Ανακοίνωση τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού είναι σοβαρές, μπορούν δε να αποδειχτούν τραγικές για το λαό μας. Τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά. Ο κίνδυνος να χαθούν άμεσα πολλοί άνθρωποι είναι ορατός.

Όσοι νοσήσουν σοβαρά θα κινδυνέψουν, αφού είναι ολοφάνερο ότι οι δομές περίθαλψης, ο εξοπλισμός και το προσωπικό δεν επαρκούν. Ένας μικρός αριθμός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ικανός να δεχτεί τα πιο δύσκολα περιστατικά που συνεχώς θα αυξάνονται.

Η θνησιμότητα από τη επιδημία του κορονοϊού είναι απόλυτα συναρτημένη με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Το παράδειγμα της Ιταλίας που έθεσε κριτήρια εισαγωγής στις MEΘ και που καταδικάζει σε θάνατο ηλικιωμένους ανθρώπους είναι πολύ κοντά μας να συμβεί.

Το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες κλπ) είναι ελάχιστο και είναι στα πρόθυρα εξάντλησης από την ασταμάτητη εργασία, με πενιχρά μέσα προφύλαξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθούν κι εκεί ζωές.

Καλείται να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση ένα σύστημα περίθαλψης που από πριν ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μια πανδημία, χωρίς τους στοιχειώδεις όρους στελέχωσης και υποδομών.

Πέρα από την εικόνα της επικοινωνίας και τη λεγόμενη ετοιμότητα της κυβέρνησης η ουσία δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση και η αστική τάξη δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αυξηθούν και να στελεχωθούν οι κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται για να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία.

Η κυνική αποδοχή αυτής της κατάστασης συνοδεύεται από μια σειρά περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπερβαίνουν τις υγειονομικές προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται. Που τείνουν να γίνουν και καθολική απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια μήπως με αυτό τον τρόπο περιοριστεί η εξάπλωση της ίωσης. Για να κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου τα περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία και να περιοριστεί η ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγείας, γεγονός που θα πλήξει σοβαρά την εικόνα της αστικής τάξης και της κυβέρνησης.

Με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και της «κοινωνικής υπευθυνότητας» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ξεπλένει την κρατική ευθύνη. Και απειλητικά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι επιλογές της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και ότι θα αποδώσουν στο βαθμό που θα ανταποκριθεί η κοινωνία σε αυτά.

Στο φόντο αυτό, την Τετάρτη 18/3 εξαγγέλθηκαν μια σειρά από μέτρα της κυβέρνησης «για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι αυτή η πρωτόγνωρη και αφόρητη κατάσταση θα είναι πολύμηνη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης μια ευρεία συναίνεση ολου του πολιτικού φάσματος, παίρνει μέτρα που έχουν διπλό στόχο. να αποπροσανατολίσουν τις λαϊκές μάζες και να τους επιβάλλουν ετσιθελικα την άποψη ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το διαλυμένο σύστημα υγείας. Αν νοσήσουν, δηλαδή, χάθηκαν και –το κυριότερο– θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες οι ίδιες.
Όλα τα μέτρα νομιμοποιούν την επιβολή μιας κατάστασης πολύμηνης... πολιορκίας όπου ο πληθυσμός θα είναι περίπου φυλακισμένος. Η υποτιθέμενη μέριμνα για να αντέξουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι (όσο και όταν) είναι στάχτη στα μάτια, ενώ για πρόσφυγες και μετανάστες ούτε κουβέντα.
Η άλλη αγωνία του συστήματος πέρα από το να χειραγωγήσει τον λαό, είναι να περιορίσει το κόστος για την μεγαλοαστική τάξη και να περισωθούν τμήματα της μεσαίας λεγόμενης τάξης.
Για όσες επιχειρήσεις αναστέλλεται και για όσο αναστέλλεται η λειτουργία τους, παγώνουν οι συμβάσεις εργασίας μαζί και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υποσημείωση ότι αυτό αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν εργαζόμενους μένει να αποδειχτεί αν και πόσο θα ισχύσει.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με έκτακτη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να μεταθέσει σε βάθος χρόνου υποχρεώσεις τους όπως πληρωμές φόρων και εισφορών, πληρωμές χρεολυσίων κλπ.

Και για τους εργαζόμενους;Για όσους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, θα λάβουν στις αρχές Απρίλη ένα επίδομα ελεημοσύνης 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, ενώ για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν ή θα χάσουν την εργασία τους, χωρίς να απολύονται τυπικά (ωρομίσθιοι, μπλοκάκι, αδήλωτη ή μαύρη εργασία κ.λπ.) δεν προβλέπεται το παραμικρό.

Στα πλαίσια του δόγματος της «κοινωνικής ευθύνης», η κρίση φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων:
- Με την απελευθέρωση και την μη καταγραφή των υπερωριών, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την 7ήμερη εργασία.
- Με την εξαγγελία για «απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων των 10 ατόμων και άνω με επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ στον καθένα», ώστε να αποτραπεί κάθε απόπειρα αντίστασης-διεκδίκησης.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση από την πανδημία για να επιβάλει μία σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που πάντα επιθυμούσε το κεφάλαιο και που «θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμή του για την επόμενη μέρα», όπως δήλωσε και στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης.

• Μπροστά σε αυτήν την ζοφερή και πρωτόγνωρη κατάσταση το ΚΚΕ(μ-λ) αναζητά δρόμους ώστε να εκφραστεί και να εκδηλωθεί:

- Η αγωνία και η απαίτηση του λαού μας να έχει την περίθαλψη που πρέπει για να παραμείνει ζωντανός.

- Η αλληλεγγύη του λαού μας σε όσους νοσούν, κι όσους πλήττονται από τα εξουθενωτικά ωράρια, τις απολύσεις, την ανεργία.

- Η αντίθεση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά μέτρα «εκτάκτου σκοπού» που η κυβέρνηση θέλει να παγιώσει.

Μια προϋπόθεση είναι οι κοινές προσπάθειες του συνόλου των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων να βρουν τρόπους, δύναμη και μορφές να σταθούν δίπλα και μαζί με τον άγρια δοκιμαζόμενο λαό.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Πέμπτη 19/3/2020

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.03
Δύση: 19.48
Πρώτο Τέταρτο
1453
Πτώση της Κωνσταντινουπόλεως στους Οθωμανούς Τούρκους.
1822
Δύναμη 6.000 Τουρκαλβανών επιτίθενται εναντίον 300 Σουλιωτών στο χωριό Ναβαρίκο.
1824
Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος αποβιβάζει 4.000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο οι οποίοι καταστρέφουν τη νήσο Κάσο.
1828
Δυναμη 8.000 Τούρκων υφίσταται πανωλεθρία από 400 Σφακιανούς στον Ακασταρέ Χανίων.
1906
Τα αντάρτικα σώματα των Βολάνη και Γύπαρη προδίδονται και δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις στο Λέχοβο Φλωρίνης.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.