα το αυτοκίνητο θα μας αφήσει. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρχουν γυμνά καλώδια ή ταλαιπωρημένες/εκτεθειμένες επαφές. Η χρήση αφυγραντικού που καταπολεμά την υγρασία βοηθάει. Καρδιά του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι η μπαταρία του αυτοκινήτου. Την ελέγχουμε ως εξής: Τοποθετούμε το αυτοκίνητο απέναντι από ένα τοίχο το βράδυ και αυξομειώνουμε την ένταση του γκαζιού. Αν αντίστοιχα αυξομειώνεται η ένταση της δέσμης των φώτων τότε η μπαταρία θέλει άλλαγμα. Επίσης ελέγχουμε τα φώτα για καμένες λάμπες. Τώρα το χειμώνα είναι πιο πιθανό να μετακινηθούμε νύχτα καθώς το σκοτάδι διαρκεί περισσότερο από το φως μέσα στο 24ωρο. 
 
Υαλοκαθαριστήρες, σύστημα καθαρισμού τζαμιών
Αλλάζουμε τα μάκτρα στους υαλοκαθαριστήρες, συμπληρώνουμε ψυκτικό στο ψυγείο αλλά και στο δοχείο καθαρισμού, καθαρίζουμε τα φύλλα από τις υδρορροές. 
 
Ελαστικά
Ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών που επηρεάζονται από τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Αν ταξιδέψουμε φορτωμένοι πρέπει ν’ αυξήσουμε την πίεση όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Αν τα ελαστικά θέλουν άλλαγμα, δεν το αναβάλλουμε. Αν κινείστε σε ορεινή περιοχή ενδείκνυνται τα χειμερινά ελαστικά. Κάντε μια πρόβα με τις αλυσίδες γιατί το χιόνι δεν βγάζει δελτίο Τύπου να ενημερώσει για την άφιξή του. 
 
Σύστημα αερισμού
Καθαρίζουμε τα φίλτρα αερισμού γιατί με κλειστά παράθυρα η αναπνοή μας εξαρτάται από το τι περιέχουν αυτοί οι σωλήνες. Είναι κομβικό να λειτουργούν καλά το καλοριφέρ και το κλιματιστικό. Ο οδηγός που κρυώνει και γι’ αυτό είναι ντυμένος σα κρεμμύδι δεν μπορεί ν’ αντιδράσει γρήγορα. Τα τζάμια για να ξεθολώσουν χρειάζονται τον κρύο αέρα του κλιματιστικού. 
 
Αποπαγοποίηση
Πλέον υπάρχει ειδικό σπρέι, ψεκάζεις το τζάμι και διασπάται ο πάγος. Οι υαλοκαθαριστήρες θέλουν σήκωμα σε θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου. 
 
Καλές γιορτινές διαδρομές!
 
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».