Χαμογελάστε γιατί χανόμαστε! – Το λένε οι ψυχολόγοι και οι φίλοι μας οι λόγιοι…

altΌταν κανείς νιώθει χαρούμενος, χαμογελάει. Αλλά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ισχύει και το αντίστροφο: αν κάποιος σκοπίμως «φορέσει» ένα χαμόγελο, κινητοποιώντας ανάλογα τους μυς του προσώπου του, μπορεί με αυτό τον τρόπο να βελτιώσει την ψυχική διάθεσή του. Με άλλα λόγια, η σχέση χαμόγελου-ευδιαθεσίας είναι αμφίδρομη.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας Many Smiles Collaboration, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκολας Κόουλς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», πειραματίστηκαν με σχεδόν 3.900 εθελοντές από 19 χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και κλήθηκαν να έχουν χαμογελαστές, ουδέτερες ή αυθόρμητες εκφράσεις.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν επί τούτου «φορέσει» ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, μιμούμενοι χαμογελαστά πρόσωπα σε φωτογραφία, δήλωσαν στη συνέχεια ότι εμφάνιζαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους.

Εδώ και χρόνια οι ψυχολόγοι διαφωνούν κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και αυτές που παίρνει κανείς συνειδητά και όχι αυθόρμητα, επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή του. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό πράγματι συμβαίνει. Η επίδραση του «φορεμένου» χαμόγελου, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι αρκετά δυνατή για να ξεπεράσει κάτι τόσο ισχυρό όσο η κατάθλιψη, αλλά είναι αρκετή για να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα.

Περισσότερα στο skai.gr - κλικ εδώ -


 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.41
Δύση: 19.12
Σελήνη
6 ημερών
971
Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρώσων.
1507
Σφαγή Μανιατών από τους Τούρκους.
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίζεται από τους Τούρκους στη γέφυρα της Αλαμάνας.
1823
Διορίζεται από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης.
1827
Πεθαίνει στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης.
1867
Κρήτες επαναστάτες δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων στην Κράπη Σφακίων.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις απωθούν τις Ελληνικές δυνάμεις από την τοποθεσία Φαρσάλων.
1912
Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.
1914
Οι δυνάμεις των Βορειοηπειρωτών εξαπολύουν επίθεση στην Μονή Τσέπου και ανατρέπουν τους Αλβανούς.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φθάνουν στην Κρήτη.
1956
Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!