Λαπωνία: άγρια φύση, παράδοση και… Άη Βασίλης

altΛαπωνία: άγρια φύση, παράδοση και… Άη Βασίλης  Διάσημη για το χωριό του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι της φιλανδικής Λαπωνίας, η περιοχή εκεί ψηλά φαντάζει παραμυθένια και εορταστική. Κι όχι μόνο φαντάζει, αλλά είναι, με όσους την επισκέπτονται να μιλούν για χριστουγεννιάτικο σκηνικό με παγωμένες λίμνες, δάση, ταράνδους, έλκηθρα και χιόνι να επικρατεί παντού, δημιουργώντας πολικές εικόνες στην περιοχή.

Όλο αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό συμπληρώνει η έλλειψη φωτός, αφού ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η λιακάδα αποτελεί άγνωστη λέξη γι’ αυτό το διάστημα. Οι πολικές νύχτες κάνουν την εμφάνισή τους, με το φως να είναι ελαφρύ ή και ανύπαρκτο, όλα να μοιάζουν σαν να κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς και ο χρόνος να φαίνεται σαν να παγώνει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνετε, η Λαπωνία έχει πολλά να δείτε πέρα από το χωριό του Άη Βασίλη...
Utsjoki: παραδοσιακά όμορφο  Πιο κοντά στη φύση θα νιώσετε στο Utsjoki στα σύνορα με τη Νορβηγία, όπου ο πλούσιος σε σολομό ποταμός Τένο δημιουργεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις 2 χώρες. Εκεί όλα είναι σκεπασμένα με το λαμπερό άσπρο του χιονιού, εκπληρώνοντας –λίγο αργοπορημένα- τις παιδικές σας φαντασιώσεις, ενώ 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη θα συναντήσετε το Valle Holiday Village, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τη χειμερινή, παραμυθένια εικόνα της περιοχής. Οι ντόπιοι, παρ’ όλο που έχουν i-phones και πρωινές δουλειές, δεν παύουν να διατηρούν ένα παραδοσιακό στυλ ζωής, που σημαίνει ψάρεμα στις λίμνες, εκτροφή ταράνδων, συλλογή μανιταριών από τα δάση κ.ο.κ. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή λίγο διαφορετικά, με φωτιά και τις κλασικές σκηνές lavvu να σας βάζουν απόλυτα στο κλίμα της περιοχής. Από ένα τέτοιο σκηνικό, δεν γίνεται να λείπουν οι αρκούδες και άλλα άγρια ζώα όπως ο λύγκας, ο αδηφάγος κ.ά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "msn.com" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.44
Σελήνη
16 ημερών
1328
Ο στρατός του Ανδρονίκου Γ΄ εισβάλλει στην Κωνσταντινούπολη.
1821
Οι Τούρκοι καίνε την Ναύπακτο.
1827
Μετά από 9 μήνες πολιορκίας της Ακροπόλεως από τον Κιουταχή, οι Έλληνες υπερασπιστές παραδίδονται με συνθήκη στους Τούρκους.
1881
Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.
1908
Δολοφονείται στη Ρεσνίκια Μακεδονίας ο Μακεδονομάχος Γρηγ. Παπαδόπουλος.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Καστέλλι Κισσάμου.
1944
Τμήματα ανταρτών και Βρετανοί καταδρομείς επιτίθενται στην γερμανική φρουρά Νάξου.
1956
Έξαλλοι Τούρκοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος των Ελλήνων σε Λευκωσία, Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"