Α. Σκόνδρα: Εξάρτηση από επιδόματα σημαίνει υποδούλωση με αδυναμία αντίδρασης

«Οι νέοι μας αξιώνουν να ζουν αυτόνομα, να δημιουργούν οικογένειες και να προοδεύουν. Να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς. Όχι να μετρούν μεροκάματα και εργόσημα, μέχρι την συμπλήρωση των απαιτούμενων, ώστε να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας.», τόνισε από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την ομιλία της σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ρητά και κατηγορηματικά, συνεχώς και αδιαλείπτως, η Ν.Δ. και η κυβέρνησηΜητσοτάκη, εκφράζει την προτεραιότητά της για προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο σχεδιασμό αυτής της πολιτικής, το Σχέδιο Νόμου που συζητάμεδημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις ώστε οι νέες θέσεις που θα δημιουργούνται να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, από αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται.

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά,η επιδότηση της εργασίας.Επιδοτούμε δηλαδή το κίνητρο, την δυναμική και την απόδοση της απασχόλησης, ενδυναμώνουμε το δικαίωμα στην εργασία και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Το Νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», φέρει πλειάδα διατάξεων, προς πολλαπλές κατηγορίες ωφελουμένων. Δεν είναι απλά, μια μετονομασία του Ο.Α.Ε.Δ., όπως άστοχα υπερτονίστηκε από την αντιπολίτευση. Προχωράει πολλά βήματα παραπέρα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, εκτός της μείωσης των πραγματικών ανέργων, προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.Η χάραξη και εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα διευκολύνει την στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους.Παρέχονται έτσιοικονομικές διευκολύνσεις και ευελιξία σε ανθρώπους, που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής.

Οι νέοι μας αξίζουν να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να καταρτιστούν, να μπουν στην αγορά εργασίας, με πίστη στις δεξιότητές τους, με σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό, με κίνητρα ποιοτικά ανώτερα, από την απλή εξασφάλιση της επιβίωσης.
Αξιώνουν να ζουν αυτόνομα, να δημιουργούν οικογένειες και να προοδεύουν. Να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς. Όχι να μετρούν μεροκάματα και εργόσημα, μέχρι την συμπλήρωση των απαιτούμενων, ώστε να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας.

Η κριτική καθέδρας είναι θεμιτή, όχι όμως όταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών της Ελλάδος. Ρωτήστε όποιον λογιστή γνωρίζετε, πόσα είναι τα τηλεφωνήματα, που δέχεται καθημερινά και αφορούν το επίδομα του ΟΑΕΔ. «Μπαίνω? Δεν μπαίνω? Πόσα θα παίρνω? Με συμφέρει? Άσε, θα τα παίρνω για έναν χρόνο και βλέπουμε…»

Από την αντιπολίτευση μας κουνάτετο δάχτυλο, πίσω από το οποίο κρύβεστε. Βλέπετε την πολιτική ορθότητα παραμορφωμένη, πίσω από το αριστερό σας πρίσμα. Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετεκαι καλείτε την κυβέρνηση, να πράξει το ίδιο. Εμείς επιλέγουμε να ψηφίζουμε διατάξεις για προώθηση των επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας, διεθνών προδιαγραφών, που μπορούν να απασχολήσουν, από ανειδίκευτους εργάτες έως επιστήμονες με διδακτορικά, με ανάλογες αμοιβές και προνόμια.

Δεν μπορούμε να κάνουμε σκοπίμως,τα στραβά μάτια και να διατηρούμε το υπάρχον καθεστώς ανεργίας.Υπάρχει μερίδα ανέργων, που προσπαθεί να βρει δουλειά, αλλά δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του. Παράλληλα, υπάρχει και μια άλλη μερίδα, όπου από επιλογή τους, παραμένουν τυπικά άνεργοι, ώστε να καρπώνονται επιδόματα και προνόμια του Ο.Α.Ε.Δ., ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απασχολούνται ή να υποαπασχολούνται, σε μαύρη εργασία.

Για εσάς μάλλον, είναι βολική η επιδοματική ομηρία. Είναι μια φαινομενικά φιλολαϊκή πολιτική, στην οποία έχουν εθιστεί τα κόμματα της Αριστεράςκαι τα εξυπηρετεί, να υπάρχουν συμπαγείς κοινωνικές ομάδες, εξαρτώμενες από επιδόματα. Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς δηλαδή, συνήθης πρακτική υποδούλωσης με αδυναμία αντίδρασης. Σε αντιδιαστολή, εμείς θέλουμε πολίτες ανεξάρτητους, αυτόνομους και ελεύθερους, με πρόσβαση σε ευκαιρίες, παραγωγικούς για τους ίδιους και για την χώρα.

Είναι στην διάθεσή του Σώματος στοιχείατης ΕΛ.ΣΤΑΤ.και πολυεθνικών εταιρειών ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, που μετρούν την απασχόληση. Οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους, τα νούμερα το λένε καθαρά. Κανένα σχέδιο νόμου και καμιά αναδιάρθρωση δημοσίου φορέα, δεν μπορεί να πείσει τον πολίτη, που δεν επιθυμεί, να πάει για δουλειά. Μπορεί όμως να δείξει το δρόμο, σε όσους πραγματικά το επιθυμούν, να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Να τους ενημερώσει, να ενισχύσει τις δεξιότητές τους, να τους επιτρέψει να δοκιμάσουν μια εργασία, χωρίς το φόβο «απώλειας του επιδόματος».

Το Νομοσχέδιο αυτό δίνει λύσεις που θα απαλλάξουν τους πολίτες από την «κουλτούρα επιδομάτων». Πρέπει να ισορροπήσει, η σχέση προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Στόχος, που εν μέρει επιτευχθεί από την Κυβέρνηση, με σημαντική μείωση των ανέργων, παρά τις δυσχερείς συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία.

Επιδοτήσαμε την εργασία και εξακολουθούμε, μέσα από το πρόγραμμα «Συν – εργασία», γιατί είναι σημαντικό,η μείωση του αριθμού των ανέργων, να αναφέρεται σε πραγματική και σταθερή, πλήρωση θέσεων εργασίας. Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, η ΔΥΠΑ δεν θα προωθεί απλά την απασχόληση, θα προωθεί την εργασία.

Σχεδιάστηκε για να εδραιώσει την σταθερή και παραγωγική εργασία, που ταιριάζει στις δεξιότητες του εργαζομένου και του δίνει έναυσμανα παράξει και να προοδεύσει. Επαναλαμβάνω, για αυτούς που επιθυμούν να εργάζονται… Να εργάζονται σε θέσεις βιώσιμες, να προσφέρουν στην εθνική οικονομία και κυρίως, να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των ιδίων και των οικογενειών τους.

Για τους εργαζόμενους γονείς, θεσπίζεται πλαίσιο δράσης, «δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων». Είναι ξεκάθαρα μια σημαντική διάταξη, διότι εγγυάται την εξισορρόπηση, της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Άλλη μια έμπρακτη απόδειξη, ότι η Ν.Δ. εφαρμόζει πολιτικές στήριξης, των γυναικών και της οικογένειας.

Στάθηκα σε σημεία, που έχουν πολιτική σημασία, αφού καταδεικνύουν, με τον πιο σαφή τρόπο τις ουσιώδης διαφορές, μεταξύ της δικής μας αντίληψης και διακυβέρνησης και της δικής σας ιδεοληψίας και εμποδίων που θέτατε τα προηγούμενα χρόνια. Η κρίση έφερε την ανεργία και οι δικές σας πολιτικές, την γιγάντωσαν. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια,για διαιώνιση στρατιών επιδοτούμενων και ευεργετούμενων επίπλαστων ανέργων. Οφείλουμε στις νέες γενιές των Ελλήνων, ίση μεταχείριση και παροχές Κράτους Δικαίου.

Είναι απορίας άξιο, πως είναι δυνατόν συστηματικά, να ωραιοποιούμε τα ψεγάδια σε αυτό τον τόπο. Να βαφτίζουμε κοινωνική πολιτική, μόνο την εύκολη πολιτική των επιδομάτων και της ανοχής!
Λυπούμαστε αν δεν το καταλαβαίνετε αλλά, η χώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο.

Το σημαντικό και καινοτόμο αυτό νομοσχέδιο,μεταξύ άλλων, υλοποιεί και ουσιαστικούς στόχους, για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μας.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 08.40
Δύση: 17.58
Πανσέληνος
1868
Μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων από τον τουρκικό στρατό
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1943
Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
1944
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί 

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: – Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»