Γαλλική κρεμμυδόσουπα

altΗ κρεμμυδόσουπα είναι από τα πλέον κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Σερβίρεται στις σπιτικές τραπεζαρίες και στα εστιατόρια, στις αγορές, αλλά και μετά τα ξενύχτια. Αυτή η πλούσια σε γεύση, χορταστική σούπα, που είναι φτιαγμένη με ταπεινά υλικά, είναι αρκετά εύκολη στην παρασκευή.

Όλα ξεκινάνε με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών. Μετά μπαίνουν το λευκό κρασί κι ζωμός του βοδινού. Με σπιτικό ζωμό το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο, οι ζωμοί του εμπορίου όμως αποτελούν μια καλή λύση αν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να φτιάξετε το δικό σας.
Όταν είναι έτοιμη η κρεμμυδόσουπα, τη βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε από πάνω τα φρυγανισμένα ψωμάκια με τη γραβιέρα κι έχετε ένα ωραιότατο αντίδοτο στο κρύο. Αν τώρα θέλετε να την κάνετε πιο παραδοσιακά γαλλική, αλλάζετε λίγο το τελευταίο στάδιο της συνταγής: τη μοιράζετε σε τέσσερα πυρίμαχα μπολ, τοποθετείτε μια φέτα ή δύο φέτες φρυγανισμένης μπαγκέτας στο καθένα και την αφήνετε στον φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Έτσι είναι ακόμη ωραιότερη.

Υλικά
6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
8 φλιτζ. ζωμό βοδινού
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
8 φέτες μπαγκέτας
1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.07
Δύση: 19.59
Πανσέληνος
685
Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος και τον διαδέχεται ο υιός του Ιουστινιανός Β΄.
1913
Μετά την ραγδαία προέλαση του Ελληνικού Στρατού, καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας, βαθειά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.
1920
Η Μεραρχία Σμύρνης φθάνει στην Αρκαδιούπολη (Λουλέ Μπουργκάζ), μετά από ταχεία προέλαση στην Ανατολική Θράκη.
1944
Οι Γερμανοί εκτελούν με ξιφολόγχη Έλληνες στην Σιάτιστα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!