Τι να φάτε (και τι όχι) για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα των αλλεργιών της άνοιξης

altΕκεί που οι μισοί χαίρονται την άνοιξη και τη φύση που ανθίζει, οι άλλοι μισοί παλεύουν με τα δυσάρεστα συμπτώματα που τους προκαλούν οι αλλεργίες που προέρχονται από αυτή. Κάποιες τροφές, όμως, είναι με το μέρος σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Φτέρνισμα, μπούκωμα, μάτια που δακρύζουν, δυσκολία στην αναπνοή…

Σίγουρα όλα αυτά δεν συνθέτουν την ιδανική εικόνα της άνοιξης, αλλά δυστυχώς εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους, λόγω αλλεργιών που εμφανίζουν την περίοδο αυτή στη γύρη, σε διάφορα άνθη και φυτά κ.ο.κ.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπείες που θα σας ανακουφίσουν, υπάρχουν, όμως, και κάποιοι… φυσικοί σύμμαχοί σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, τους οποίους θα βρείτε στην κουζίνα σας και στο πιάτο σας.
Κι όσο κι αν οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα για την άμεση συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας, ωστόσο υποστηρίζουν πως ό,τι καταναλώνουμε επηρεάζει την υγεία μας, ειδικά όταν πάσχουμε από αλλεργίες και άσθμα.
Έχοντας αυτό υπόψη, δείτε ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές γι’ αυτή την περίοδο, που θα σας βοηθήσουν να τονωθείτε και να μειώσετε σε ένα βαθμό τα συμπτώματα και τι πρέπει να αποφύγετε.

Φάτε:
Ανανά που καταπολεμά τη φλεγμονή

Λόγω του ότι τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλεργίες προέρχονται από φλεγμονές, οι τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν και μια από αυτές είναι και ο ανανάς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανοσοποιητικό εντοπίζει ένα ξένο σώμα δημιουργώντας φλεγμονή σαν αμυντικό μηχανισμό και τροφές όπως ο ανανάς μπορούν να φέρουν ανακούφιση.

Μούρα με τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν
Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα της οικογένειας των μούρων παρέχουν επίσης ανακούφιση στους πάσχοντες από αλλεργίες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ψάξτε για τροφές με φωτεινά χρώματα, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα κ.ά. Με τον ίδιο τρόπο που το οξειδωτικό στρες προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά την καταπολεμούν, δρουν και εν προκειμένω.

Όσπρια που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως τα όσπρια, φαίνεται πως παρουσιάζουν αντιβακτηριδιακή και αντιιική δράση στον οργανισμό μας, βοηθώντας τον να ενισχύσει την ανοσία του. Εκτός από τα όσπρια, τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και τα στρείδια, όπως και το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας.

Ξηρούς καρπούς με τα χρήσιμα τα ωμέγα-3 τους
Όπως ξέρουμε, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ευεργετώντας την καρδιά μας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες μειώνουν και τα συμπτώματα των αλλεργιών, αρκεί να είστε κι εσείς προσεκτικοί στην καθημερινότητά σας και την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα.

Κεράσια που δρουν κατά της φλεγμονής
Το Μάιο μπαίνουν στην εποχή τους και οι αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες μπορούν να σας ανακουφίσουν, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα υγιεινό σνακ με αντιοξειδωτική δράση.

Αποφύγετε:
Επεξεργασμένες τροφές με πολλή ζάχαρη και αλάτι

Αν και οι τροφές αυτές πρέπει γενικότερα να αποφεύγονται από τη διατροφή σας, εν προκειμένω υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς πρέπει να απέχετε απ ό,τι μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση στον οργανισμό σας. Οι επεξεργασμένες τροφές πιέζουν τον οργανισμό να δουλέψει περισσότερο για να τις διασπάσει, αυξάνοντας την πιθανότητα φλεγμονής και χειροτερεύοντας τα συμπτώματα.

Ορισμένες τροφές που μπορεί να επηρεάζουν
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ορισμένες τροφές που είναι υγιεινές, μπορεί να πυροδοτούν αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες ενός φρούτου με παρόμοιο τρόπο με τη γύρη. Έτσι, άτομα που πάσχουν από αλλεργία π.χ. στο αγριόχορτο, μπορεί τρώγοντας ένα μήλο να αρχίσουν να νιώθουν φαγούρα στο στόμα τους. Άλλα φρούτα που προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις σε κάποιους είναι τα βερίκοκα, τα πεπόνια και οι μπανάνες. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να μάθετε σε τι ακριβώς είστε αλλεργικοί, έτσι ώστε να αποφύγετε τροφές που ενδεχομένως σας κάνουν κακό.

Πηγή clickatlife.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
9 ημερών
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"