Μπ. Παπαδόπουλος: Είναι όλοι οι πολίτες ίσοι ενώπιον του νόμου;

 

Άρθρο του Δημάρχου Σοφάδων
Στη δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε είναι αλήθεια ότι κινδυνεύουν να μεταβληθούν και να καταπατηθούν πολλά απ’ αυτά που μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ήταν δεδομένα κι απαραβίαστα. Η ανάγκη εξασφάλισης κρατικών εσόδων όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγεί στην παραβίαση ενός ελαχίστου ορίου ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.

Η άνοδος των φορολογικών βαρών και η επιβολή πρόσθετων οικονομικών μέτρων έχουν όρια τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνονται.
Τα όρια αυτά είναι τα σύνορα προστασίας των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε όλοι και πρώτα απ’ όλους η ίδια η Πολιτεία. Τέτοιο ανθρώπινο δικαίωμα μεταξύ των άλλων είναι η δικαιοσύνη.
Το ανθρώπινο αυτό δικαίωμα, κατά τη γνώμη μου, πλήττεται βάναυσα και καίρια με το τελευταίο Υπουργικό μέτρο της επιβολής τέλους 100 ευρώ για την υποβολή μήνυσης. Φαίνεται ότι τελικά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι ενώπιον του νόμου. Ίσοι είναι μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν 100 ευρώ και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης και στενότητας για όλους τους πολίτες.
Ποιον εξυπηρετεί αυτό το μέτρο;
Εξυπηρετείται η δικαιοσύνη όταν οι πολίτες πληρώνουν 100 ευρώ για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές τρίτων;
Εξυπηρετείται η δικαιοσύνη όταν ο πολίτης καλείται να πληρώσει για τη δίωξη εγκλημάτων η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί υποχρέωση της ίδιας της Πολιτείας;
Εξυπηρετείται η δικαιοσύνη όταν ο πολίτης που δεν έχει οικονομική δυνατότητα γίνεται τελικά δυο φορές θύμα; Όταν δηλαδή απ’ τη μια πλευρά είναι το θύμα μιας παραβατικής συμπεριφοράς και από την άλλη η ίδια η πολιτεία τον αποκλείει από τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα δικαιώματά του;
Αντί λοιπόν η Πολιτεία να λάβει μέτρα για τη μείωση των δαπανών διεξαγωγής δίκης κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση εμποδίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών να υπερασπιστεί το δίκαιο, να προστατέψει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τα συμφέροντά του από κάθε αδικοπραξία σε βάρος του.
Είναι λάθος της Πολιτείας και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το μέτρο. Η πρόσβαση του κάθε πολίτη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να έχει εμπόδια.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.26
Δύση: 18.07
Σελήνη
19 ημερών
1675
Επτακόσιοι Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική.
1821
Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1822
Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.
1878
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων.
1922
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο.
1955
Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958
Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"