Αυτήν την άνοιξη «καθαρίστε» τον εγκέφαλό σας

altΤρόποι για να γαληνέψετε τις σκέψεις σας, επιστρέφοντας στην κανονικότητα

Καθώς μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και σταδιακά απαλλασσόμαστε από τις μάσκες, προσεγγίζουμε την εποχή της νέας κανονικότητας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος και οι σκέψεις μας είναι γαλήνια.

Η πανδημία, ο πληθωρισμός, η θλίψη, η κλιματική κρίση, οι φυλετικές ανισότητες, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστούν κυρίαρχα αίτια στρες για τους Αμερικανούς. Ισως η άνοιξη μας επιτρέψει να φροντίσουμε την ψυχική μας ευζωία και να ασχοληθούμε και πάλι με δραστηριότητες που δίνουν νόημα και χαρά στη ζωή μας. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε πριν από όλα, είναι να υποβάλουμε τον εγκέφαλό μας σε «βαθύ καθαρισμό», ώστε να μπορέσουμε, με μεγαλύτερη διαύγεια και χωρίς υπερβολικό άγχος να διαχειριστούμε τον χρόνο μας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρουμε. Oπως επισημαίνει η Νκέτσι Ντζάκα, ειδική στον διαλογισμό, με ασκήσεις ενσυνειδητότητας, μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε τις σκέψεις μας ώστε, όταν αφαιρούμαστε και αγχωνόμαστε, να επιστρέφουμε στο παρόν. Αυτό επιβάλλει να αντιληφθούμε τις αισθήσεις που λαμβάνουμε από το σώμα μας. «Μπορούμε να νιώσουμε το έδαφος που πατάμε; Τον ήλιο που μας ζεσταίνει; Μέσα από αυτήν τη συνειδητοποίηση μπορούμε να επιστρέψουμε στο τώρα, αμβλύνοντας το άγχος», εξηγεί η ειδικός.
Ενας άλλος τρόπος για να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευδαιμονία είναι η τήρηση ενός λεπτομερούς ημερολογίου, και ιδιαίτερα ενός «Bullet Journal». Αυτό είναι ένα σύστημα, όπου καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μας και μας επιτρέπει κάθε στιγμή να επαναξιολογούμε πώς δαπανούμε τον χρόνο μας και την ενέργειά μας, ώστε να διαπιστώσουμε τελικά εάν αυτά που κάναμε πράγματι άξιζαν. Aν το αμελήσουμε είναι πιθανό να καταλήξουμε να δαπανούμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε πράγματα χωρίς μεγάλη σημασία.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “kathimerini.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.43
Σελήνη
16 ημερών
641
Θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς.
1453
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη.
1825
Ο Ιμπραήμ πασάς επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη.
1878
Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1919
Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"