"Όσα μύθια, τόση αλήθεια...

Ετήσιες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων

Στους μύθους και τους λαϊκούς θρύλους της χώρας μας είναι αφιερωμένες οι φετινές ετήσιες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων με τίτλο "Όσα μύθια, τόση αλήθεια... - Η Λαϊκή φαντασία στο χρόνο" που θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία Σοφάδων με την υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων- Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.

Ανεξάντλητη η Ελληνική Μυθολογία που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα φυσικά φαινόμενα και την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και η Λαϊκή φαντασία που με πρωταγωνιστές -πολλές φορές- τις νεράιδες και τα ξωτικά, τους δράκους και τις βασιλοπούλες, έχει ως στόχο της άλλοτε να παρηγορήσει το λαϊκό αίσθημα, άλλοτε να ψυχαγωγήσει τους ανθρώπους του παρελθόντος που δεν είχαν πολλές αντίστοιχες επιλογές και άλλοτε να τους προτρέψει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές υποδεικνύοντας έμμεσα το καλό και το κακό.
"Και ο μύθος έχει νουν αληθείας..." έλεγε ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης κάνοντας φανερή τη σχέση μεταξύ του μύθου και της πραγματικότητας. Ακριβώς το ίδιο εκφράζει και η Λαϊκή Μούσα μέσα από τον απλουστευτικό λόγο των Παροιμιών.
Έτσι, το κοινό θα ταξιδέψει από τον Πόντο και την Αργοναυτική Εκστρατεία, τις Αμαζόνες και τους δράκοντες της Μαύρης Θάλασσας στη Θράκη με το μύθο του Ορφέα , της Ξανθίππης , του Φινέα. Θα οδηγηθεί προς την Ήπειρο με το μύθο της κυρά Φροσύνης ή του Γεφυριού της Άρτας, αλλά και της Αργυρώς. Θα γνωρίσει το μύθο του Αλιάκμονα και του Στρυμόνα από τη Μακεδονία, το δικό μας Γήταυρο του Βάλτου, τους Κενταύρους και τις Νερομάνες από τη Θεσσαλία, το μύθο του Λεύκου και του Ομηρικού Οδυσσέα από τα Επτάνησα, το θρύλο της Ρωξάνης και της Στύγας από την Πελοπόννησο και μέσα από το μύθο της Αστερίας και της νύμφης Σύμης από το Αιγαίο θα καταλήξει στην Κρήτη με τους Δροσουλίτες και την Παναγία του Χάρακα, αλλά και το μύθο του Μινώταυρου και της Ευρώπης.
Κατά τις δύο βραδιές θα εμφανιστούν οι μουσικοχορευτικές ομάδες του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων σε τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Νίκος Μούτσελος στα πνευστά, Θανάσης Ρούμπος στο βιολί, Κώστας Παπαδημητρίου στο λαούτο και το τραγούδι, Κυριλλίδης Θοδωρής στην ποντιακή λύρα, Γιάννης Μακρυγιάννης στα κρουστά, Αθανασία Αλεξοπούλου στο τραγούδι. Τη συνολική επιμέλεια των παραστάσεων έχει η χοροδιδάσκαλος Κική Μαυρουδή. Παράλληλα θα εμφανιστούν οι ομάδες από το τμήμα Latin με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Νικολέτας Μπλάνη.
Νωρίτερα, την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σοφάδων η Λέσχη Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας του Συλλόγου θα παρουσιάσει το βιβλίο της Σοφαδίτισσας Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας Φωτεινής Τσουκνίδα "Το Δίστιγμο" σε ένα παιχνίδι που συνδέει τη Στίξη με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη σχέση του παιδιού με τον ενήλικα. Συντονίζει η Φιλόλογος Χριστίνα Λιούτα.
Την ίδια μέρα στις 9.00 μ.μ. στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου του Συλλόγου (Εργατικές Κατοικίες Σταθμού) θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Έκθεση με έργα των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών του. Την επιμέλεια έχει η ζωγράφος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αλέκα Κουκόσια.
Τέλος, την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 11.30 το πρωί στο cafe Fuego θα παρουσιαστεί η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Τριανταφύλλου με τίτλο " Έρρωσο" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άνεμος . Συμμετέχουν ποιητές με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή μας. Την εκδήλωση συντονίζει ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Λέσχης, Φιλόλογος και Συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής.
Όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.14
Δύση: 20.53
Σελήνη
18 ημερών
1054
Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ της Ορθοδόξου και της παπικής εκκλησίας.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ναύπλιο από τους Ενετούς.
1792
Ο Λάμπρος Τζαβέλας και άλλοι 16 Σουλιώτες πέφτουν ηρωικά, ενώ αμύνονται στα στενά της Κιάφας κατά των Τούρκων.
1822
Αποτυχία των Τούρκων να καταλάβουν το Βασιλάδι.
1827
Ο Βρετανός ναύαρχος Κόχραν και ο φιλέλλην Τόμας καταναυμαχούν στην Γλαρέντζα Ζακύνθου 4 αιγυπτιακά πολεμικά.
1828
Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γενικός Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, στις φυλακές της Βιέννης.
1903
Το βουλγαρικό κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτ. Μακεδονία.
1974
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν απόβαση στην Κύπρο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».