Ασκηση στον χώρο εργασίας: Μόδα ή αποτελεσματική στρατηγική υγείας;

altΤα απαιτητικά και πολλές φορές εξουθενωτικά ωράρια, οι «άσχημες» συνθήκες και γενικότερα τα ακατάλληλα εργασιακά περιβάλλοντα που επικρατούν σε διάφορους εργασιακούς χώρους, επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των εργαζόμενων, και κατ' επέκταση την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητά τους.

Οι εργαζόμενοι πολλές φορές στην καθημερινότητά τους δέχονται καταπονήσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος, λόγω ακατάλληλου εξοπλισμού, άβολων και μη φυσιολογικών στάσεων - θέσεων και ακατάλληλων μεθόδων εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά μυοσκελετικών προβλημάτων (π.χ. οσφυϊκή μοίρα, καρποί, αυχένας κ.α.).
Επιπρόσθετα, λόγω των πολύωρων και απαιτητικών ωραρίων εργασίας τα άτομα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης και συχνά υιοθετούν «ανθυγιεινές συμπεριφορές» στην καθημερινότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σε έρευνα, στην οποία έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι (στην περιφέρεια Θεσσαλίας), αφού αξιολογήθηκαν επιλεγμένοι δείκτες υγείας (σύσταση μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, αναπνευστική λειτουργία, μυοσκελετικοί πόνοι), φυσικής κατάστασης (κινητικότητα άνω και κάτω άκρων, στατική και δυναμική ισορροπία, μέγιστη δύναμη κάτω άκρων, κορμού, χειρολαβής και αυχένα και αερόβια ικανότητα με τη δοκιμασία ανάβασης), διατροφικών συνηθειών, ανθυγιεινών συμπεριφορών (κάπνισμα, αλκοόλ), ψυχικής υγείας (επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης) και ποιότητας ζωής, εξετάσθηκε η αποτελεσματικότητα ενός πολυπαραγοντικού προγράμματος ευεξίας που εφαρμόστηκε καθημερινά κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 32χρονη δρ. Κωνσταντίνα Καρατράντου, ερευνήτρια και διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κόντρα στην κρίση έμεινε στην Ελλάδα και διαπρέπει, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την υγεία, την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα των εργαζόμενων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iefimerida.gr” (εδώ)
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.18
Δύση: 18.06
Σελήνη
27 ημερών
1821
Στο Γαλάτσι της Μολδαβίας, Έλληνες επαναστάτες επιτυγχάνουν περιφανή νίκη επί του τουρκικού στρατού.
1908
Εκτελείται στον Ίσβορο Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Μιχαήλ Γαλατσάνος.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»