Αργοσαρωνικός: Νησιά με λάμψη, γοητεία και ομορφιά

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή νησιά, κι έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Θεωρούνται από τα κοσμικότερα και πολυσύχναστα Ελλαδικά νησιά. Οι τουριστικές υποδομές τους συναγωνίζονται αντάξια αυτές των μεγάλων παραθεριστικών κέντρων σε όλους τους τομείς. Ακόμη και οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες στα νησιά του Σαρωνικού χαλαρώνουν κι απολαμβάνουν τις ατέλειωτες ομορφιές τους. Διασκεδάζουν και βιώνουν τις ωραιότερες διακοπές τους. Τα νησιά του Σαρωνικού κόλπου ξεχωρίζουν για τις φυσικές καλλονές τους, την πολυσήμαντη ιστορία και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία τους. Πρόκειται για μικρούς επίγειους παραδείσους που συνδυάζουν το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της πυκνής βλάστησης και το λαμπρό παρελθόν με το σύγχρονο κοσμοπολίτικο πρόσωπό τους.
Τα νησιά του Σαρωνικού έχουν μια σημαντική ιστορία και μια ενδιαφέρουσα παράδοση πολλών αιώνων, καθώς έχουν κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή, κατά την οποία αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα.

Το σύμπλεγμα των νησιών του Σαρωνικού Κόλπου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του νομού της Αττικής και των ανατολικών παραλίων της Πελοποννήσου, αποτελείται από τα ακόλουθα υπέροχα νησιά:

 

Το νησί Αγκίστρι, είναι ένα μικρό νησάκι στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου, 4 ναυτικά μίλια, από την Αίγινα. Είναι πλούσιο σε βλάστηση, με όμορφες ερημικές παραλίες και μαγευτικές θάλασσες. Διαθέτει δυο λιμάνια, τα Σκάλα και Μύλο, όπου τη συνδέουν το πρώτο με την Αίγινα και το δεύτερο με τον Πειραιά.

Η Αίγινα, ένα πολυσύχναστο νησί, μαζεύει κυρίως κάθε καλοκαίρι, πάρα πολλούς παραθεριστές. Τα στενά σοκάκια της, τα αρχοντικά, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, αλλά και οι ωραίες παραλίες σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά. Για λίγο καιρό ήταν η πρωτεύουσα της τότε απελευθερωμένης Ελλάδος, το 1828. Ενώ εδώ κόπηκε επίσης το πρώτο νόμισμα το 700 π.Χ., η Χελώνη. Πρέπει να επισκεφτείτε, τη Μητρόπολη του Αγίου Διονυσίου, την Κολόνα, υπόλειμμα του ναού του Απόλλωνα. Στο βουνό Όρος, θα βρείτε τα ερείπια ναού του Ελλάνιου Δία και στην Παχειοράχη, το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας. Επίσης σημαντικά σημεία για το νησί που πρέπει να επισκεφτείτε είναι, ο όρμος Αγία Μαρίνα με αμμώδη βυθό, η Πέρδικα με λιμάνι και η Χώρα. Για μπάνιο πολύ καλές παραλίες είναι οι εξής, Πλακάκια, Φόρο, Αγία Μαρίνα και Βάγια.

Η Ύδρα, το νησί των ναυάρχων, έχει τεράστια ναυτική παράδοση. Ρομαντική και αναλλοίωτη στον χρόνο, είναι ιδανικός προορισμός διακοπών για χιλιάδες παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Πρέπει να επισκεφτείτε τη γραφική προβλήτα του λιμανιού, τα αρχοντικά που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα και ήρωες της επανάστασης, καθώς και το ιστορικό μουσείο που διαθέτει ένα αξιόλογο αρχείο της επανάστασης του 1821. Τα πέτρινα σπίτια με παραδοσιακές κεραμιδένιες στέγες και οι νερόμυλοι προσδίδουν στο νησί την ελληνική αυθεντικότητα, που το διακρίνει.

Το νησί Μέθανα, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές του, είναι μια μεγάλη στρογγυλή χερσόνησος της Πελοποννήσου στο Σαρωνικό κόλπο. Εδώ λοιπόν έρχονται κάθε χρόνο πολλοί παραθεριστές και μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές με τη θεραπεία. Η τουριστική υποδομή του νησιού είναι καλή και η συγκοινωνία τακτική.

Ο Πόρος, ένα μοναδικό νησί στην μορφολογία του από τα υπόλοιπα, ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή του ομορφιά και την απόλυτη ηρεμία που σας παρέχει, βλέποντας τις υπέροχες εικόνες από τα παραδοσιακά σπίτια, την καταγάλανη θάλασσα και την καταπράσινη ενδοχώρα. Πρέπει να επισκεφτείτε, τον Άγιο Γεώργιο με τις ξεχωριστές αγιογραφίες του Παρθένη και το Παλιό Ρολόι, το πευκοδάσος της Καλαυρείας, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και τέλος, τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Επίσης, για όποιον θέλει να δει και άλλα αξιοθέατα πρέπει να επισκεφτεί, τον παλαιό Ναύσταθμο, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτόπαιδων, τα ερείπια από το Δωρικό Ναό του Ποσειδώνα, το αρχαιολογικό μουσείο και τη Δημοτική βιβλιοθήκη.

Η Σαλαμίνα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα, λόγω της γνωστής ναυμαχίας που έγινε εδώ, μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, το 480 π.Χ. Συνδέεται με την Αθήνα, αφού είναι πολύ κοντά της, μέσω φεριμπότ στο Πέραμα. Έχει πλούσια βλάστηση και γραφικά λιμάνια. Όποιοι θέλουν να απολαύσουν την θάλασσα, θα πρέπει να κατευθυνθούν στο νότιο μέρος όπου συγκεντρώνονται πολλοί εκδρομείς και συγκεκριμένα στις παραλίες Κανάκια, Περιστέρια και Γυάλα. Η πρωτεύουσα του νησιού, η Σαλαμίνα είναι μια σύγχρονη πόλη, στην οποία μπορεί κάποιος να δει, την Ακρόπολη της Αρχαίας Σαλαμίνας και το σπήλαιο του Ευριπίδη.

Το νησί Σπέτσες, έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση και μαζεύει και πολλούς επωνύμους. Γνωστό από την ΑΡΜΑΤΑ, αναπαράσταση της ναυμαχίας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822 που είχε γίνει στο νησί, διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 8 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια της οποίας το νησί, ‘βουλιάζει' από κόσμο.
Με μεγάλη ναυτική και πολιτιστική παράδοση, τα μικρά πευκοδάση, τα καθαρά νερά και τα νεοκλασικά αρχοντικά που υπάρχουν εδώ, ‘προκαλούν' τον επισκέπτη, στην εξερεύνηση αυτού του υπέροχου και μικρού νησιού, βεβαίως μόνο με τα πόδια αφού αυτοκίνητα εδώ δεν υπάρχουν. Η πλατεία της Ντάπιας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού. Εκεί υπάρχουν, ανάμεσα στις καρέκλες και τα τραπέζια, τα κανόνια που υπεράσπιζαν το νησί το 1821, ενώ σε όλη την παραλία, υπάρχουν τα παλιά αρχοντικά. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η μοναδική στην παγκόσμια ναυτική ιστορία γυναίκα-ναύαρχος, είχε προσφέρει πάρα πολλά για την ελληνική επανάσταση, έχει εκεί το αρχοντικό της που τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Υπάρχουν πολλά μπαράκια, ταβέρνες, καφενεία, εστιατόρια, για την διασκέδαση σας, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε ένα φαγητό ντόπιο, ψάρι αλά σπετσιώτα και τοπικά γλυκά του κουταλιού, όπου θα κατ' ενθουσιαστείτε.

Επισκεφθείτε τα και αφεθείτε στη γοητεία τους…

Πηγή "holiday.gr"

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.31
Δύση: 18.40
Σελήνη
2 ημερών
1821
Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών εισέρχεται στην Καλαμάτα.
Οι Γρηγοράκηδες υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.
Έλληνες αγωνιστές εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
1906
Ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης κυκλώνεται κοντά στο χωριό Ζόβιτς, όπου πίπτει ηρωικώς μαχόμενος με 10 από τους άντρες του.
1941
Το υποβρύχιο "Τρίτων" τορπιλίζει το ιταλικό πλοίο "Κάρνια" κοντά στο Πρίντεζι.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"