Ερώτηση ανεξάρτητων βουλευτών για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Στις εισπρακτικές εταιρείες περισσότερα από 10.000 «κόκκινα» δάνεια της «κακής» ΑΤΕ  και παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε όσους αγρότες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια


Οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Μουτσινάς Πάρις, Ανδρουλάκης Μίμης, Βουδούρης Οδυσσέας, Κασαπίδης Γεώργιος, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος, Παραστατίδης Θεόδωρος και Σταυρογιάννης Νίκος, κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα:

Ως γνωστόν, η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το διαχωρισμό της  Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» ,  χάρισε την «καλή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας «μετέωρους» χιλιάδες αγρότες.
Συγκεκριμένα,  με τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της με το 80% των εξυπηρετούμενων δανείων της. Το υπόλοιπο 20% από τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ που ήταν μη εξυπηρετούμενα, πέρασαν στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ. Για αυτά τα δάνεια, η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για την ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.   
Τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε ποτέ, και αντί για αυτό, η υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10 ημερών,   άρχισε να στέλνει επιστολές στους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γνωρίζοντάς τους ότι εφεξής τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάσθηκαν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.
Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών προς την «κακή» ΑΤΕ ξεπερνούν τα 10.000, ενώ το ύψος τους ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατα δημοσιεύματα  η κυβέρνηση εξετάζει  το ενδεχόμενο να εισπραχθούν  από την παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων όσων οφείλουν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός,
1. Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;
2. Θα παρακρατούνται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όσων κατ’ επάγγελμα αγροτών έχουν κόκκινα δάνεια;
3. Πως θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, από τις παράνομες πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών, δεδομένου ότι ο νόμος δίνει σ’ αυτές μόνο την δυνατότητα απλής ενημέρωσης και όχι άλλης παρέμβασης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μουτσινάς Πάρις

Ανδρουλάκης Μίμης

Βουδούρης Οδυσσέας

Κασαπίδης Γεώργιος

Μπόλαρης Μάρκος

Νικολόπουλος Νικόλαος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Σταυρογιάννης Νίκος

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.46
Δύση: 17.35
Σελήνη
2 ημερών
1821
Σύσκεψη κληρικών, προεστών και καπεταναίων στο Αίγιο, με θέμα την κήρυξη της Επαναστάσεως.
1828
Ο Ι. Καποδίστριας προτείνει για έδρα της κυβερνήσεως την Αίγινα.
1941
Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας.
1944
Έξω από την Κοζάνη εκτελούνται 43 Έλληνες από τα στρατεύματα κατοχής.
1951
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας ενεργεί επιθετικές αναγνωρίσεις βόρεια της πόλεως Ικτσόν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»