Ειδήσεις

Πρώτευσε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EUSO 2018

altΠροκρίθηκε να συμμετέχει στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Σλοβενία.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη (στο ΕΚΦΕ Κέντρου) και στη Αθήνα (ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων) ο Πανελλήνιος διαγωνισμός για την επιλογή ομάδων μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2018, που θα γίνει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου 2018 έως 5 Μαΐου 2018.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του Διαγωνισμού αυτού στη χώρα μας έχει η ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) και γίνεται συγχρόνως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι ομάδες που πρωτεύουν στους δύο αυτούς διαγωνισμούς συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα, όπου οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων - χρήση πειραματικής διάταξης.
Η ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας, που την αποτελούσαν οι Ευάγγελος Κάσσος, Βασίλειος Παπαοικονόμου και Ελευθερία Χαλιαμάλια, βγήκε 1η στο διαγωνισμό Βόρειας Ελλάδας και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, μαζί με την ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κιάτου που προκρίθηκε από το διαγωνισμό Νότιας Ελλάδας, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε πολύ απαιτητικά θέματα, που είχαν σχέση με εργαστηριακές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Ειδικότερα στη Φυσική κλήθηκαν να μετρήσουν το δείκτη διάθλασης γυαλιού, στη Χημεία να παρασκευάσουν διαλύματα και να μετρήσουν τις μεταβολές του pH τους και τη ρυθμιστική τους ικανότητα και στη Βιολογία να διερευνήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό φωτοσύνθεσης και να διαχωρίσουν τις φωτοσυνθετικές χρωστικές των φύλλων σπανακιού.
Η εξαιρετική επίδοση των μαθητών τιμά την πόλη της Καρδίτσας, το 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας, τους καθηγητές τους που τους προετοίμασαν για το διαγωνισμό αυτό και δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον τομέα των Φυσικών Επιστημών στην περιοχή μας. Η επιτυχία άλλωστε αυτή ήρθε σαν συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που είχε σημειώσει πέρυσι η ομάδα από το 3ο ΓΕΛ Καρδίτσας, που στην αντίστοιχη διοργάνωση είχε έρθει 1η στη Χημεία, χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει πρωτιά στο σύνολο των μαθημάτων.
Το προσεχές διάστημα τους τροπαιούχους μαθητές περιμένει προετοιμασία για το επόμενο στάδιο, που θα γίνει από τους καθηγητές τους, το ΕΚΦΕ Καρδίτσας καθώς και την ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους της ΠΑΝΕΚΦΕ, του ΕΚΦΕ Καρδίτσας, του ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων Αθήνας του EUSO και της διοργανώτριας αρχής στη Σλοβενία.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.26
Δύση: 19.07
Πρώτο Τέταρτο
1675
Επτακόσιοι Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική.
1821
Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1822
Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.
1878
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων.
1922
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο.
1955
Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958
Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.