Δ. Πάτας: Οδυνηρός για το δήμο μας ο σχολικός «Καλλικράτης»

Ο σχολικός «Καλλικράτης» είναι πλέον γεγονός! Η εφαρμογή του αποτελεί έναν ακόμα εφιάλτη που καλούνται να τον ζήσουν γονείς και παιδιά, κυρίως της επαρχίας. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων, για την αναβάθμιση δήθεν της διοίκησης της εκπαίδευσης, είναι ένα εκ των προτέρων καλά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί σ’ ένα έκτρωμα που αφορά τη μόρφωση των μαθητών. Η κυβέρνηση και προσωπικά η κυρία υπουργός, είναι η βασική υπεύθυνη για την ισοπέδωση που επέρχεται στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.
Ευθύνες βεβαίως έχουν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν;) να βοηθήσουν στην κατεύθυνση μιας πραγματικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων του νομού μας.
Το υπουργείο και η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ ζήτησαν τις προτάσεις των δήμων για το όλο ζήτημα –πράγμα το οποίο και κάναμε ως δήμος Παλαμά- έρχονται «νύχτα» και μας παρουσιάζουν ένα σαρωτικό πρόγραμμα καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβαθμίσεων σχολείων, χωρίς να λαμβάνουν καν υπόψη τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έθεσε σχετικά με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολικών μονάδων.
Ο «οδοστρωτήρας» μάλιστα, είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για το νομό μας και το δήμο Παλαμά, στον οποίο καταργούν 7 δημοτικά σχολεία, τις λυκειακές τάξεις Ιτέας και συγχωνεύουν τα 2 νηπιαγωγεία του Προαστίου και τα 2 γυμνάσια του Παλαμά.
Σύνθημα του υπουργείου Παιδείας είναι «πρώτα ο μαθητής», τον οποίο όμως, με τις σαρωτικές μειώσεις των σχολικών μονάδων, τον καλούν να «ταξιδεύει» καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να πάει να μάθει γράμματα…
Είναι προκλητικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι προχωρά στην κατάργηση διθέσεων και τριθέσεων σχολείων, δήθεν για παιδαγωγικούς λόγους. Αυτό κι αν δεν είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.
Είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογικό να επιδιώκουν τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων.
Θέλουν σχολεία που θα προσφέρουν απλή και εύπεπτη γνώση, η οποία γρήγορα θα απαξιώνεται. Δηλαδή τα παιδιά μας θα ζήσουν πια τα σχολεία της αγοράς.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι μακροπρόθεσμα τα σχολεία του «Καλλικράτη» θα ανήκουν στους δήμους κι έτσι θα δημιουργηθούν σχολεία δύο κατηγοριών. Σχολεία των πλούσιων και των φτωχών δήμων. Σχολεία που για να επιβιώσουν οικονομικά θα ζητήσουν τη χορηγία γονέων και μαθητών. Επομένως, γονείς και μαθητές των οποίων τα σχολεία είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, καλούνται να πληρώσουν άμεσα τις αλλαγές στο νέο σχολικό χάρτη, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών.
Για μια ακόμη φορά, ως δημοτική Αρχή, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο των Λυκειακών Τάξεων του γυμνασίου Ιτέας. Ο αγώνας του συλλόγου γονέων - κηδεμόνων και των μαθητών του σχολείου θα συνεχιστεί μέχρι δικαίωσης, με τη στήριξη της δημοτικής Αρχής.
Σχετικά με το σχέδιο για τη συγχώνευση των 7 δημοτικών σχολείων (Λεύκης στο Φύλλο, Μάρκου και Γοργοβιτών στον Παλαμά, Μεταμόρφωσης στο Βλοχό, Ψαθοχώρας στο Κοσκινά, Καλογριανών στην Αγία Τριάδα και Πεδινού στο Προάστιο) – εάν η απόφαση είναι ειλημμένη και εφαρμοστεί- πιστεύουμε πως τα σχολεία υποδοχής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 7/θέσια.

 

 

 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.41
Δύση: 17.42
Σελήνη
11 ημερών
1806
Οι Τούρκοι πολιορκούν στην Μονή της Παναγίας των Αιμιαλών.
1869
Ο Φουάτ Πασάς γνωστοποιεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι κατεστάλη η επανάσταση της Κρήτης.
1918
Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1956
Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"