Πρόσκληση στην Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας

alt18 Οκτωβρίου 2022
 
Οδεύουμε ολοταχώς προς τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας και το Γραφείο Συντονισμού στο Βόλο ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της επικράτειας, προκειμένου να ενημερωθούν και να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις με θέμα την Κιθάρα.

Για τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς καθώς και για όλους τους ενδιαφερόμενους, παρέχεται επίσης προσωπική ενημέρωση καθημερινά στις 10:30 πμ & 6 μμ
(κατόπιν ραντεβού), στα γραφεία της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, Κ. Καρτάλη 1 - Αργοναυτών, πρώτος όροφος, κτήριο παραλίας, στο χώρο της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου.

Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν και να αποκτήσουν το Επίσημο Πιστοποιητικό Μέλους ή Συνεργάτη της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας.

Ο 1ος Παγκόσμιος Εορτασμός και η Επίσημη Θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου, στην πόλη που ίδρυσε και συντονίζει τον Εορτασμό, ενώ παράλληλα εορτάστηκε μέσα σε μια λαμπερή, ενθουσιώδη και πανηγυρική ατμόσφαιρα σε όλο τον κόσμο, σε 107 Χώρες, σε 435 Πόλεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες.

Την πρόταση για την ίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας αγκάλιασαν και υποστήριξαν, η UNESCO, ο Φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), το Hellenic Spirit Organization, η International Art Academy, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, κα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας ιδρύθηκε και καθιερώθηκε το 2021, με έμπνευση και πρωτοβουλία του κιθαρίστα - συνθέτη - καθηγητή Γιώργου Φουντούλη, αρχικά υπό την αιγίδα της UNESCO και της «Μαγνήτων Κιβωτού», καθώς και δεκάδων διεθνών Φορέων υψηλού κύρους και μεγάλης εμβέλειας, με έδρα και Κέντρο Συντονισμού τον Βόλο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας κοινοποιήθηκε στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και θα εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 22 Οκτωβρίου).

107 Χώρες, 435 Πόλεις σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν επίσημα στην 1η μεγάλη Γιορτή της Κιθάρας και διοργάνωσαν εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό,

ενώνοντας τις δυνάμεις τους και στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού, θετικής ενέργειας, με σύμβολο το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, την ΚΙΘΑΡΑ, που έχει καταγεγραμμένη ιστορία 4.000 χρόνων και κατάγεται από την αρχαιοελληνική εποχή με πρώτους κιθαριστές τον μυθικό θεό Απόλλων, τον μεγάλο δάσκαλο Χείρων Κένταυρο, τον Ορφέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή, κα.

Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, ως έδρα και Κέντρο Συντονισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, παραμένει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να υποδέχεται επίσημα πρόσωπα, επισκέπτες του καλλιτεχνικού χώρου και φιλότεχνους, και να επιδεικνύει και να προβάλλει τον πλούσιο πολιτισμό της.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 22 Οκτωβρίου), με τη συμμετοχή 112 Χωρών, 630 Πόλεων (μέχρι στιγμής).

Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού, με πρωτοβουλία του Γιώργου Φουντούλη σχεδιάζει και υλοποιεί πολλαπλές δράσεις, όπως:

1. World Guitar Schools στις περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν μαθήματα κιθάρας
2. Εικαστικοί καλλιτέχνες για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
3. Ιστορικό Μουσείο της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας στο Βόλο
4. Ποίηση και Λογοτεχνία για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
5. Υγεία & Θεραπεία Χεριών & Δακτύλων
6. Αφιερώματα σε μεγάλους Κιθαρίστες και Συνθέτες
7. Υπέροχες Συνθέσεις και Ύμνοι για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
8. Ιστορικές Εκδόσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας
9. Προσκλήσεις στο Κεντρικό Γραφείο Συντονισμού στον Βόλο, Ελλάδα
10. Πρεσβεία Διασύνδεσης Χωρών και Πόλεων κα.
 
Η έκπληξη για τον 2ο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας έρχεται από τη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος συνθέτης Damien Aribert ετοίμασε ένα νέο μουσικό έργο - έκπληξη για την ημέρα αυτή, το οποίο είναι επίσης αφιερωμένο στην Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου και στο οποίο με δική μας προτροπή θα συμμετέχει η αρχαία Κίθαρις, το έμβλημα πλέον της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας !
 
Το μουσικό έργο έχει τον εξαιρετικό τίτλο "Fly me to Volos" και αναμένεται να γίνει το μουσικό έργο της χρονιάς, και όχι μόνο, αφού ήδη γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τους εκατοντάδες Partners ανά τον κόσμο και αποκτάει έναν οικουμενικό χαρακτήρα.
 
Είναι ένας Ύμνος για τον Βόλο, την πόλη που ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας και ο συνθέτης ήδη διανέμει την παρτιτούρα δωρεάν στους Partners των 112 χωρών, έτσι ώστε το έργο να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο στις 18 Οκτωβρίου !
Οι στίχοι του ύμνου θα μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Στο τέλος του ποιήματος υπάρχει χώρος ώστε κάθε συνεργαζόμενη πόλη να βάλει το δικό της όνομα.

Παράλληλα γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε όλους ανεξαιρέτως τους απανταχού κιθαρίστες να προετοιμάζονται για να συμμετέχουν στη μεγάλη Γιορτή της Κιθάρας στις 18 Οκτωβρίου.

Προσκαλούνται επίσης Ορχήστρες Κιθάρας, Κιθαριστικά Σύνολα και Χορωδίες για να πλαισιώσουν με τα δικά τους σύμβολα, την ταυτότητα και την επωνυμία τους, την πανηγυρική συναυλία στο Βόλο σε ανοιχτό χώρο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη κιθαριστική ορχήστρα και χορωδία που έγινε ποτέ, παρουσία εκπροσώπων επίσημων Φορέων από των Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο φιλόδοξος στόχος είναι να παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο Βόλο, στις 18 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι φορέων κιθάρας από όλες τις συνεργαζόμενες χώρες μαζί με τις πρεσβείες τους. Οι εργασίες και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει επιτυχώς.
 
Για οποιαδήποτε ερώτηση - πληροφορία - επικοινωνία: e-mail info@foudoulis.gr & info@world-guitar-day.com
 
Για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης για τις Δράσεις του Γραφείου Συντονισμού, από τη σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας
 
https://www.facebook.com/worldguitardayofficial

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.10
Δύση: 18.12
Σελήνη
17 ημερών
1575
Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη του νεομάρτυρα Ιωάννη Κάλφα.
1821
Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες ορκίζονται τον όρκο της Ελευθερίας.
1822
Αγωνιστές επιτίθενται κατά πολυαρίθμων τουρκικών δυνάμεων στην Χαλανδρίτσα Πατρών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"