Ειδήσεις

“Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν”

altΓράφει ο Χατζής Ηλίας*

Εδώ και 40 χρόνια ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά να είμαι ακριβέστερος και να μην παρεξηγηθώ, για 15 χρόνια και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την παρουσία μου ως διαιτητής στις αμειβόμενες και επαγγελματικές κατηγορίες, χωρίς φυσικά να ξεχνώ την προέλευσή μου.

Μέσα από αυτή την πολύχρονη διαδρομή μου, στο χώρο του ποδοσφαίρου, θεωρώ ότι απέκτησα εμπειρίες και αισθάνομαι τη βαθιά ανάγκη και υποχρέωση να εκφράσω κάποιες σκέψεις και ιδέες μου για τη μεγάλη μου αγάπη, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο , που τώρα τελευταία όσο μπορώ το υπηρετώ και ιδιαίτερα το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ της περιοχής μου της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Δεν είχα σκοπό να γράψω, αφού έβλεπα ότι ο ερασιτεχνισμός και η έννοια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, είχε πάρει λάθος δρόμο.
Η ξαφνική όμως πανδημία του κορονοιού, που εγώ την αποκαλώ και με το παρατσούκλι που έλεγαν οι παλαιότεροι, με έκαναν να αναθεωρήσω την απόφασή μου να μην γράψω κάτι για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για όλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό γιατί τώρα , αλλά και μετά τη λήξη του συναγερμού της , τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το χθες.
Τι είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ λοιπόν? Ερασιτέχνης είναι αυτός που πραγματικά αγαπάει την τέχνη του και έτσι η τέχνη του αποκτά πολύ μεγαλύτερη ποιότητα από την επαγγελματική. Ποιοι αποτελούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο? Το αποτελούν οι ερασιτεχνικές ομάδες με τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Το αποτελούν οι προπονητές, που ως σκοπό έχουν την ανάδειξη των νέων ταλέντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το αποτελούν οι διαιτητές που επιτελούν λειτούργημα. Το αποτελεί βέβαια η άρχουσα του τοπικού ποδοσφαίρου αρχή που ονομάζεται ΕΠΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Ας πούμε τώρα δύο τρεις κουβέντες για κάθε ένα συστατικό από αυτά τα τέσσερα που ανέφερα παραπάνω.
1.Τίποτε δεν θα είναι ίδιο για τις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες . Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές πρέπει να πάψουν να σκέπτονται σαν επαγγελματίες σε ερασιτεχνικές ομάδες . Οι ρομαντικοί παράγοντες θα μείνουν λιγότεροι. Το οικονομικό κομμάτι θα γίνει δυσβάστακτο θα είναι, ίσως, αδύνατο να μπορέσουν οι λίγοι εναπομείναντες να το διαχειριστούν. Όλοι, όσοι θα μείνουν για να υπηρετήσουν την έννοια του ερασιτέχνη, πρέπει να ρίξουν το βάρος στις αθλητικές υποδομές, έμψυχες και υλικές. Οι παράγοντες που θα μείνουν πρέπει να πάψουν να σκέπτονται αποκλειστικά και μόνο τον πρωταθλητισμό, αλλά να παροτρύνουν και να προκρίνουν τον υγιή αθλητισμό, για να μπορέσουν να αναδείξουν τους ταλαντούχους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Για να πετύχουν όμως έστω και λίγα, οι παράγοντες θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να αφήσουν στη άκρη τους εγωισμούς και να προσπαθήσουν να ενώσουν δυνάμεις δημιουργώντας υγιή, καλύτερα και λιγότερα ερασιτεχνικά κλαμπ. Μπορούν να γίνουν πράγματα αξιόλογα, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και εάν πραγματικά αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όσοι ποδοσφαιριστές έχουν κάνει τον κύκλο τους και έχουν φτάσει σε μια ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς αλλά και τους παράγοντες. Δεν μπορούν να σκέπτονται επαγγελματικά συμβόλαια σε ερασιτεχνικές ομάδες.
2.ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. Τι είναι προπονητής? Είναι δάσκαλος, καθηγητής, μέντορας του ερασιτέχνη. Απώτερος σκοπός του είναι να μάθει και να γαλουχήσει τους ερασιτέχνες το σωστό, το όμορφο το υγιές ποδόσφαιρο, ούτως ώστε να γίνουν οι αυριανοί καλοί και σωστοί επαγγελματίες. Πρέπει και αυτοί να μην σκέφτονται ως επαγγελματίες σε ερασιτεχνικές ομάδες. Να πάψουν να σκέφτονται για μεταγραφές από πάνω και κάτω ράφι. Πρέπει να σκάφτονται την ανάδειξη. Η δύναμη τους είναι τεράστια είναι το Α και το Ω του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να πάψουν δημιουργούν οι ίδιοι άσχημο κλίμα , στο βωμό του πρωταθλητισμού και του υποβιβασμού. Όσοι σκέπτονται ότι, για να προσφέρουν θέλουν συνθήκες επαγγελματικές, τότε ας δοκιμάσουν σε επαγγελματικά σωματεία. Οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Θέλουμε τους προπονητές της περιοχής μας αποκλειστικά ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ.
3.ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ. Τίποτα και γι αυτούς δεν θα είναι ίδιο μετά την πανδημία . Η Ε. Δ της ΕΠΣΚ πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα. Πρέπει να αναδειχθούν νέα παιδιά και αυτοί που αγαπούν τη διαιτησία και όχι αυτοί που πρωτίστως υπηρετούν το λειτούργημα της διαιτησίας σαν να είναι βιοποριστικό επάγγελμα. Πρέπει το αρμόδιο όργανο να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε και οι διαιτητές να είναι ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ως προς τους κανόνες του παιγνιδιού.
4.Άφησα τελευταία την αρχή του τοπικού ποδοσφαίρου, γιατί από αυτή εξαρτώνται τα περισσότερα από όλα όσα έχω αναφέρει παραπάνω. Μέχρι τώρα είχε την ανοχή επειδή εκλέχθηκε ως νέα διοίκηση και ήθελε το χρόνο της. Ο χρόνος αυτός πέρασε και είναι πλέον καιρός να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αφού γι αυτό εκλέχτηκε. Τα μέλη της Ε.Ε πρέπει να υλοποιήσουν τις ιδέες τους που γι αυτές, κάποιοι ήρθαν σε ρήξη με τους προηγούμενους, για τα κακώς κείμενα που έπρατταν. Πρέπει να βάλουν τους κανόνες κι ας είναι και σκληροί, όταν αυτοί είναι για το καλό του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου. Η αρχή έγινε με την περυσινή σύνταξη της προκήρυξης των πρωταθλημάτων. Η ξαφνική έλευση της , πρέπει , για την ΕΕ, να είναι η αιτία για εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων, αφού ευνοούν και οι συνθήκες. Πρέπει να , κατά το κοινώς λεγόμενο, εάν θέλουν να κάνουν μια καλή ομελέτα. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι δυναμικές και χωρίς υπολογισμό του κόστους που μπορεί να έχουν ως διοικητικοί παράγοντες. Πρέπει οι συναισθηματισμοί να τεθούν στην άκρη, χωρίς πισωγυρίσματα, για να μην δίνεται το δικαίωμα να λέγεται και να γράφεται . Η προϊσταμένη αθλητική αρχή της περιοχής μας, πρέπει να δραστηριοποιηθεί και πρώτο της μέλημα να είναι η εξεύρεση πόρων, η πίεση προς τις αρχές και την πολιτεία ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ερασιτεχνικές ομάδες που τείνουν να εξαφανιστούν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω και μια προσωπική μου άποψη, που αποτελεί και μεγίστη επιθυμία και καημό. Η ΕΠΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΉΣΕΙ, για να μπορέσει η ποδοσφαιρομάνα Καρδίτσα να αποκτήσει μια επαγγελματική ομάδα που θα πρωταγωνιστεί σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και που γύρω της θα έχουν στρατευτεί όλοι .
5.Τέλος πιστεύω ότι αυτός ο αόρατος εχθρός, που κυκλοφορεί ανάμεσάμας, θα γίνει η αιτία για ένα καλύτερο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με αναβαθμισμένα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

ΧΑΤΖΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΡ. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ S/L

Γνώμη

«O ύπνος του δικαίου» δίπλα στο μαγκάλι…
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο sport-fm.gr για τον Έλληνα που κοιμάται ενώ του διαλύουν τη ζωή.
Κοιμάται ο μαλάκας! Του πετσοκόβουν τον μισθό, τον απολύουν, τον κυνηγάνε οι τράπεζες κι ο μαλάκας κοιμάται.
Όταν ξυπνάει βλέπει τις… αναιμικές διαδηλώσεις στην τηλεόραση και ειρωνεύεται τους διαδηλωτές. «Τι νομίζουν ότι θα κερδίσουν οι μαλάκες», αναρωτιέται, περιμένοντας να αρχίσει ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής. Περισσότερα

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.25
Δύση: 18.09
Πανσέληνος
331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
820
Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Β΄. Τον διαδέχεται ο υιός του Θεόφιλος.
1819
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων οικογενειών της Μάνης που ανήκαν στην Φιλική Εταιρεία εν όψει του Αγώνος.
1822
Σφαγές από τους Τούρκους στο Παλαιόκαστρο της Κρήτης.
1861
Κυκλοφορία των πρώτων ελληνικών γραμματοσήμων με παράσταση της κεφαλής του Ερμού.
1941
Οι Βούλγαροι εκτελούν 130 Έλληνες από την Κορμίστα Σερρών.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες πατριώτες στον Βόλο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».