Κ. Αγοραστός: Ξεκινούν τα μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία

Με αίτημα των πληττόμενων παραγωγών στα κατά τόπους Δασαρχεία, τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ή τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τα μέτρα για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε την ειδική διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί και υπογράμμισε ότι φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ έντονο, με εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα στα βοοειδή ( αφρικανική πανώλη των χοίρων).

Επιπλέον τίθεται και θέμα οδικής ασφάλειας, με αυξημένο κίνδυνο και καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο των ορεινών αλλά και περαστικών αγροτικών περιοχών. Το θέμα του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είχε απασχολήσει τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Αγοραστός επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα:
1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές Υπηρεσίες, Δ/νσεις Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
2) Όπου διαπιστώνονται και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εισηγούνται ιεραρχικά στο συντονιστή έκδοση απόφασης δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές και συγκρότηση συνεργείων δίωξης από έμπειρους κυνηγούς μέλη τοπικών κυνηγετικών συλλογων.
3) Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση Δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατά τόπους.
4) Σε περίπτωση εντοπισμού από έμπειρους κυνηγούς νεκρού ζώου ή αιμορραγούντος ζώου να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.10
Δύση: 18.36
Σελήνη
10 ημερών
1462
Ο Γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β΄.
1669
Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους Τούρκους.
1828
Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στην θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου.
Δύναμη 600 Τούρκων επιτίθεται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων.
1905
Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα του βοεβόδα Ναούμ.
1918
Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη ανακωχή μεταξύ Βουλγαρίας και Συμμάχων.
1922
Ορκίζεται νέα κυβέρνηση, υπό τον Σωτήριο Κροκιδά, ενώ ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.