Ειδήσεις

Ξεκινά η κατασκευή της Γεφύρας Πρόδρομου στον ποταμό Καλέντζη

Προϋπολογισμού 1,6 εκατ. μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Υλοποιούμε ένα έργο ουσίας και αποκαθιστούμε την κυκλοφοριακή σύνδεση με μια σύγχρονη γέφυρα»

Βασίλης Τσιάκος: «Σημαντικό έργο για την Π.Ε. Καρδίτσας ώστε να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής»

Κώστας Παπαλός: «Έργο που συμβάλει στην καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών»


Λύση στην οδική επικοινωνία των κατοίκων έξι οικισμών της Π.Ε. Καρδίτσας φέρνει η κατασκευή της γέφυρας Προδρόμου στον ποταμό Καλέντζη, η οποία ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Το έργο προϋπολογισμού 1.655.000,00 (με ΦΠΑ) είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για ένα έργο ουσίας, το οποίο ήταν ζητούμενο τόσο του δήμου Καρδίτσας, όσο και των ανθρώπων, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή. Η κατασκευή της νέας γέφυρας ήταν επιβεβλημένη, καθώς η παλαιά γέφυρα είχε καταστραφεί. Οι υπηρεσίες μας εκπόνησαν τη μελέτη από την αρχή, σχεδιάζοντας μια γέφυρα πλάτους δέκα μέτρων, ενώ η παλιά μελέτη αφορούσε μια γέφυρα μικρή πλάτους πέντε μέτρων, που δεν κάλυπτε τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ, 82 μέτρων μήκους, και με 150 μέτρα προσβάσεων ένθεν κακείθεν της γέφυρας. Με την ολοκλήρωση του έργου αποκαθίσταται η κυκλοφοριακή σύνδεση που διακόπηκε και δίνεται λύση στη χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλες διαδρομές. Παράλληλα, διατηρούμε τμήμα της παλιάς γέφυρα, η οποία είχε γκρεμιστεί στο παρελθόν για αντιπλημμυρικούς σκοπούς και την εντάσσουμε αισθητικά στο καινούργιο έργο».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε τα εξής: «Η γέφυρα του Προδρόμου στον ποταμό Καλέντζη είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την Π.Ε. Καρδίτσας. Δυστυχώς η παλιά γέφυρα έχει γκρεμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν υπήρξε η μέριμνα για να γίνει μια νέα ασφαλής γέφυρα, για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να πηγαίνουν οι αγρότες με τους γεωργικούς ελκυστήρες στα χωράφια τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η νέα γέφυρα κατασκευάζεται με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, ενώ συγχρόνως έχει ληφθεί υπόψη η διατήρηση τμήματος της παλαιάς γέφυρας, καθώς αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο. Το έργο αυτό, εκτός από έργο πνοής και ασφάλειας, είναι και αντιπλημμυρικό, διότι η περιοχή παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω, ότι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Προδρόμου, του Σταυρού, του Μακρυχωρίου, της Μυρίνης, της Καρδιτσομαγούλας, της Αγίας Τριάδας, της Μέλισσας αλλά και της Καρδίτσας βαίνει στη φάση της υλοποίησης και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αλλά και τις υπηρεσίες, οι οποίες ωρίμασαν τη μελέτη σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνοντας το μήνυμα, ότι όταν υπάρχει σωστή συνεργασία και συνέργεια μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά».

Την πλήρη ικανοποίηση του για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου Κατασκευή της Γέφυρας Προδρόμου στον ποταμό Καλέτζη εξέφρασε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός: «Ένα ακόμη σημαντικό έργο κατασκευάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο Δήμο Καρδίτσας, χάρη στις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θέλω να εκφράσω την βαθειά μου ικανοποίηση για την θετική ανταπόκριση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την σπουδαιότητα του έργου. Με γρήγορες ενέργειες σε συντονισμό με τις τεχνικές υπηρεσίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση υλοποίησης του έργου, που συμβάλει στην καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των αγροτών και όχι μόνο στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Καρδίτσας».

Η περιοχή που πρόκειται να εκτελεστεί το έργο περιλαμβάνεται στο κεντρικό πεδινό τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας. Με την καθαίρεση των ακραίων φατνωμάτων της παλαιάς γέφυρας του ποταμού Καλέντζη, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, διακόπηκε η κυκλοφορία της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Μακρυχωρίου. Έκτοτε η κίνηση τόσο των οχημάτων, όσο και των αγροτικών μηχανημάτων της περιοχής μεταφέρθηκε στην εθνική οδό Καρδίτσας – Δέλτα Αγ. Θεοδώρων. Επειδή το συγκεκριμένο οδικό τμήμα της εθνικής οδού παρουσιάζει το μεγαλύτερο κυκλοφορικό φόρτο σε επίπεδο νομού με υψηλό δείκτη ατυχημάτων, η επαναλειτουργία της επαρχιακής οδού, ήτοι η κατασκευή της γέφυρας Προδρόμου στον ποταμό Καλέντζη κρίθηκε αναγκαία.

 Αντικείμενο του νέου έργου είναι η κατασκευή οδογέφυρας τριών ανοιγμάτων στον ποταμό Καλέντζη στην Τοπική Κοινότητα Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας με συνολικό μήκος 81,15μ. (δύο ανοίγματα ακραία από 24,50μ. το καθένα και ένα μεσαίο άνοιγμα 32,15μ. ). Το συνολικό πλάτος της γέφυρας είναι 10,00 μ., ήτοι 7,50 μ. το κατάστρωμα και εκατέρωθεν πεζοδρόμια πλάτους 1,25 μ. έκαστο. Κατασκευάζονται επίσης οι προσβάσεις για τη σύνδεση της γέφυρας με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Η κατασκευή του έργου αποσκοπεί να αποκαταστήσει την οδική κυκλοφορία της Επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Μακρυχώρι στη θέση του ποταμού Καλέντζη, η οποία διακόπηκε μετά την καθαίρεση των δύο ακραίων φατνωμάτων της παλαιάς πέτρινης γέφυρας, σε παλαιότερη χρονική περίοδο στο πλαίσιο εφαρμογής μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, καθόσον αποτελούσαν παράγοντα ανάσχεσης της ροής. Με την κατασκευή της οδικής γέφυρας εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των οικισμών Προδρόμου, Μυρίνης και Μακρυχωρίου, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση προς την Καρδίτσα και τα αγροτεμάχια της περιοχής, ήτοι συνολικός πληθυσμός περίπου 5.000 κατοίκων, καθώς και όλοι οι διερχόμενοι από την οδό αυτή.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με Κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Δεκέμβριο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμη η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρίτσας κ. Μήτσιου Τσέλιου Μαρία και οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.43
Σελήνη
16 ημερών
641
Θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς.
1453
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη.
1825
Ο Ιμπραήμ πασάς επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη.
1878
Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1919
Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"