«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης: Εως και 50% η αύξηση -Την Παρασκευή η διανομή

Tι ισχύει με τις επιδοτήσεις

Σε πραγματικό «θρίλερ» εξελίσσεται το ζήτημα της τελικής τιμής με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Είναι η στιγμή που η εν εξελίξει «διεθνής ενεργειακή κρίση» και οι ανατιμήσεις θα χτυπήσουν την «πόρτα» του καταναλωτή, γεννώντας προβληματισμό για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας. Οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν θα δώσουν μια «ανάσα», ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πως, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών, μπορεί να χρειαστούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες.

Πού μπορεί να φτάσει φέτος η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης; Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι στο iefimerida.gr, το καλό σενάριο θα ήταν μια αύξηση της τάξης του 35%, ενώ στο κακό η άνοδος μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- το +50%.

Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτινάσσουν τις τιμές
Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
«Δεν έχει αλλάξει η ιστορία με τον ειδικό φόρο. Μιλάμε για έναν φόρο που περίπου το 2010 ήταν στα 21 ευρώ και η κυβέρνηση τον πήγε στα 60, η επόμενη τον ανέβασε στα 260 και η αμέσως επόμενη στα 280 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για 280 ευρώ στα 1.000 λίτρα και με πολύ υψηλό ΦΠΑ» τονίζει από την πλευρά της η Μαρία Ζιάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής.

«Θρίλερ» με το πετρέλαιο θέρμανσης: Εως και +50% η αύξηση -Τι τιμές να περιμένουμε
Το καυτό ερώτημα αφορά στην αρχική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι με τιμή τα 77 λεπτά. Φέτος, το «παιχνίδι» θα είναι πολύ διαφορετικό.
«Τα νέα που έχουμε είναι πολύ περίεργα. Δεν ξέρουμε ακόμα, δηλαδή μέχρι την τελευταία στιγμή πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Δεν γνωρίζουμε για τις 15 Οκτωβρίου, ούτε καν για τις 14 Οκτωβρίου τα τιμολόγια που θα πάρουμε τι τιμή θα έχουν. Το 1,05 το ξεχνάμε. Μιλάμε για πάνω από 1,10 στην Αττική, πολύ πιθανό για 1,15. Ξεπέρασε τα 82 με 83 το βαρέλι η τιμή μπρεντ. Έχουν αυξήσει και την παραγωγή λόγω ζήτησης και αυτό ανεβάζει τις τιμές» εξηγεί στο iefimerida.gr η κυρία Ζιάγκα.
Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών είναι ακόμα πιο ανησυχητικές. «Βάσει των τελευταίων τιμών πωλήσεων από τα διυλιστήρια, για την Αττική ξεκινάμε από το 1,140. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση 10 με 11 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, συνολικά, 50 ευρώ πάνω. Οπότε, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή ακριβύνει κατά 30 ευρώ, θα είναι στο 1,170» σημειώνει ο κ. Κιούσης.
Αυτό το 1,140 με 1,170 είναι η βάση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ίσως και για την Αλεξανδρούπολη που έχει εγκαταστάσεις. «Για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή την Περιφέρεια, μιλάμε για ένα 10% πάνω και για τα νησιά +20%. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε από το 1,20» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
Με το σενάριο του 1,15 στην τιμή εκκίνησης τότε μιλάμε για αύξηση της τάξης του 49% -από τα 70 λεπτά πέρυσι. Αν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινήσει από το 1,20, τότε θα πρόκειται για αύξηση του 55% από τις περυσινές τιμές διάθεσης.


Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iefimerida.gr” (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"