Ειδήσεις

Ανταπάντηση στον κ. Παπαλό: Είναι ώρα για έργα στην Καρδίτσα

Ενώ αδράνεια και αδιαφορία χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας σε μια περίοδο που η πόλη και τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους ο κ. Παπαλός δεν απάντησε σε κανένα από τα σοβαρά ζητήματα για την Καρδίτσα τα οποία τέθηκαν στη συνέντευξη τύπου της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίθετα σε επιστολή του αναφέρθηκε στα οικονομικά του δήμου, της Αυτοδιοίκησης και του πρώην Δήμου Καρδίτσας.
Ισχυρίζεται ο κ. Παπαλός ότι δεν γίνονται έργα στο Δήμο Καρδίτσας γιατί είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί όλα τα σημαντικά έργα στους Δήμους γίνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.
Όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα των μεγάλων Δήμων. Όμως οι άλλοι Δήμοι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια και δεν περιμένουν να υλοποιήσουν έργα από τα έσοδα των Δήμων τους.
Συντάσσουν μελέτες, προετοιμάζουν, «ωριμάζουν» έργα και εντάσσουν έργα και δράσεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αυτό ισχύει και για τους άλλους Δήμους του νομού και για τον υπερχρεωμένο Δήμο Τρικάλων – με διπλάσιο χρέος περίπου από το δήμο Καρδίτσας – και όλους τους μικρότερους Δήμους της Θεσσαλίας όπως π.χ. το Δήμο Αγιάς όπου από το ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη έργα 36,2 εκατομμυρίων €, το Δήμου Τεμπών με 25,6 εκατομμύρια € στο ΕΣΠΑ ή το Δήμο Τυρνάβου με 31,2 εκατομμύρια € καθώς και όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας.

Πρώην Δήμος Καρδίτσας

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην Δήμο Καρδίτσας και εμείς όταν αναλάβαμε το Δήμο Καρδίτσας βρήκαμε μεγάλο χρέος, το οποίο όχι μόνο δεν αποκρύψαμε αλλά παρουσιάζαμε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας. Όμως δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια ούτε υποκύψαμε σε κάποια συμφέροντα. Αντίθετα

1.Προσπαθήσαμε και κάναμε σημαντικό έργο με συστηματική δουλειά, συνεχή προσπάθεια και αποφασιστικότητα ενώ προετοιμάσαμε έργα και δράσεις για τα επόμενα χρόνια.
2.Όλα τα σημαντικά έργα τα υλοποιήσαμε με χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς – ευρωπαϊκούς πόρους και όχι από έσοδα του Δήμου για να μην επιβαρύνουμε την Καρδίτσα και τους δημότες.
3.Τα πολλά έργα που ολοκληρώσαμε για την πόλη και τα χωριά τα κάναμε σχεδόν όλα με δημοπρασίες και πλήρη διαφάνεια.
4.Είμαστε ο Δήμος με τις λιγότερες αναθέσεις ενώ επίσης δεν κάναμε καμία απολύτως νέα σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες για άλλες δράσεις.

Δήμος Κάμπου
Στον πρώην Δήμο Κάμπου αντίθετα όταν τον ανέλαβε ο κ. Παπαλός δεν υπήρχαν ουσιαστικά χρέη ενώ τον παρέδωσε χρεωμένο χωρίς να έχει κάνει έργο και χωρίς να έχει προετοιμάσει κάποιο έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ, το οποίου θα μπορούσε σήμερα να ξεκινήσει.
Ούτε το περίφημο αεροδρόμιο ούτε η πλίθινη αγορά και το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου ούτε τίποτα.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ισολογισμού, του 2010, των πρώην Δήμων που εντάχθηκαν στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Καρδίτσας τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου Κάμπου ήταν χειρότερα από τον πρώην Δήμο Καρδίτσας και τους υπόλοιπους Καποδιστριακούς δήμους.
Το ίδιο βέβαια έγινε και με την ΑΛΚΑ, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε για δύο τετραετίες ο κ. Παπαλός και είναι σήμερα, χρεωμένη, σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δήμος Καρδίτσας

Σήμερα στο διευρυμένο, Καλλικράτειο, Δήμο Καρδίτσας μεταφέρεται αυτή η νοοτροπία της πρώην δημοτικής αρχής του Δήμου Κάμπου.
Πλήρης αδράνεια και έλλειψη προγραμματισμού και αποφασιστικότητας. Και δεν είναι μόνον η αρνητική σημερινή κατάσταση αλλά και η μελλοντική πορεία.
Όπως είναι γνωστό η βάση, το θεμέλιο, για την προετοιμασία και τη διεκδίκηση έργων αποτελεί η μελέτη. Αλλά το 2011 στο Δήμο Καρδίτσας με το πολύ μεγάλο δυναμικό συντάχθηκαν, περίπου, μόνον 14 μελέτες. Συντάχθηκαν λιγότερες μελέτες και από το Δήμο Αργιθέας που δεν έχει τεχνική υπηρεσία ενώ στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και μελετών για το 2012 δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μια μελέτη.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε σε κανένα Δήμο της χώρας ούτε γνωρίζω ανάλογη περίπτωση σε κάποιο Δήμο ή Κοινότητα του νομού τις τελευταίες δεκαετίες.
Γι’ αυτό δεν φταίει η οποιαδήποτε οικονομική κατάσταση.
Το εκπληκτικό είναι επίσης ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας ενισχύθηκε από την αρχή του 2011 και με τους τεχνικούς των υπόλοιπων Δήμων που ενώθηκαν αλλά και με τους έμπειρους τεχνικούς της ΤΥΔΚ που ενσωματώθηκε στο Δήμο Καρδίτσας
Η ΤΥΔΚ, δε, είναι η πρώην κρατική Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων στα έργα των Δήμων και κάθε χρόνο συνέτασσε εκατοντάδες μελέτες. Με τον Καλλικράτη αυτή η Τεχνική Υπηρεσία ενσωματώθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τις δυνατότητές της.

Δομήνικος  Βερίλλης

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.40
Δύση: 16.58
Σελήνη
25 ημερών
1868
Μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων από τον τουρκικό στρατό
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1943
Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
1944
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"