Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Γιατί Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία αρνούνται το κορωνοομόλογο -Σε κρίση η Ευρώπη

altΤο μέγεθος της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μοιραίο για το μέλλον της Ευρώπης ή αντίθετα θα παρακινήσει τα 27 κράτη-μέλη να δείξουν μεγαλύτερη συνοχή, αλληλεγγύη και ενότητα;
Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη, 26 Μαρτίου και στην οποία οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης των οικονομικών τους, απέναντι στην οικονομική κρίση με την οποία απειλούνται, λόγω του Covid-19.

Αποφάσισαν, ωστόσο, να δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να ευρεθεί απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό για την ΕΕ ερώτημα.

Παρότι η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε απόγνωση και δυσκολεύονται να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση, την ώρα που η Γαλλία βλέπει με αγωνία να κορυφώνεται η απειλή της επιδημίας, ενώ ήδη 15 000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη και παντού η οικονομία έχει παγώσει ή απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τα κράτη-μέλη είναι ανίκανα να δώσουν μια κοινή απάντηση για να στηρίξουν τις χώρες με τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το περιθώριο των δύο εβδομάδων που έδωσαν ώστε να βρουν μια οικονομική απάντηση στο ύψος των περιστάσεων, δείχνει σε ποιο βαθμό η διχόνοια είναι βαθειά.
Ωστόσο, έγιναν κάποια σημαντικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αγοράσει δημόσιο χρέος έναντι 1 100 δις ευρώ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τους δρακόντειους κανόνες πάγωσε. Τώρα όμως απαιτείται επιπλέον μια κοινή απάντηση από τα κράτη μέλη ώστε τα μέτρα να διευρυνθούν και να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες. Το υγειονομικό και οικονομικό σοκ αγγίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης, χωρίς εξαίρεση και χωρίς καμία χώρα να ευθύνεται γι’αυτό, όπως συνέβαινε ίσως στην κρίση χρέους του 2011.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iefimerida.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.36
Δύση: 16.59
Σελήνη
18 ημερών
1659
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Προύσα τον νεομάρτυρα Γαβριήλ, Μητροπολίτη Προύσας.
1813
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Χίο τον νεομάρτυρα Αγγελή από το Άργος.
1822
Οι Τούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας, παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θ. Κολοκοτρώνη.
1912
Η ιστορική ναυμαχία της Έλλης, στην οποία ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του Αιγαίου.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.
1944
Διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».