Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας για την παγκόσμια ημέρα νερού

 

Η Παγκόσμια ημέρα Νερού θα πρέπει να αποτελεί για όλους μας ημέρα προβληματισμού. Το Νερό, η βασική πηγή ζωής, άρχισε να  αποτελεί στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικό  παράγοντα  για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες. Η επαρκής ποσότητα και καλή ποιότητα του νερού αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής.

Οι δραματικές αλλαγές του κλίματος, άλλωστε, έχουν φανερώσει τις συνέπειές τους σε ότι αφορά την πρόσβαση των πληθυσμών σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, πάνω από 125 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στερούνται, ποιοτικό νερό .Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι  2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, χρήσης Νερού
Σήμερα, το ποιοτικό  πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα  προβλήματα της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% των ασθενειών που μαστίζουν τον κόσμο οφείλονται σε κακές συνθήκες υγιεινής και ακατάλληλο νερό.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν σήμερα στον Κόσμο 263 διασυνοριακοί υδάτινοι διάδρομοι που ενώνουν 145 χώρες και οι οποίοι εκτός από φυσικό σύνορο, αποτελούν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Η έλλειψη νερού, ωστόσο, έχει εγείρει φόβους ότι τα διασυνοριακά ύδατα θα αποτελέσουν στο μέλλον πεδίο διαμάχης. Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει καθορίσει  Διεθνή Δεκαετία Δράσης  «Νερό για τη Ζωή» 2005 – 2015 ενισχύει την άποψη ότι η κατάσταση είναι σε οριακά επίπεδα. Η εκτίμηση ότι ο επόμενος «παγκόσμιος πόλεμος» θα γίνει για το νερό, δεν είναι τόσο υπερβολική όσο νομίζουμε.
Όσον αφορά την Χώρα μας οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί, ενώ μερικοί έχουν καταστραφεί από τη ρύπανση.  Η ανεύρεση  νέων υδάτινων πόρων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση κι αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να το κατανοήσουμε όλοι. Η  ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η ενημέρωση του κάθε πολίτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα ώστε  να βελτιωθεί η καθημερινή  σχέση μας με το νερό. Η ενεργός συμμετοχή μας μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα σχετικά με την ορθότερη και δημοκρατικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.  Οφείλουμε ως κοινωνία  να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να   διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής  αλλά προπάντων   το μέλλον των παιδιών μας.
Ο Δήμος Καρδίτσας έχει το πλεονέκτημα να παρέχει λόγω της Λίμνης Πλαστήρα ποιοτικό και σε επαρκή ποσότητα  Νερό στους Δημότες του.  Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει  αλλά να μας κρατά σε εγρήγορση για τα προβλήματα που θα έρθουν ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές σε όλο τον Καλλικρατικό  Δήμο για ποιοτικό  Νερό .

 

 

 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.45
Δύση: 17.36
Σελήνη
5 ημερών
1784
Στον Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως αποκεφαλίζεται ο νεομάρτυρας Δημήτριος.
1827
Ελληνικά επαναστατικά τμήματα δέχονται επίθεση από τον Κιουταχή στο Καματερό Αττικής.
1958
Τούρκοι καίνε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία και επιτίθενται ακόμα και εναντίον των πυροσβεστών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"