Κοροναϊός: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νόσου από τη μητέρα στο έμβρυο

altΟσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις της νόσου από τη μητέρα στο έμβρυο

Όλο και περισσότερα παιδιά, γεννιούνται πρόωρα από μητέρες θετικές στον κοροναϊό και παρόλο που είναι πολύ νωρίς για στατιστικά δεδομένα, υπάρχει σαφής τάση προς τον πρόωρο τοκετό.

Επίσης παρά το γεγονός ότι τα παιδιά από Covid θετικές μητέρες, στη συντριπτική πλειονότητα γεννιούνται αρνητικά, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 60% παρουσιάζει αναπνευστικά, νευρολογικά και σιτιστικά προβλήματα, ενώ διερευνάται σε μικρές μελέτες διεθνώς, το αν θα παρουσιάσουν στη συνέχεια της ζωής τους προβλήματα στο νευρικό σύστημα.
Οι διαπιστώσεις ανήκουν στην Παιδίατρο Νεογνολόγο, Δ/ντρια ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Γ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» Άννα Δασκαλάκη. Η Διεθνώς Πιστοποιημένη σύμβουλος Γαλουχίας μιλάει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για τον σημαντικό ρόλο των νεογνολόγων, με αφορμή το πρόσφατο εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό τοκετού διασωληνωμένης γυναίκας στο «Αττικόν».
H αντιμετώπιση της covid θετικής εγκύου μητέρας, όπως αναφέρει η ειδικός, είναι τριμερής και γίνεται από τον λοιμωξιολόγο, τον μαιευτήρα και το νεογνολόγο. «Στην πρόσφατη περίπτωση που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και δικαίως, και φυσικά μας συγκίνησε όλους, αντιμετωπίσαμε ένα πολύ πρόωρο τοκετό, σε μαμά με πολύ βαριά συμπτώματα Covid-19, που θα χρειαζόταν διασωλήνωση. Ετέθη λοιπόν από τα άλλα δύο μέρη του συμβουλίου που συγκλήθηκε (λοιμωξιολόγο και μαιευτήρα) το ερώτημα για τον τερματισμό της κύησης πρόωρα, έτσι ώστε η μητέρα να διασωληνωθεί και να μπει στη μονάδα. Όμως αυτό θα σήμαινε μεγάλη επιβάρυνση για το μωρό».

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Σελήνη
12 ημερών
1732
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Χίο τον νεομάρτυρα Νικήτα από την Νίσυρο.
1818
Μύηση του Παπαφλέσσα στην Φιλική Εταιρεία.
1821
Η Ρεντίνα στα Άγραφα περιέρχεται πάλι στους Τούρκους, οι οποίοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος του πληθυσμού.
1824
Αρχίζει η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους.
1905
Σκοτώνεται ο Μακεδονομάχος Ιωάννη Καλογεράκη ενώ επιτίθεται κατά κομιτατζήδων στον Αετό Φλώρινας.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός νικά τον βουλγαρικό στο Κιλκίς και το Λαχανά.
1921
Απελευθέρωση της Νίκαιας και παράδοση της Τενέδου από τους Άγγλους στην Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.