Ερώτηση του Κ. Τσιάρα για το Ευρωπαικό Ταμείο Αλληλεγγύης και τις φυσικές καταστροφές του Ιανουαρίου

Την αποστολή αιτήματος προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης με θέμα την οικονομική ενίσχυση της χώρας για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες, ζητά με ερώτηση του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας & Υποδομών ο  Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται χρονική καθυστέρηση για την επεξεργασία του αιτήματος ο κ. Τσιάρας ζητά την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε η χώρα και τα συνέπεια οι πληγέντες δήμοι, όπως οι δήμοι του νομού Καρδίτσας, να λάβουν εγκαίρως την έκτακτη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΟΥΤΣΗ.
2.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015».

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο ακραία καιρικά φαινόμενα με πολύ  έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα την ηπειρωτική. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, ζημιές στα οδικά δίκτυα και δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές οικιών και επιχειρήσεων, υποδομών, καλλιεργειών, καθώς επίσης και μεγάλες καταστροφές σε πολιτιστικά μνημεία των περιοχών που επλήγησαν.
Ανάμεσα στους πληγέντες νομούς, υπήρξε και ο νομός Καρδίτσας, όπου σχεδόν το σύνολο των δήμων αντιμετώπισαν εκτεταμένα προβλήματα τόσο στις ορεινές όσο και στις πεδινές περιοχές. Η πρώτη καταγραφή δίνει μια  δύσκολη εικόνα, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες πρόκειται να επιβαρύνουν υπέρμετρα τους ήδη περιορισμένους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Όπως είναι γνωστό, με τον κανονισμό αριθ. 2012/2002 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προβλέπεται την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρέχει κατά γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο στήριξη σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια από τις πιο πρακτικές εκφράσεις της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στο οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί η χώρα και να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση.
Ωστόσο έχει παρατηρηθεί, πως σε πρακτικό επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις η τελική χορήγηση της βοήθειας, που παρέχεται από το Ταμείο σε πληγείσες περιοχές παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών της άμεσης καταγραφής και οικονομικής εκτίμησης των καταστροφών και η αποστολή των στοιχείων στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Έχει υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτηση για κινητοποίηση και οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, βάσει του Κανονισμού 2012/2002;
2.Αν ναι, έχει οριοθετήσει τις περιοχές, που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα και ποιες είναι αυτές;
3.Ποιο είναι το συνολικό ποσό της βοήθειας που αιτείται και πως αυτό ειδικότερα επιμερίζεται ανά περιφέρεια και δημοτική ενότητα;
4.Σε διαφορετική περίπτωση, ερωτάστε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, σε ποιοι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί το σχετικό αίτημα;
5.Με ποιους τρόπους τα συναρμόδια υπουργεία συνδράμουν τις κατά τόπους Περιφέρειες και δημοτικές ενότητες, ώστε να ολοκληρώσουν την λεπτομερή καταγραφή και οικονομική εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των καταστροφών;».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
10 ημερών
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"