Ειδήσεις

«Καλό βόλι»: Γιατί λέμε αυτήν την ατάκα

altΗ περίφημη ευχή προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.  Από το 1864 και για αρκετά χρόνια οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν χρησιμοποιούσαν ψηφοδέλτια, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους, αλλά «σφαιρίδια», δηλαδή μικρές σφαίρες από μολύβι.

Στις κάλπες με τα σφαιρίδια

Στις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του νεοελληνικού κράτους, που γίνονταν με σφαιρίδια, οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά. Υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο.
Εσωτερικά, η κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι.
Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του.
Εξ ου και η ευχή «καλό βόλι»

Θα το ρίξω δαγκωτό
Από αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας προέκυψαν και οι εκφράσεις “τον μαύρισα”, με τον σφαιροδότη να φωνάζει δυνατά το όνομα του υποψηφίου και τον ψηφοφόρο που ήθελε να τον καταψηφίσει να ρίχνει το σφαιρίδιο στη μαύρη πλευρά της κάλπης.
Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που δεν αρκούνταν σε αυτό και δάγκωναν τον μολυβένιο βώλο για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση και έτσι βγήκε και η περίφημη φράση “θα το ρίξω δαγκωτό”.

Πηγή: in.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.21
Πανσέληνος
1821
Οι Τούρκοι κυριεύουν το Γαλάτσι της Μολδαβίας, πυρπολούν την πόλη και σφάζουν τους χριστιανούς κατοίκους.
Οι Ψαριανοί αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
1824
Η σορός του λόρδου Βύρωνα μεταφέρεται στη Ζάκυνθο προς ταφή.
1829
Ο Τούρκος φρούραρχος παραδίδει με συνθήκη το φρούριο της Ναυπάκτου στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.
1897
Οι Ελληνικές δυνάμεις που αμύνονται στην περιοχή Γριμπόβου Άρτας αναγκάζονται να συμπτυχθούν προς την Άρτα.
1919
Απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Σμύρνη.
1941
Αυτοκτονεί η Πηνελόπη Δέλτα, μην αντέχοντας να βλέπει τη γερμανική κατοχή.
1945
Δύναμη 220 Ιερολοχιτών απελευθερώνει το νησί της Ρόδου και προξενεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!