Να πόσα δέντρα υπάρχουν στον Αμαζόνιο

altΟ αριθμός που σίγουρα προκαλεί ίλιγγο
Να πόσα δέντρα υπάρχουν στον Αμαζόνιο
Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό τροπικό δάσος στον κόσμο. Εκτείνεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και εννέα χώρες σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, είναι μια από τις περιοχές της Γης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με περισσότερα από 400 νέα είδη ζώων και φυτών που ανακαλύφθηκαν σε αυτόν από το 2010. Ένα ερώτημα που σίγουρα θα έχει γεννηθεί σε πολλούς, λοιπόν, είναι το πόσα δέντρα αποτελούν αυτό το τεράστιο οικοσύστημα.
Σύμφωνα με μια μελέτη από δεκάδες βιολόγους και συντηρητές που χρησιμοποιούν στατιστικά μοντέλα, ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου 390 δισεκατομμύρια δέντρα και 16.000 διαφορετικά είδη δέντρων, όπως διαβάζουμε στο mentalfloss.com. Αυτά τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για το παγκόσμιο οικοσύστημα, καθώς ο Αμαζόνιος κατέχει έως και το 17% των χερσαίων πηγών άνθρακα στον κόσμο.
Ωστόσο, ένα σχετικά μικρό κλάσμα από αυτά τα 16.000 είδη δέντρων παίζει μεγάλο ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Nature Communications, μόνο το 1% των δέντρων του Αμαζονίου ευθύνεται για το 50% της αποθήκευσης άνθρακα από τα δάση.
Η ικανότητα των δέντρων να απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα τους καθιστά μια σημαντική ασπίδα ενάντια σε περαιτέρω κλιματικές αλλαγές, κάτι που η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό και λόγω των μεγάλων ποσοστών εκπομπής άνθρακα, άρχισε να φυτεύει ένα «Πράσινο Σινικό Τείχος» δέντρων. 
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.38
Σελήνη
27 ημερών
1624
Οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις εξορμούν από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος.
1824
Ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό στο στενό της Μυκάλης μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας.
1909
Η κυβέρνηση διαλύει την "Πανελλήνια Οργάνωση" για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1917
Πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα καταστρέφει μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.