Με αποθέωση της φωνητικής μουσικής ολοκληρώθηκε το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε στην Καρδίτσα με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 26 Νοεμβρίου έως Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.
Η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής για έξι(6) ημέρες χτύπησε στο Νομό Καρδίτσας με ένα πολύχρωμο και σπάνιο παζλ ηχοχρωμάτων.

Για έξι(6) ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν στο επίκεντρο της χορωδιακής ζωής της χώρας με καταπληκτικές Χορωδίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μια χορωδιακή πανδαισία προσέφεραν οι τριάντα(30) χορωδίες, δηλαδή περίπου 1500 χορωδοί, που έλαβαν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας, που υλοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Για 37 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς, αφού συνολικά πάνω από 150 χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι και συνθέτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Πλήθος κόσμου και οι αρχές του τόπου έδωσαν το παρόν τόσο στο KIERION, όσο και στο MOUZAKI PALACE για να ακούσουν καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.
Την περασμένη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 σαγήνευσε στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα η Εκκλησιαστική Χορωδία του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης Σύρου, που έψαλλε στη Θεία-Λειτουργία από το γυναικωνίτη.
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι η Παιδική Χορωδία του Σχολείου του ‘’Αγίου Σάββα’’ του Νις της Σερβίας επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων Καρδίτσας στα πλαίσια της αδελφοποίησής τους που είχε πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Ακολούθησε εκδήλωση στα πλαίσια της αδελφοποίησης των σχολείων με τις δύο Χορωδίες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το Σάββατο το βράδυ 30 Νοεμβρίου 2019, στο Μουζάκι, στο Mouzaki Palace Hotel έκλεισε μαγικά το τριήμερο του Μουζακίου με την Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις της Σερβίας Suzana Kostic να διευθύνει το Κοινό Έργο ‘’Popule Meus’’ που είναι μια καταπληκτική και σπάνια σύνθεση συνύπαρξης λατινικού και ελληνικού κειμένου. Το ‘’POPULE MEUS’’(ΛΑΕ ΜΟΥ) είναι σύνθεση του Μεγάλου Ισπανού Συνθέτη Tomάs Luis de Victoria(περ.1548-1611).
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στο Μουζάκι, στο Mouzaki Palace Hotel ήταν μια απίστευτη Χορωδιακή πανδαισία και ένα υπερθέαμα με 13(δεκατρείς) Χορωδίες να εναλάσσονται επί της σκηνής προσφέροντας ένα καταπληκτικό και ανεπανάληπτο μουσικό υπερθέαμα με καταπληκτικές μουσικές ερμηνείες κάθε εποχής και ύφους.

Για έξι(6)ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν τα κέντρα της χορωδιακής ζωής της χώρας και μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.

Στα πλαίσια του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο με τις όμορφες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις .
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ,αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
Για έξΙ (6) ημέρες οι φίλοι της χορωδιακής μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες χορωδίες που ερμήνευσαν έργα διαφόρων εποχών, ύφους και ήθους με συνοδεία οργάνων και μη.
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας οργανώνεται από το 1983, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, με τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Φεστιβάλ από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα(30) συμμετέχοντες από το Εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Ν.Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες Μουσικοί-Χορωδοί υπερβαίνουν κατ’έτος περίπου τους εφτά χιλιάδες εκτελεστές(7.000)!

Χαιρετισμούς και ευχές απέστειλλαν ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Πολιτισμού, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Μητροπολίτες, οι Βουλευτές του Νομού, ενώ παρευρέυθηκαν και χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ.Κώστας Νούσιος, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης καθώς και Εκπρόσωποι των Φορέων που συμβάλλουν στη διοργάνωση.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.02
Δύση: 19.49
Πρώτο Τέταρτο
1821
Επτανήσιοι εθελοντές επαναστάτες καταλαμβάνουν το όρος Πούσι του χωριού Λάλα Ηλείας.
1826
Πεθαίνει ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Πέργαμο.
1941
Αποσπάται από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως η γερμανική σημαία από τους Έλληνες φοιτητές Απόστολο Σάντα και Μανώλη Γλέζο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.