Rom-Coms: Γιατί μας αρέσει να βλέπουμε ρομαντικές κωμωδίες;

altΗ ψυχολογία πίσω από τη δημοφιλία των Rom-Coms

Το εξαιρετικά δημοφιλές είδος της ρομαντικής κωμωδίας έχει επικρατήσει σε όλη την έκταση της κινηματογραφικής ιστορίας και χρονολογείται ακόμη από την Αρχαία Ελλάδα και τις πρώτες μορφές αφήγησης. Τα θεμέλια μιας ρομαντικής κωμωδίας στον κινηματογράφο είναι αρκετά απλά, εύκολα κατανοητά και συνήθως επικεντρώνονται σε ένα συμπαθές καστ.

Το είδος διατηρείται ευθυγραμμισμένο με μια σειρά από αυτοεκπληρούμενες ιστορίες, καταλήγοντας σε μια ικανοποιητική νότα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα meet-cutes μας ανταμείβουν με το τέλος που περιμένουμε. Αλλά, η δημοφιλία των rom-coms δεν πηγάζει μόνο από τον νόμο της ζήτησης.
Αυτοί είναι τέσσερις ακόμη λόγοι για τους οποίους οι ρομαντικές κωμωδίες αποτελούν εισπρακτικές επιτυχίες, είτε προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες είτε στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης:

1 Οι Rom–Coms αποπνέουν αγάπη, όχι μόνο ρομαντισμό
Οι ρομαντικές κωμωδίες κρατούν τη ρομαντική πτυχή στο επίκεντρο της ταινίας χωρίς να χρειάζεται να περιοριστούν μόνο σε αυτό. Υπάρχει συχνά κάποιο είδος στοργής για την οικογένεια, τους φίλους ή τις υγιείς μεταξύ συναδέλφων που χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πλατωνική αγάπη είναι εξίσου πολύτιμη με μια ρομαντική έλξη. Οι ρομαντικές κωμωδίες γιορτάζουν την αγάπη για τους γύρω μας, υπενθυμίζοντας ότι ο σύντροφος δεν καθορίζει την έκταση της προσωπικής αξίας. Καταπιάνονται δηλαδή με διαφορετικά είδη σχέσεων, πώς τις αντιλαμβανόμαστε και πόσο πραγματικά ανεκτίμητες μπορούν να είναι όλες.

2 Ενεργοποιούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης
Η ωκυτοκίνη μπορεί να συμβάλει στη δημοφιλία των ρομαντικών κωμωδιών λόγω της συσχέτισής της με θετικές αναμνήσεις σχέσεων και της σύνδεσής της με τις «ορμόνες της ευτυχίας». Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη σχετίζονται με την ωκυτοκίνη και τα ευχάριστα που νιώθετε όταν παρακολουθείτε ρομαντικές κωμωδίες προκαλούν αυτά τα σήματα νευροδιαβιβαστών. Οι ρομαντικές κωμωδίες σχετίζονται πιο στενά με τις απαντήσεις του καθενός, που σημαίνει ότι όταν προβάλλονται, το σώμα ανταμείβεται από αυτά τα συναισθήματα. Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την επιτυχία στις ρομαντικές σχέσεις λόγω της προώθησης της ενσυναίσθησης και της κατανόησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει συμπάθεια για τους χαρακτήρες στις ρομαντικές κωμωδίες και υπάρχει η τάση να εφαρμόζονται συναισθηματικές αντιδράσεις που λαμβάνονται από τα μέσα σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr/" (εδώ) 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 08.41
Δύση: 17.58
Σελήνη
16 ημερών
1825
Οι Έλληνες επαναστάτες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τους Αιγυπτίους κοντά στον Αλφειό.
1898
Ο Πρίγκηψ Γεώργιος, διορισθείς Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, αποβιβάζεται στα Χανιά.
1912
Το υποβρύχιο "Δελφίν" επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού "Μετζιτιέ".
1950
Το Στρατηγείο και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας φθάνουν στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί 

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: – Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»